Kanlı açılışta katliam!

BD’nin Kudüs’e taşıdığı büyükelçilik binasının açılışına ABD lideri Trump’ın kızı Ivanka Trump ve kocası Jared Kushner de katıldı. Kızı ve damadını açılışa gönderen ABD Başkanı, törene online video görüntüsüyle bağlanıp halen barışı istediklerini söyleyerek dünya ile alenen dalga geçti. Yahudi olan Kushner’in Kudüs kararının arkasındaki isim olduğu biliniyor.

Açılışı protesto eden Filistinliler, İsrail askerleri tarafından gerçek mermilerle hedef alınıyor. Gazze sınırındaki çatışmalarda 55 kişi hayatını kaybetti. Yaralı sayısı ise 1700’ü geçti.
ABD Başkanı Donald Trump’ın tüm dünyayı karşısına alarak attığı adımda en somut gelişme bugün yaşanıyor. Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan Washington, Tel Aviv büyükelçiliğini bugün resmen taşıyor. Tüm dünyanın gözü kutsal kentten gelecek son dakika haberlerinde.

Beyaz Saray’dan skandal bir açıklama geldi. Beyaz Saray Gazze sınırında şehit edilen 52 Filistinliye ilişkin “İsrail’in kendisini savunma hakkı var” açıklamasını yaptı.
Gazze Şeridi sınırında düzenlenen gösterilerde İsrail askerleri tarafından şehit edilen Filistinlilerin sayısı 55’e yükseldi
İsrail’in Kudüs’teki katliamına ilişkin, “Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş Yegane çözüm, ümmetin bir araya gelerek zulme ve işgale engel olmasıdır.” dedi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ABD’nin uluslararası tepkilere rağmen Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasını kınayarak, ABD yönetimini, çatışmaları körükleyen bu tavırdan vazgeçerek İsrail-Filistin barışına katkıda bulunmaya davet etti.
Yunanistan, İsrail’in Gazze Şeridi’nde barışçıl gösteri düzenleyen Filistinlilere karşı saldırılarını “nefret ve derin endişeyle” karşıladığını bildirdi.
Arap Parlamentosu, Birleşmiş Milletler’e (BM) İsrail askerlerinin, Gazze sınırında gösteri düzenleyen Filistinlilere karşı gerçekleştirdiği katliamın durması için müdahale çağrısında bulundu.
Kuveyt, Gazze’deki şiddet olayları üzerine BM Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı
Filistin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, İsrail’in Filistinlilere yönelik ”korkunç saldırıların” ardından BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) acil toplanma çağrısında bulundu.
Filistin Devlet Başkanı Abbas, “Halkımız barışçıl mücadelesinden vazgeçmeyecek” ifadelerine yer verdi. Gazze’de yaşananların ardından açıklama yapan Abbas, bu noktadan sonra ABD’nin arabuluculuğunu kabul etmeyeceklerini söyledi. Abbas, “Bu acil toplantıda bir araya geldik ve Filistin liderliğinin bu konuda bazı kararlar alması için bir araya geldik. Biz burada kararların ne şekilde uygulanacağını konuşmak için toplantı yaptık.” dedi.
Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, işgal altındaki Filistin topraklarında gerçekleştirilen barışçıl yürüyüşlere karşı güç kullanılmasının kesinlikle kabul edilmediği belirtildi. Açıklamada, işgal altındaki topraklarda gerginliğin tırmandırılmasının sonuçlarına karşı uyarıda bulunularak, Mısır’ın, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir devlet kurulması başta olmak üzere Filistin halkının meşru haklarını tamamen desteklediği ifade edildi.
Gazze Şeridi sınırında düzenlenen gösterilerde İsrail askerleri tarafından şehit edilen Filistinlilerin sayısı 52’ye yükseldi.
Başbakan Binali Yıldırım, ABD’nin Tel Aviv’de bulunan büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması ve açılışı protesto eden Filistinlilerin öldürülmesiyle ilgili, “Bu alçak bir katliamdır, Türkiye olarak bu kararı şiddetle kınıyoruz. Yok hükmünde sayıyoruz. ABD insanlık suçuna ortak olmuştur. ” dedi.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra’ad el Hüseyin, Twitter adresinde, Gazze’deki İsrail saldırılarına tepki gösterdi. “Gazze’de düzinelerce insanın şoke eden ölümü ve yüzlerce insanın yaralanması hemen şimdi durmalı. Yaşam hakkına saygı duyulmalı. İnsan hakları ihlallerini gerçekleştirenler hesap vermeli. Uluslararası toplum, kurbanlar için adaleti sağlamalı” dedi.
Gazze’deki ölümler hakkında yorum yapmayan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail ve Filistinliler arasında barışın sağlanmasını istediklerini öne sürdü.
İngiltere Başbakanlığı’ndan gelen açıklamada da, Gazze’deki ölümlerden dolayı endişe duyulduğu belirtilerek, itidal çağrısı yapıldı.
Avrupa Birliği (AB), İsrail’in Gazze’de yaptığı katliama zayıf tepki göstererek, “İsrail, barışçıl gösteri hakkına ve güç kullanımında orantılılık ilkesine saygı göstermelidir” dedi. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de “Özellikle çok sayıda insanın ölümüne ilişkin Gazze Şeridi’nden gelen haberler beni çok kaygılandırıyor.” diye konuştu.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, bölgedeki gerilimin arttığı bu dönemde ABD’nin büyükelçiliğini taşıma kararını onaylamadıklarını söyledi.
Açılış töreninde konuşan İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD için “Dünyada daha iyi bir dostumuz yok. Tarihi tanıyarak tarih yazdınız. Bu anı hatırlayın, Trump tarih yazdı. ABD ve İsrail’i her zamankinden daha fazla yakınlaştırdı” dedi. Bugünün kendileri için ‘zafer günü’ olduğunu söyledi. “Bugün ulusal hafızalara nesiller boyu kazınacak. Kudüs’teyiz ve burada kalacağız” ifadesini kullandı.
Trump’ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner, törende yaptığı konuşmada, bu hamleyle dünyanın ABD’ye ve başkanına güvenebileceğini gösterdiklerini iddia etti
Donald Trump, tweet atarak “İsrail için büyük gün. Tebrikler!” dedi.
Filistin Kurtuluş Örgütü, genel grev ilan etti.
ABD Başkanı Trump, açılışta yayımlanan video mesajında, ülkesinin kalıcı bir barış anlaşmasını hedeflediğini söyledi. Büyükelçiliği taşıma kararının uzun süredir tartışıldığını belirterek “İsrail kendi başkentine karar vermekte özgürdür” dedi.
Ölü sayısının 41’e yükseldiği duyuruldu.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “İsrail’in işgal altındaki Filistin’de şehit ettiği her bir Filistinli, İsrail’in utanç duvarına eklenen yeni bir cinayet, yeni bir lekedir. Dünyanın bu sistematik yok etme barbarlığı karşısındaki sessizliği bir utanç tablosudur” ifadelerini kullandı.

