Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gençlere ‘2053’ ve ‘2071’ çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gençler ve sporcularla iftarda bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan iftar programı sonrası yaptığı konuşmada, “Şimdi 2023 hedeflerimize ulaşarak, bugüne kadar elde ettiğimiz başarıları taçlandırmak istiyoruz. Sizlere de miras olarak 2053 ve 2071 vizyonlarımızı bırakıyoruz. 2053’ü biz göremeyeceğiz, 2071’i biz göremeyeceğiz. Ama inanıyorum ki siz göreceksiniz, siz inşaa ve ihya edeceksiniz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kılı kırk yaralım diyoruz ve bu listelerimizin içerisinde 18, 19, 20 yaşında gençlerimiz de olsun istiyoruz. Kazanacak yerlerde olan şu anda 20, 21, 22 yaşında gençlerimiz de var” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gençlerden hangi alanda çalışırlarsa çalışsınlar en iyisi olmalarını beklediklerini belirterek, “Listelerimizde 18, 19, 20 yaşında gençlerimiz olsun istiyoruz. Kazanacak yerlerde şu an 20, 21, 22 yaşında gençlerimiz var.” dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, başarılı sporcular, bilim alanında uluslararası düzeyde başarı elde etmiş gençler, üniversite öğrencileri ve 81 ilden gelen gençlere iftar daveti verdi.

Konuşmasına, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlayarak başlayan Erdoğan, eğitim öğretim yılının sonlarına yaklaşılan bu günlerde tüm öğrencilere sınavlarında başarılar diledi.

Samsun’da tam 99 yıl önce başlayan istiklal mücadelesini zaferle sonuçlandıran Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere ordunun tüm mensuplarını tazimle yad eden Erdoğan, düzenli ordunun kuruluşunu beklemeden ülkenin dört bir yanında kurdukları teşkilatlar vasıtasıyla düşmana karşı mücadeleyi başlatan tüm kahramanları da hürmetle andı.

“Anadolu’yu, kendimize yurt edinişimizden bugüne kadar, milletimizin birliği, ülkemizin bütünlüğü, bayrağımızın dalgalanması, ezanlarımızın susmaması, devletimizin ebed müddet yaşaması için canlarını ortaya koyan tüm şehitlere Allah’tan rahmet diliyorum.” ifadesini kullanan Erdoğan, gazilere de sağlık diledi.

Erdoğan, “İstiklalimizin bu sembol gününün, istikbalimizin teminatı olan siz değerli gençlerimize armağan edilmiş olması rastgele bir tercih değildir.” diyerek, şöyle devam etti:

“Milletlerin özgürlük davaları ancak nesilden nesile aktarılabilirse anlamlıdır. Malazgirt Zaferi’nden bugüne kadar bu coğrafyada verdiğimiz mücadelelerin tamamı da sonraki nesillere daha güçlü, güvenli, müreffeh bir ülke bırakmak içindir. Sultan Alparslan Malazgirt’te zafer kazandığında 40’lı yaşlarının başındaydı. Osman Gazi bir cihan devletine dönüşecek beyliğini kurduğunda 20’li yaşlarındaydı. Sultan Mehmet İstanbul’u feth ettiğinde 21 yaşındaydı. Mustafa Kemal 19 Mayıs’ta Samsun’a ayak bastığında 30’larının sonundaydı. Görüldüğü gibi tarihimizde iz bırakan büyük isimlerin önemli bir bölümü genç veya genç sayılabilecek yaşlarda bu büyük başarıları elde etmişlerdir.”

Şair Arif Nihat Asya’nın “Fetih Marşı” isimli şiirinin, “Delikanlım, işaret aldığın gün atandan. Yürüyeceksin, millet yürüyecek arkandan. Sana selam getirdim Ulubatlı Hasan’dan. Sen ki burçlara bayrak olacak kumaştasın, Fatih’in İstanbul’u fethettiği yaştasın.” dizelerini okuyan Erdoğan, salondaki gençlere, “Sizler de işaret aldığınız gün atanızdan yürüyeceksiniz ve millet yürüyecek arkanızdan. 15 Temmuz’da işte böyle yaptık.” dedi.

“HESAPLARIN ÜZERİNDE BİR HESAP VARDIR”

Milletle beraber gençlerle, kadınlarla her kökenden insanlarla yürüdüklerini belirten Erdoğan, “Tanklara, toplara, F-16’lara, helikopterlere, silahların namlularına karşı cesaretle yürüdük ve zafere ulaştık. Siz yürüdünüz, evet, size düşman olanlar 16 saatte pes etti, mesele bu. Demek ki silahlar, F-16’lar, helikopterler, şunlar bunlar değil….İmandır o cevher ki ilahi ne büyüktür, imansız olan paslı yürek, sinede yüktür.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, 15 Temmuz’u “imanlı olan yüreklerin, imansız olanlara karşı bir zafer gecesi” şeklinde tanımlayarak, bunun hiçbir zaman unutulmayacağını vurguladı.

