“Depoculuk suç değildir, stoklama suçtur cezası verilmelidir”

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısında konuşan ATB Başkanı Ali Çandır, karaborsacılık ile depoculuğun ayırt edilmesi gerektiğini söyleyerek, “Mallarını her depolayanı karaborsacı ilan edersek tarımı tamamen bitiririz” dedi. Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar da patatesin depolanmasının olağan olduğunu söyledi.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan ATB Başkanı Ali Çandır son dönemde soğan fiyatının artmasıyla gündeme gelen depoculuğu değerlendirdi. Türkiye’de tarımsal hasadın ortalama 2 ayda yapıldığını belirten Çandır, “Hasatla birlikte önümüzde iki seçenek vardır. Ya hasadı doğrudan tüketeceğiz ve sonraki aylarda ithalat yapacağız. Ya da gelişmiş ülkelerde olduğu gibi uygun ve yasal koşullarda saklayıp, stoklayıp malların zaman faydasını artıracağız.
Çünkü malların zaman faydasını artırdığınızda, oluşturduğunuz katma değer de artar. Katma değeri en fazla artıran yöntem, mesela lisanslı depoculuktur. Yine meyvelerimizin pek çoğu soğuk hava depolarında, hububat ve benzeri ürünlerimiz depolarda stoklanır ki yıl boyu tüketebilelim” diye konuştu.
STOKLAMA SUÇTUR CEZASI VERİLMELİDİR
Stoklama faaliyetinin manipülasyon ya da rant aracı olarak kullanılması halinde mutlaka cezalandırılması gerektiğini kaydeden Çandır, “Stoklama faaliyeti, karaborsacılığa giriyorsa o bir suçtur ve cezası sonuna kadar verilmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken hayati konu; suç işleyenle yasalara uygun olarak emeği, alın teri ve namusuyla çalışanları kesin ifadelerle ayrı tutabilmektir. Mallarını her depolayanı karaborsacı ilan edersek tarımı tamamen bitiririz. Sorun baskınlarla çözülemeyecek kadar derindir. Tarımda hastalıklarla mücadele, planlama, üretim ve ticaretin yeniden ele alınması gerekmektedir” dedi.
‘KISIM KISIM SATILIYOR’
Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Niğde’de Misli Ovası ve Melendiz Ovasında üretilen patateslerin üreticiler tarafından depolara koyulduğu ve kısım kısım satışlarının devam ettiğini söyledi. Kenar, Niğde’de bu yıl 800-850 bin ton patates üretildiğini, ve tarladan 250 bin tonu 70 kuruş ile 1 lira arasında satıldığını belirtti. Geriye kalan 550 bin ton patatesten 100 bin tonu tohumluk için ayrıldı kalan 450 bin tonun ise depolara olduğu ve Kasım ayı için normal bir stok olduğunu ifade etti. Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar açıklamasında şunları söyledi:
HABERLER GERÇEĞİ YANSITMIYOR
“Niğde’de Misli Ovası ve Melendiz Ovasında diğer bölgelerimize göre çoğunlukla yapılmaktır. Nisan ve Mayıs ayı gibi üretime başlanır. Eylül ekim ayı gibi hasadı yapılır. İlimiz genelinde bu yıl 220 bin dekar alanda yaklaşık 800 / 850 bin ton üretim gerçekleşmiştir. Bu üretimin 250 bin tona yakını hasat zamanı 70 kuruş ile 1 lira arasında kilogram fiyatından tarladan direkt olarak satılmıştır. Kalan 550 bin ton üretimin 100 bin tonu da gerek tohumluk gerekse hayvan yemi olarak kullanıldığından dolayı Kasım ayı itibari ile depolarımızda yaklaşık 400 ila 450 bin ton patates satışa hazır haldedir. İlimizde Depodan Kışlık patates satışları 2019 Mayıs ayına kadar devam edeceğinden, önceki yıllara göre Kasım ayı için normal bir stoktur. 2018 yılı üretimi gerek maliyetlerdeki artış gerekse çiftçilerimizin önceki dönemlerde fiyat istikrarsızlıklarından dolayı üretimde kısmen azalma olduğu bilinmektedir. Bir aya yakındır; gerek görsel ve yazılı basında gerekse sosyal medyada yapılan haberler gerçeği yansıtmamaktadır.”
AA-İHA

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

YRP MKYK Üyesi Abdurrahman Akyüz: Sonumuz Saadet’e dönecek

AK Parti’yi ve Murat Kurum’u destekleyici ifadelerinin ardından disiplin kuruluna gönderilen Yeniden Refah Partisi Merkez …

Bir yanıt yazın