TRUMP ALENEN DÜNYA İLE DALGA GEÇTİ
ABD, dünyayı karşısına alarak Kudüs’teki büyükelçilik binasını resmen açtı.
Törene ABD Başkanı Donald Trump’ın kızı ve danışmanı Ivanka Trump, damadı ve başdanışmanı Jared Kushner, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan katıldı.
Kızı ve damadını açılışa gönderen ABD Başkanı Donald Trump, törene bir video mesajı gönderdi. Washington yönetiminin halen barışı hedeflediğini savunan Trump, “İsrail kendi başkentini seçmekte özgürdür” diyerek dünya ile dalga geçti.
Dışişleri Bakanlığı: ABD’nin Tel Aviv büyükelçiliğini uluslararası hukuku ve tüm BM kararlarını ihlal ederek Kudüs’e taşımasını şiddetle kınıyoruz.
DÜNYAYI AYAĞA KALDIRAN KARAR
On yıllardır İsrail-Filistin müzakerelerinde arabulucuğa soyunan ABD, Kudüs kararıyla birlikte masayı tamamen devirmiş durumda. Zira, İsrail’in 1967’de işgal ettiği Kudüs’ün statüsü Orta Doğu’nun en yakıcı sorunlarının başında geliyor.
Filistinliler, İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs’ü ileride kurulacak devletlerinin başkenti olarak görüyor.
Uluslararası toplum, İsrail’in kutsal kent üstündeki egemenliğini tanımıyor. İşgalci İsrail 1980 yılında şehri başkenti olarak ilan etti, bu skandal kararın ardından o dönem Kudüs’te büyükelçilikleri bulunan bazı ülkeler temsilciliklerini Tel Aviv’e taşıdı.
Washington’ın söz konusu hamlesi, Kudüs’ün nihai statüsünün belirlenmesini neredeyse imkansız hale getirdi.
İsrail, 51 yıldır işgal altında tuttuğu Kudüs’e Yahudilerin yerleşmesi için binlerce yasa dışı ev inşa etti.
Filistin Hükümeti, uluslararası topluma çağrıda bulunarak İsrail’in Gazze Şeridi’nde sürdürdüğü ‘katliamı’ durdurmasını istedi. Resmi açıklamada, “Arap ve İslam hükümetleri ile dost ülkelere Gazze’de İsrail tarafından akıtılan kanı durdurmaları için her tür çabayı göstermeleri, İsrail işgal gücü ile mücadelesinde Filistin Yönetiminin yanında yer almaları çağrısında bulunuyoruz” denildi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Türkiye olarak üzerimize düşeni fazlasıyla yapacağız. Bugünkü katliamı kınamak yetmez, artık ortak adımlar atmak gerekiyor” dedi.
Ölü sayısı 37’ye yükseldi.
Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerinde düzenlenen gösterilerde İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 28 Filistinlinin öldürüldüğü, 448’i gerçek mermiyle olmak üzere bin 693 Filistinlinin de yaralandığı belirtildi.
Twitter’da İsrail’in kuruluşunun 70. yılını #Israel70 hashtegiyle kutlayanlara karşı, işgal altındaki topraklarda yaşayanlar başta olmak üzere dünyaya dağılmış milyonlarca Filistinli #Nakba70 etiketiyle karşı bir kampanya başlattı.
Filistinliler, İsrail’in kuruluşunu Nekbe yani ‘Büyük Felaket’ olarak adlandırıyor. Vatanlarını kaybederek mülteci konumuna düşen milyonlarca Filistinli, bugün dünyanın 46 ülkesinde protesto gösterileri düzenleyecek.
Can kaybı 25’e çıktı. Gazze sınırında 35 bin göstericinin olduğu açıklandı.
İsrail ordusu, Hamas’a ait mevzileri savaş uçaklarıyla bombardımana tuttu. Ordudan yapılan açıklamaya göre, Refah sınır kapısı yakınında saldırı hazırlığında olan militanlar hedef alındı.
Gazze’de ise bir Hamas karakolu vuruldu, bölgeden gelen ilk görüntülerde bir İsrail tankı da dikkat çekiyor.
Dakikalar içinde ölü sayısı yine arttı. Can kaybının 18’e çıktığı duyuruldu. Yaralı sayısı 500’ü aştı. İsrail askerleri, Gazze ve Batı Şeria’da sınıra yaklaşan Filistinlilere gerçek mermilerle ateş açıyor. Gerçek mermilerin isabet ettiği yaralı sayısı 153.
Göstericiler lastikleri ateşe verdi. Bölgeden yükselen siyah dumanlar yüzünden göz gözü görmüyor.
İsrail askerlerinin vurduğu Filistinli sayısı yediye çıktı. Yaralananların sayısı da artık yüzlerle ifade ediliyor. Filistinli sağlık görevlileri, yaralanan 500’ü aşkın kişiden 35’inin gerçek mermilerle vurulduğunu belirtti.
Gazze Sağlık Bakanlığı bugün İsraillilerin öldürdüğü Filistinli sayısının ikiye, yaralı sayısının da 69’a yükseldiğini açıkladı.
Gazzeli yetkililer, İsrail güçlerinin 21 yaşındaki bir Filistinliyi öldürdüğünü duyurdu. 30 Mart’tan bu yana sınırda süren protestolarda ölen Filistinli sayısı 46’ya yükseldi.
Reuters haber ajansı, İsrail askerlerinin Gazze sınırındaki silahlı müdahalesinde en az 28 Filistinlinin yaralandığını duyurdu.
Arap Birliği, ABD’nin hamlesiyle ilgili olarak Çarşamba günü olağanüstü toplanacağını açıkladı.
Uluslararası haber ajansları, Gazze sınırında çatışmaların başladığını bildiriyor. Haaretz gazetesi, en az beş Filistinlinin İsrail askerlerinin açtığı ateşte yaralandığını duyurdu.
Kudüs’teki açılış öncesi ilk tepki Hizbullah’tan geldi. Lübnan merkezli örgüt, büyükelçiliğin kutsal kente taşınması kararının değersiz olduğunu belirterek geçen hafta Golan Tepeleri’nde gerçekleşen saldırıların caydırıcılık dengesini onayladığını duyurdu.
Kızı ve damadını açılışa gönderen ABD Başkanı Donald Trump’ın bugünkü törende video bağlantısıyla bir konuşma yapması bekleniyor. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan da törene katılıyor.
Çoğu Avrupa Birliği (AB) temsilcisi törende yer almayacak. AB, Trump’ın Aralık 2017’de açıkladığı karara karşı çıkmıştı.
Ancak AB içinde de çatlaklar var. O dönem ortak açıklama yapmasını engelleyen Macaristan, Romanya ve Çekya’nın temsilcileri bugünkü törende olacak. Söz konusu ülkelerin temsilcileri, dün akşam gerçekleşen resepsiyona da katıldı.
İsrail’in tehditleriyle büyükelçiliklerini Kudüs’e taşıma kararı alan Guetamala ve Paraguay devlet başkanları da bugünkü törende yer alacak.
İsrail’in Haaretz gazetesi, dün akşam gerçekleşen büyükelçilik açılış galasına Ivanka Trump ve Jared Kushner’le birlikte 32 ülkenin temsilcilerinin katıldığını bildiriyor.
Söz konusu ülkeler şöyle: Cezayir, Angola, Avusturya, Kamerun, Kongo, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Fildişi Sahilleri, Çekya, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Etiyopya, Gürcistan, Guatemala, Honduras, Macaristan, Kenya, Makedonya, Myanmar, Nijerya, Panama, Peru, Filipinler, Romanya, Ruanda, Sırbistan, Güney Sudan, Tayland, Ukrayna, Vietnam, Paraguay, Tanzanya ve Zambia.
Kudüs kararının ardındaki isim olan Trump’ın danışmanı ve damadı Jared Kushner ile eşi Ivanka Trump, utanç verici açılış için İsrail’e indi.
Trump’a Orta Doğu konusunda danışmanlık yapan Jared Kushner, bir Yahudi.
Dün akşam Kudüs’te verilen açılış resepsiyonuna katılan çift, geçen yıl Mayıs ayında Donald Trump’ın resmi ziyaretinde yine İsrail’e gelmişti.
İsrail medyası, Kushner ve Trump ikilisini yeni kutsal güçlü çift olarak görüyor. Ivanka Trump ayrıca yeryüzündeki en güçlü Yahudi kadın olarak gösteriliyor.
ABD büyükelçilik binası etrafına asılan bilboardlarda Trump’ın seçim kampanyasındaki sloganın aynısı var. İsrail ve ABD bayraklarının iç içe geçtiği posterlerde ‘Büyük İsrail’i yarat’ yazıyor.
ELLE TUTULUR GERİLİM
Kudüs’te gerilim zirve noktasında… Dün Eski Şehir’in Şam Kapısı’nda İsrailli polis güçleriyle Filistinliler karşı karşıya geldi. Filistinliler, içeri girmelerine izin verilmemesi üzerine polislerle tartıştı.

