Merkez Bankasın’dan dövize faizli müdahale!

Merkez Bankası geç likidite penceresi borç verme faiz oranını yüzde 13,5’ten 16,5’e yükseltti. Merkez Bankasından yapılan açıklamada, “Yakın dönemde piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükseliş genel fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır.” denildi.

TCMB, Para Politikası Kurulu’nun yakın dönem gelişmelerini değerlendirmek üzere toplandığını duyurdu. TCMB tarafından yapılan açıklamada, “Para Politikası Kurulu yakın dönem gelişmelerini değerlendirmek üzere toplanmıştır.” ifadelerine yer verildi. Toplantı öncesi 4.83 seviyesinde seyreden dolar, toplantı haberinin ardından 4.57’lere kadar geriledi…
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu’nun yakın dönem gelişmelerini değerlendirmek üzere toplandığını duyurdu.
TCMB tarafından yapılan açıklamada, “Para Politikası Kurulu yakın dönem gelişmelerini değerlendirmek üzere toplanmıştır.” ifadelerine yer verildi.
MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ KARARI BELLİ OLDU
Merkez Bankası 3 baz puan artışa gitti. Merkez Bankası borç verme faiz oranı yüzde 13,5’ten yüzde 16,5’e yükseltildi.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, “Para Politikası Kurulu, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir.” denildi.
DOLAR DÜŞÜŞE GEÇTİ
Dolar kuru faiz artışı kararının ardından 4.57 TL seviyesine geriledi. Dolar kuru gün içinde 4.92 TL’nin üzerine çıkmıştı. Merkez Bankası’nın olağanüstü toplantı kararı ile de 4.70 liranın altına inmişti.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu ardından yapılan açıklama şu şekilde:
“Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar vermiştir:
a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutulmuştur.
b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8 düzeyinde sabit tutulmuştur.
c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 13,5’ten yüzde 16,5’e yükseltilmiştir.
Yakın dönemde piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükseliş genel fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir.
Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir.
Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Ölüm aylığı alanlara 5 bin ₺ promosyon fırsatı!

SGK, ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibinin de kamu bankalarına başvurmaları halinde 5 bin …

Bir yanıt yazın