İstiklal Marşı’ndan “Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın. Doğacaktır sana vadettiği günler Hakk’ın” dizelerini okuyan Erdoğan, “Mesele bu. İşte o imanlı yürekler, siper ettiler göğüslerini, yılmadılar, usanmadılar ve zaferi elde ettiler. Türkiye olarak işte o geceden beri geleceğimize daha da güvenle bakıyoruz. Şu gördüğünüz külliyenin etrafından biz 26 şehit verdik, 39 gazimiz var. Burası bombalandı ama onlar istediklerine ulaşamadılar. Zira biz bir şeye inanıyoruz, hesapların üzerinde bir hesap vardır, o da Allah’ın hesabıdır. Onlar bunun farkında değildi. Onlar zannettiler ki bu uçaklar, bu silahlar bizde olduğu sürece biz galibiz. Yok.” diye konuştu.

Gençlere Endülüs’e gitmelerini ve El Hamra Sarayı’nı gezmelerini tavsiye eden Erdoğan, “O kubbenin etrafında bir müjde yazar, o da şudur: ‘Allah’tan başka galip yoktur’. Tek galip olan Allah’tır. Bunlar yaşanarak elde edildi, görüldü. Bunlar safsata değil, bunları biz de yaşadık, yaşıyoruz.” dedi.

“BU BİR ADIMDIR”

“Gençlerimizden beklentimiz, hangi alanda çalışırsanız çalışın en iyisi olmaları, gayret göstermeleridir.” diyen Erdoğan, salondaki başarılı gençleri kutladı.

Katar’da düzenlenen münazaraya Kocaeli’den katılan genç kızları örnek gösteren Erdoğan, “Arap ülkeleriyle bir yarışma. Bu yarışmayı Arapça yapıyorlar. Bizimkiler evelallah hepsini eledi, yendi ve şampiyon olarak oradan geri döndüler.” diye konuştu.

Azmin önünde hiçbir şeyin dayanamayacağını vurgulayan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

“Ama diğer alanlar gibi siyaseti de boş bırakmayın. Şimdi bakın, ben şu anda telaştayım, sizinle konuşmayı bitirip izin alacağım, zira listelerimizi hazırlıyoruz, pazartesi akşamı saat 17.00’ye kadar listelerimizi Yüksek Seçim Kuruluna teslim etmemiz lazım. Tabii kılı kırk yaralım diyoruz.

Bu listelerimizin içerisinde 18, 19, 20 yaşında gençlerimiz de olsun istiyoruz. Belki şimdi listelerin başında, ilk çeyreğinde çok fazla olmayabilir ama bu bir adımdır ve şu anda bu hazırlıkları yapıp, bu gençlerimizi bir sonraki seçimlere hazırlamak, martta yapılacak yerel seçimlere hazırlamak, bu yerel seçimlerle beraber artık 18, 19, 20, 21, 22… Kazanacak yerlerde olan şu anda 20, 21, 22 yaşında gençlerimiz de var. Onların da maşallahı var, zeki, pırlanta, yabancı dillleri… Mesela dün bir tanesi önümü kesti, daha lisede okuyor, ‘Ben de müracaat ettim başkanım’ dedi. ‘Hayırlı olsun kızım’ dedim ama bu özgüven bile çok önemli. Bak kapılar bir açıldı neler oluyor.”

“SORUMLULUK ÜSTLENİN VE İNSİYATİF ALIN”

Erdoğan, göreve geldiklerinde seçilme yaşının 30 olduğunu anımsatarak, “Bir zamanlar bir siyasetçi, ‘Ben Taksim Meydanı’na 4 ayaklı koysam onu bile seçtiririm.’ diyordu. Bakın o günden, bugünlere geldik. Niye? Çünkü irade yoktu. İrade bir kişinin elindeydi. İster bir siyasi partinin gençlik kollarında ister siyasete yön verebilecek çalışmalar yürüten bir sivil toplum veya düşünce kuruluşunda aktif olarak kendi geleceğiniz ve milletimiz için sorumluluk üstlenin ve inisiyatif alın.” diye konuştu.

Büyük hedefleri, hayalleri ve idealleri bulunmayanların geleceğinin de olamayacağına dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

“Hayallerle hakikatler arasında sadece azim, gayret, çalışma, emek ve alın teri vardır. İnanırsanız ve çalışırsanız mutlaka başarırsınız. Biz geçtiğimiz 16 yılda demokrasiden ekonomiye her alanda ülkemizi, gençliğimizdeki hayallerimizin, hedeflerimizin peşinden giderek kat be kat büyütmeyi başardık.