İsrailli motosiklet kulübü Samson Riders’ın üyeleri, açılışı kutlamak için dün yollara döküldü.

İngiltere ziyaretinde bugünkü açılışı değerlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hem ABD’yi hem de İsrail’i sert şekilde eleştirdi:

“ABD insanlığın hak, adalet ve hakkaniyet şuuruyla bağdaşmayan bu adımıyla tüm ilgili BM kararlarını, hatta kendi müktesebatını bile ihlal etmiş, uluslararası toplum nezdindeki inandırıcılığına zarar vermiş ve ihtilafın çözümünde arabulucu rolünü kaybetmiştir.

ABD büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyarak, gerçekten barışı istediğini defalarca kanıtlayan Filistin tarafını cezalandırmıştır. Filistin halkının yüzlerce yıllık vatan topraklarını işgal eden, abluka ve yasa dışı yerleşimlerle iki devletli çözüme yönelik taahhütleri çiğneyen, barışı bizzat imkansız hale getirmeye çalışan, BM kararlarını sistematik şekilde ihlal eden İsrail hükümetini ise ödüllendirmiştir.

Tarih ve insanlık vicdanı Filistinli kardeşlerimize yapılan haksızlıkları asla affetmeyecektir. Filistin sorununa adil ve sürdürülebilir bir çözüm ancak egemen ve bağımsız bir Filistin devletinin 1967 sınırları dahilinde, başkenti Doğu Kudüs olacak şekilde vücut bulmasıyla mümkün olacaktır.”
Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan ABD, bugün kutsal kentteki yeni büyükelçiliğini açıyor. Gün boyunca gelişmeleri canlı blogla aktaracağız

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Vahşi terör saldırısı ile sarsılan Rusya’da ölü sayısı 143’e çıktı

Moskova’da Crocus Belediye Binası’nda yer alan konser salonuna düzenlenen terör saldırısında ölü sayısı 143’e çıkarken …

Bir yanıt yazın