Kremlin’in ardından Merkel’de konuştu: Türkiye’nin yanındayız

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ticareti milli para birimleriyle yapma çağrısına destek veren Kremlin, bunu bütün ülkelerle gerçekleştirmek için çabaladıklarını söyledi.

Daha sonra açıklama yapan Almanya Başbakanı Merkel de “Türkiye’nin ekonomik olarak istikrarsızlaşmasından kimsenin çıkarı yok. Almanya, Türkiye’nin ekonomik refah içinde olduğunu görmek istiyor” dedi.

Azerbaycan, İran, Pakistan ve İtalya’dan da Türkiye’ye destek mesajları var. Kremlin’den Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ticareti milli para birimleriyle yapma çağrısına yanıt geldi.

Erdoğan’ın çağrısı hakkında açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, bütün dış ticaretin milli para birimleriyle gerçekleştirilmesini istediklerini dünyaya duyurdu. Türkiye’yle yaptıkları görüşmelerde bu konunun birden çok kez gündeme geldiğini vurguladı.

Ancak bu modelin uygulamaya konması için detaylı çalışma gerektiğini hatırlattı:”Rusya bu konuyu uzun süredir,  en üst düzey seviyeler de dahil olmak üzere çeşitli seviyelerde çalışıyor. Rusya, Türkiye ile de milli para birimleriyle ticaret yapmak istiyor. Ancak bu konunun üzerinde titizlikle çalışılması gerekiyor.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumartesi günü yaptığı açıklamada,  Türkiye’nin Çin, Rusya, İran ve Ukrayna gibi ülkelerle ticaretin milli para  birimleri üzerinden yapılmasının planlandığını bildirmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de ABD’nin doları siyasi bir  enstrüman olarak kullanmasını eleştirerek, “ABD’nin doların kullanılmasına  yönelik kısıtlayıcı adımlarını stratejik bir hata olarak görüyoruz” demişti.

Öte yandan, Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı ve Maliye Bakanı Anton  Siluanov da dün yaptığı açıklamada, ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları  nedeniyle dolar kullanımını azaltacaklarını duyurmuştu.

ALMANYA DESTEK VERDİ

Almanya hükümetinin yaptığı açıklamada da “Türk ekonomisinin istikrarlı olması bizim de çıkarımıza. Gelişmeleri izliyoruz” dendi.

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, basın toplantısında, Türkiye’deki durumun Alman şirketlerine nasıl bir ekonomik etki yapacağı konusunda yorum yapmak istemediğini söyledi.

Daha sonra Almanya Başbakanı Angela Merkel de “Türkiye’nin ekonomik olarak istikrarsızlaşmasından kimsenin çıkarı yok. Almanya, Türkiye’nin ekonomik refah içinde olduğunu görmek istiyor. Bu bizim çıkarımıza” ifadelerini kulandı.

İTALYA’DAN “BİZ DE SALDIRIYA UĞRAYABİLİRİZ” AÇIKLAMASI

İtalya Başbakanlık Müsteşarı Giancarlo Giorgetti de, piyasalarda avını seçip harekete geçen aç spekülatif fonlar bulunduğunu belirterek ülkesinin tıpkı Türkiye gibi bir ekonomik saldırıya uğrayabileceğini söyledi. İtalya Dışişleri Bakanı Enzo Moavero Milanesi de hafta sonu bir gazeteye verdiği mülakatta Türkiye`ye dayanışma mesajı gönderdi.

“İRAN, ANKARA’YI TAMAMEN DESTEKLEMEKTEDİR”

El-Cezire televizyonuna konuşan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, “ABD, Türkiye’ye karşı zorlu bir ekonomik savaş başlattı. İran, Ankara’yı tamamen desteklemektedir” dedi.

İRAN TÜRKİYE’YE DESTEĞİNİ YİNELEDİ

Cumartesi günü ülkesinin resmi televizyonuna konuşan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü  Behram Kasımi de, ABD yaptırımları karşısında Türkiye’nin yanında olduklarını söylemişti.

“Türkiye ve Türk halkı,  dışarıdan kontrol edilen baskılar karşısında başarılı olabilir” diyen Kasımi, Türkiye ile İran’ın birbiriyle iyi birer dost olabileceğini belirterek, “Milletlerin iradesi, zorbalık ve tehditlerle değiştirilemez” diye konuşmuştu.

Kasımi, İran’a komşu olan diğer devletlerin de İran’ı yanlarında  hissetmeleri gerektiğini belirterek, bölge ülkeleri arasında işbirliğinin önemine  değinmişti.

AZERBAYCAN “YATIRIMA DEVAM” DEDİ

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye “Ülkemiz, Türkiye’nin ekonomisine sermaye yatırmaya devam etmenin yanı sıra Türk ekonomisinde aktif yer almayı  sürdürecektir. Azerbaycan, Türkiye ekonomisinin geleceğinden tamamen emindir” ifadeleriyle destek verdi.

PAKİSTAN’DAN ABD’YE ELEŞTİRİ, TÜRKİYE’YE DESTEK!

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Türkiye’ye  karşı aldığı yaptırım kararını eleştirerek “Türkiye küresel ekonominin motoru ve  önemli bir üyesidir. Pakistan halkı ve hükümeti, Türkiye’nin barış ve refah  arayışına güçlü desteğini bir kez daha yineler ve bu ortak hedeflere ulaşma  yolunda her zamanki gibi yanında olacaktır.” açıklamasında bulundu

Hakkında Aziz Dağtekin

1960 yılında Elazığ'da doğdu. Öğrenimini İstanbulda tamamlayarak gazetecilik mesleğine 1983 yılında başladı. sırasıyla Hergün, Bulvar, Hürriyet ve Türkiye Gazetelerinde muhabirlik ve yazı işleri kadrolarında görev aldı. Basın sektöründen 2006 yılında emekli oldu. Halen idare yeri Adana olan ve Ulusal yayın yapan Netinternet, Ekonet Haber, Eko İntenet Haber sitelerinde Genel Yayın Yönetmenliği ve ekonomi ile alakalı yazı ve yorumlar yazmaktadır. Gazetecilik mesleği yanısara sigortacılık, pazarlama ve finans sektöründe üst düzey yöneticiliklerde bulundu. Sırasıyla İhlas Barter ve Turk Barter'da franchise ve bölge müdürlüğü görevlerinde yer aldı. 2005 yılında Turk Barter'dan ayrılarak Anadolu Barter'ı kurdu. Halen 13'e yakın şubesiyle faaliyet gösteren Anadolu Barter'ın Yönetim Kurulu Başkalığını yürütmektedir. Evli ve 2 çocuk babası olan Gazeteci-Yazar Aziz Dağtekin halen Basın Konseyi üyesi ve Adana'da Kurulu bulunan Çukurova Güreş Vakfı ile Elazığlılar Kültür ve Dayanışma Derneğinin de kurucu üyesidir.

Göz Atmak İster misiniz?

MEB Bakanı Yusuf Tekin Adana’da açıkladı: Ebeveynler artık okula randevu ile gelecek

Adana’da düzenlenen İl Eğitim Yöneticileri toplantısına katılan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Arsa var, bütçe …

Bir yanıt yazın