BM’den yeni Suriye raporu

BM İnsan Hakları Konseyi Suriye Uluslararası Soruşturma Komisyonu Suriye raporunu yayımladı. Rapora göre rejim güçleri, İdlib’de silahsızlanma bölgesi kurulmasına rağmen aralarında kadın ve çoçukların bulunduğu pek çok sivili öldürdü. Yine aynı raporda “YPG/PKK’nın kontrolündeki alanlarda binlerce kadın, erkek ve çocuk hukuksuzca alıkonuluyor” ifadelerine yer verildi.

BM Suriye raporununa göre Rejim güçleri, İdlib’de silahsızlanma bölgesi kurulmasına rağmen aralarında kadın ve çoçukların bulunduğu pek çok sivili öldürdü. Yine aynı raporda “YPG/PKK’nın kontrolündeki alanlarda binlerce kadın, erkek ve çocuk hukuksuzca alıkonuluyor” ifadelerine yer verildi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi Suriye Uluslararası Soruşturma Komisyonu, Beşşar Esed rejiminin İdlib’deki sivil yerleşimlere saldırılarını sürdürerek insani kayıplara yol açtığını vurguladı.

SOÇİ HATIRLATMASI

Komisyon raporunda, Türkiye ve Rusya’nın Soçi mutabakatı ile İdlib’deki gerilimi düşürmede önemli rol oynadığını belirtildi.

Raporda, rejim güçlerinin İdlib ile batı Halep bölgesindeki sivil yerleşimlere saldırılarına devam ettiği vurgulanarak, sivillere zarar gelmemesi için herhangi bir önlem almadıklarına işaret edildi. Rejimin, kontrolüne geçen bölgelerde zorla alıkoyma, ortadan kaybolmalara yol açma ve geri dönenlere zorluk çıkarmaya devam ettiğinin belirtildiği raporda, bu eylemlerin şimdiye dek “binlerce Suriyeli sivilin ölümüne yol açtığı” ifade edildi.

REJİM BİNLERCE SİVİLİ ÖLDÜRDÜ

Raporda rejim güçlerinin ülkenin güneyinde kontrolü ele geçirdikten sonra ağustos 2018’de kuzeye yöneldiği anımsatılarak, ağustos ve eylülde hastanelerin ve sivil nüfuslu yerleşimlerin hedef alındığı vurgulandı.

BM raporunda, “(Rejim güçleri İdlib’de) Silahsızlanma bölgesi kurulmasına rağmen hava saldırılarında aralarında kadın ve çocukların bulunduğu pek çok sivili öldürdü.” denildi.

PKK BİNLERCE KADIN VE ÇOCUĞU ALIKOYUYOR

Raporda, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun ve SDG ismini kullanan terör örgütü YPG/PKK’nın Deyrizor’u DEAŞ’tan temizleme gerekçesiyle düzenlediği saldırılara da değinildi.

“SDG Heccin’i aralık 2018’de DEAŞ’tan aldı ama savaş, aşırı boyutta sivil kayıplara yol açtı.” denilen raporda, “(YPG/PKK) SDG’nin kontrolündeki alanlarda binlerce kadın, erkek ve çocuk, hukuksuzca alıkonuluyor. Bazıları acınacak durumdaki kamplarda temel ihtiyaçları karşılanmadan tutulmaya devam ediyor.” ifadeleri kullanıldı.

Raporda ayrıca, Ürdün sınırındaki 41 bin sivilin tıbbi bakım, eğitim ve temel ihtiyaç malzemelerine ulaşamadan olağanüstü vahim şartlarda yaşamaya devam ettiği kaydedildi.

ANKARA/AA

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fitch Ratings, Türkiye Varlık Fonu’nun kredi notunu artırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın