Suriye adım attı, ABD Rusya’ya “askerini çek” uyarısı!

Abhazya ve Güney Osetya’nın tek taraflı bağımsızlıklarını tanıyan Beşşar Esed rejimine tepki gösteren ABD, Rusya’yı bu bölgelerden askerlerini çekmesi yönünde uyardı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, bir açıklama yayımlayarak, 10 sene önce savaşa neden olan Abhazya ve Güney Osetya’nın tek taraflı bağımsızlıklarına bir kere daha tepki gösterdi.
Beşşar Esed rejiminin bu iki bölgeyi tanıması kararı üzerine, Washington’dan yapılan açıklamada, Rusya “işgal ettiği” bu bölgelerden askerlerini çekmesi yönünde uyarıldı.
Savaş çıkaran bağımsızlık kararı
Güney Osetya ve Abhazya’nın Tiflis yönetiminden tek taraflı olarak Ağustos 2008’de bağımsızlığını ilan etmesi, Rusya ve Gürcistan arasında savaş çıkarmıştı.
Beş gün süren ve Gürcistan’ın yenildiği savaşın ardından Moskova yönetimi, Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığını tanımıştı.
Batılı ülkeler ve uluslararası toplumun büyük bölümü 55 bin nüfuslu Güney Osetya ve 240 bini aşkın kişinin yaşadığı Abhazya ile birlikte Gürcistan toprağı olarak görüyor. 3-5 ülke dışında buraların bağımsızlığını tanıyan yok.
Rusya savaştan bu yana bölgede binlerce asker bulunduruyor. Gürcistan ise Moskova’yı topraklarını işgal etmekle suçluyor.
Güney Osetya, Kafkasya’daki gaz ve petrol geçişi açısından önemli bir konumda bulunuyor.
Karadeniz kıyısındaki Abhazya ise Rus turistlerin gözde tatil beldelerinden.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Dendias’tan Türkiye’ye İHA övgüsü!

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’nin insansız hava araçları sektöründe kaydettiği ilerlemeyi övdü ve Yunanistan’ın …

Bir yanıt yazın