Şimdi 2023 hedeflerimize ulaşarak, bugüne kadar elde ettiğimiz başarıları taçlandırmak istiyoruz. Sizlere de miras olarak 2053 ve 2071 vizyonlarımızı bırakıyoruz. 2053’ü biz görmeyeceğiz, 2071’i biz görmeyeceğiz ama ben inanıyorum ki siz göreceksiniz, inşa ve ihya edeceksiniz.”

Erdoğan, salonda bir belediyenin ülke çapında düzenlediği “Hayalimdeki 2053 Türkiyesi” kompozisyon yarışmasında dereceye giren ortaokul ve lise öğrencilerinin de olduğuna değindi.

Yazılan kompozisyonlara göz gezdirdiğini anlatan Erdoğan, “Neredeyse tamamının 2053 Türkiyesi için çok büyük umutları, heyecanları, beklentileri olduğunu gördüm. Demek ki bu topraklarda bin yıldır hiç bozulmayan maya, yeni nesillerde de aynı şekilde tutmuş durumda. Biz gençlerimize çok daha güçlü, büyük, zengin bir Türkiye bırakmak için çalışmayı sürdüreceğiz.”

“GEREKTİĞİNDE CANINIZI VERİN AMA MİLLETİNİZE HALEL GETİRMEYİN”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gençlere, “Gerektiğinde canınızı verin ama milletinize halel getirmeyin. Bayrağınızı indirtmeyin, vatanınızı böldürtmeyin, devletinizi yıktırtmayın. Çünkü bunlar gittiğinde artık esaret prangalarıyla hapsedilmiş olan canınızın da bir önemi kalmayacaktır.” diye seslendi.

Yeni yönetim sisteminin istikrarın güvencesi olmanın yanında kararları daha hızlı alıp, uygulamalarını sağlayacağını vurgulayan Erdoğan, “Gençlerimize olan güvenimizi yönetim mekanizmalarında onların önlerini açarak gösterdik.” dedi.

Seçilme yaşını önce 25, daha sonra 18 yaşa indirdiklerini hatırlatan Erdoğan, “İstanbul’u fetheden Fatihlerin akranlarına temsil mekanizmalarında yer alabilme fırsatını getirdik. Türkiye’nin en önemli gücü genç ve nitelikli nüfusudur.” diye konuştu.

Gençlerin, nüfus artış hızında son dönemde yaşanan düşmeyi, kendileri ve daha sonraki nesillerin geleceği için yeniden yükselteceklerine inandığını dile getiren Erdoğan, “En az 3 çocuk” tavsiyesi verme nedeninin, genç kuşak ve yeni nesile ihtiyaç olmasından kaynaklandığını söyledi.

“Nesli ne kadar gençleştirirsek biz Batı’yı geçeriz.” diyen Erdoğan, Hazreti Muhammed’in “Ebedi alemde diğer topluluklara karşı ümmetimin çokluğuyla övüneceğim.” hadisini hatırlattı.

“GENÇ, DİNAMİK NÜFUSA İHTİYACIMIZ VAR”

Ekonomi de başarının sırlarının emek, sermaye ve istihdam olarak öğretildiğini belirten Erdoğan, ekonomide başarının sırrının sadece “insan” olduğuna inandığını belirtti. İnsan varsa emek, istihdam, yatırım ve üretim olduğunu, insan yoksa bunların hiçbirinin olmadığını vurgulayan Erdoğan, “Şu anda Batı yaşlanıyor. Batı yaşlanırken maalesef bizde de yaşlılık alametleri belirmeye başladı. Bundan dolayı genç, dinamik nüfusa ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, eğitim, sağlık, istihdama kadar her alanda gençlere sağlam bir altyapı bırakma konusunda önemli mesafe katettiklerine dikkati çekerek, gelecek dönemde 2023 hedeflerine ulaşarak, gençlere ve millete verdikleri sözü tutmuş olacaklarını aktardı.

Gençlerin, kendilerinin bıraktığı yerden devralacakları Türkiye’yi çok daha ilerilere taşıyacağını kaydeden Erdoğan, gençlerin kendilerini zihni ve bedeni olarak ne kadar iyi ve sağlıklı yetiştirirlerse devralacakları emanetin hakkını da o derece iyi vereceklerini söyledi.

“SİZ HERHANGİ BİR TOPLUMUN DEĞİL, BU MİLLETİN EVLATLARISINIZ”

Gençlere güvendiğini dile getiren Erdoğan, “Çünkü siz herhangi bir toplumun değil, bu milletin evlatlarısınız.” dedi.

Erdoğan, kendilerinden önceki neslin çok zor şartlar altında hayat sürdüğünü belirterek, şöyle devam etti:

“Bizim çocukluk ve gençlik yıllarımız da kolay geçmedi. Hem ekonomik zorluklar hem de ardı ardına yaşanan darbeler sebebiyle oldukça sıkıntılar yaşadık. Buna rağmen en azından babalarımızdan daha iyi şartlara sahip olduğumuz bir gerçekti. Bizlerin artık orta yaşı geçmeye başlayan çocukları maddi olarak belki biraz daha rahat ama demokrasi ve özgürlükler bakımından yine sıkıntılı bir dönemde büyüdüler. Sizler bir anlamda geçtiğimiz 16 yıldır kesintisiz süren siyasi istikrar döneminin çocuklarısınız.”

Gençlerin son yıllarda terör eylemlerinden 15 Temmuz darbe girişimine kadar pek çok tarihi olaya şahitlik ettiğini dile getiren Erdoğan şunları kaydetti:

“19 Mayıs’a göre hesaplarsak sadece geçtiğimiz 99 yılın muhasebesi bile bize şu gerçeği gösteriyor; bayrağımızın gönderde özgürce dalgalanabilmesi, ezanlarımızın semalarımızdan eksik olmaması, vatanımıza namahrem eli değmemesi için millet olarak birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi güçlü tutmak zorundayız. Biz, işte bunun için tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet diyoruz. Gençlerimize bırakacağımız en büyük mirasın da işte bunlar olduğuna inanıyoruz. Sizlerden bu ilkeleri namusunuz bilerek, sahip çıkmanızı istiyorum. Gerektiğinde canınızı verin ama milletinize halel getirmeyin. Bayrağınızı indirtmeyin, vatanınızı böldürtmeyin, devletinizi yıktırtmayın. Çünkü bunlar gittiğinde artık esaret prangalarıyla hapsedilmiş olan canınızın da bir önemi kalmayacaktır.”

“HAKLI OLAN GÜÇLÜDÜR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs’te yaşananlara dikkati çekerek, güçlü olanın ‘Ben haklıyım.’ dediğini, ancak bunun doğru olmadığının, haklı olanın güçlü olduğunun altını çizdi.

Suriye, Irak, Filistin ve Yemen’de yaşananlara da işaret eden Erdoğan, “Biz Türkiye’yi de bu duruma düşürmek isteyenlere şimdiye kadar müsaade etmedik. Ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlendiğimizde sizlerin de bu tehditlere, bu tehlikelere karşı uyanık olmanız gerekiyor. İstiklalinize ve istikbalimize yönelen tehditler öyle sinsice geliyor ki bazen kendi içimizdeki insanların dahi bu değirmene su taşıdığına şahit olabiliyoruz.” şeklinde konuştu.

Terör örgütlerinin ağına takılan nice gençlerin kendi ülkesi ve kendi milletine karşı bir mücadeleye giriştiğine şahit olduklarını belirten Erdoğan, “İşte bunun için biz şuurlu bir gençlik yetişsin istiyoruz. 2053 hedeflerimizi, 2071 hedeflerimizi sizlere emanet etmemizin sebebi budur. Hamdolsun bugün burada karşımda bu şuura, bu azme bu kararlılığa sahip bir gençlik görüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

“GENÇLER, SİZ ŞAHLANIŞIMIZ VE YÜKSELİŞİMİZSİNİZ”

Erdoğan, cumhurbaşkanı seçimi için paylaştıkları manifestoda yer alan gençlere yönelik çağrılarını yineleyerek, şunları kaydetti:

“Gençler, siz şahlanışımız ve yükselişimizsiniz. Erdem, irade ve cesaretle Türkiye’yi siz şahlandıracaksınız. Size emretmeyeceğiz, size dikte ettirmeyeceğiz, sizi kalıplara sokmak için çalışmayacağız. Sadece sizinle birlikte çalışacağız, sizinle birlikte yol yürüyeceğiz. Size daha fazla alan açacağız. Doğruyu sizinle beraber tartışıp, hayata geçireceğiz. Yanlışları sizinle birlikte tespit edip, düzelteceğiz. Ülkemiz sizinle küresel güç olacak. İstihdamımız sizinle büyüyecek. Vizyonumuz sizinle genişleyecek. Adalet sizinle yükselecek. Eğitim öğretim sistemimizi sizin beklentilerinizi karşılayacak şekilde geliştireceğiz. Hiçbir terör örgütünün, şer odağının özellikle ağına düşmenize izin vermeyeceğiz. Eğitim öğretim hayatınızın ardından edindiğiniz bilgi, beceri ve birikimlerinizi iş hayatına aktarmanızı sağlamak için gereken adımları birlikte atacağız.”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

CHP Hatay’da sliniyor mu? Optimar’a göre Lütfü Savaş 10 puan fark yedi

Tüm tepkilere rağmen CHP’nin Hatay’da yeniden aday gösterdiği Lütfü Savaş, son ankette AK Parti adayının …

Bir yanıt yazın