Venezuela’da kanlı darbe girişimi!

Venezuela hükümeti, muhalefetle bağlantılı bir grup askerin darbe girişimi başlattığını ve girişimin bastırılmaya çalışıldığını açıkladı. Kendini devlet başkanı ilan eden Meclis Başkanı Juan Guaido ise Twitter üzerinden yayınladığı videoyla halkı ve askerleri sokağa çıkmaya davet etti. Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, “Hainler asla başarılı olamayacak” dedi. Venezuela Ankara Büyükelçisi Jose Bracho, darbe girişiminin Kolombiya destekli bir grup asker tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. Devlet Başkanı Maduro, ise ilk açıklamasında “Ordu komutanlarıyla konuştum, bana ve anayasaya bağlıklıklarını bildirdiler” dedi.
Venezuela İletişim, Kültür ve Turizmden Sorumlu Devlet Başkanı Yardımcısı Jorge Rodriguez, Twitter hesabında, “sağ görüşlü muhaliflerle çalışan vatan haini” askerlerin küçük bir darbe girişiminin bastırılmaya çalışıldığı paylaşımını yaptı. Yerel saat ile 06,30’da başlayan darbe girişiminin ardından hükümet ve Meclis Başkanı Juan Guaido’dan art arda açıklamalar geldi. Maduro ise “Generallerle görüştüm, bağlılıklarını bildirdiler” açıklaması yaptı.
SOKAĞA ÇIKMA ÇAĞRISI
Venezuela’da kendini devlet başkanı ilan eden Meclis Başkanı Juan Guaido da sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinde yayınladığı 3 dakikalık bir videoyla halka ve askerlere sokağa çıkma çağrısı yaptı. Guaido, Caracas’taki La Carlota Hava Üssü yakınında etrafında bir grup askerle çektiği videoyu Twitter hesabından yayımladı. Üç dakikalık videoda, bir zırhlı aracın önünde, bir grup askeri ve ev hapsindeki muhalif aktivist Leopoldo Lopez’i yanına alan Guaido, askerleri anayasayı korumak üzere sokağa çıkmaya davet etti.
‘ARTIK ZAMANI GELDİ’
Guaido, “Ülkeyi demokratik olarak yeniden ayağa kaldırmak için sizleri harakete geçmeye çağırıyorum. Artık zamanı geldi.” dedi.
Başkent Caracas’ta bazı askeri birliklerin yolları kestiği, bazı yollarda da askeri araçların görüldüğü belirtildi.
HALK BAŞKANLIK SARAYINA ÇAĞRILDI
Venezuela Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello, muhalefetle bağlantılı bir grup askerin başlattığı darbe girişimi üzerine devlet televizyonuna telefonla bağlanarak açıklama yaptı.
Kurucu Meclis Başkanı Cabello, hükümet destekçilerine, Bolivarcı devrimleri ve Devlet Başkanı Maduro’yu savunmak için başkanlık sarayı Miraflores’de toplanmaları çağrısı yaparken, Caracas yönetiminin serinkanlı davrandığını söyledi.
Cabello, darbeci askerlerin toplandığı Carlota hava üssüne müdahale edilmediğini de sözlerine ekledi.
‘HERKES KOMUTANLARIN EMRİNDEDİR’
Twitter’dan açıklama yapan Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, ülkede şiddet ortamı oluşturmayı hedefleyen bu darbe girişimini reddettiklerini belirterek, “Biz silahlı kuvvetler olarak anayasal düzeni savunmaya yemin ettik. Hain darbe girişimi karşısında teyakkuzdayız. Askeri birliklerde olağan dışı bir durum söz konusu değil, herkes komutanların emrindedir.” ifadelerini kullandı.
Guadio ve yanındakileri, kamuya açık bir alanda halkı galeyana getirmek için provokasyon yapmakla suçlayan Lopez, “Biz silahlı kuvvetler olarak ülkenin kuruluşundan bu yana Bolivarcı Cumhuriyeti ve anayasal düzenin yanında yer aldık. Hainler asla başarılı olamayacak.” değerlendirmesinde bulundu.
KÜBA VE BOLİVYA: VENEZUELA HALKININ YANINDAYIZ
Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ve Bolivya Devlet Başkanı Eva Morales, Twitter üzerinden yaptıkları açıklamalarda, Maduro hükümetine destek verdiklerini belirtti.
Diaz-Canel, “Ülkeyi şiddet sarmalına sokmayı amaçlayan bu darbe hareketini şiddetle reddediyoruz. Venezuela’nın cadde ve sokaklarında terör yaratmayı amaçlayan silahlı grupların girişimini kınıyoruz. Venezuela halkının yanındayız.” ifadelerini kullandı.
Morales de “Venezuela’daki yabancı çıkarlara hizmet eden darbe girişimini kınıyoruz. Kardeş Maduro ve dost Venezuela halkının yanındayız.” değerlendirmesinde bulundu.
BEYAZ SARAY’DAN AÇIKLAMA
Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanıyan ABD’den de açıklama yapıldı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi: “ABD Başkanı Trump Venezuela hakkında bilgilendirildi ve durumu takip ediyor.”
Darbeciler ile hükümet yanlıları arasında çatışmalar yaşanıyor.
İSPANYA: DARBEYİ DESTEKLEMİYORUZ
İspanya Eğitim Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Isabel Celaa, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında, Venezuela’daki darbe girişimiyle ilgili soruları da yanıtladı.
“Umarım ki Venezuela’da kan dökülmez.” diyen İspanya Hükümet Sözcüsü, muhalif lider Juan Guaido’nun darbe girişimine destek veren ne kadar asker olduğuna ilişkin herhangi bir bilgisi olmadığını söyledi.
İspanya hükümetinin, Juan Guaido’nun kendi kendine ilan ettiği geçici devlet başkanlığını tanıdığını hatırlatan Celaa, “Guaido’ya arka çıkmanın demokratik bir karar ve iyi bir fikir olduğunu düşünüyoruz. Bizim için Guaido, Venezuela’da geçişi sağlayacak meşru bir temsilci.” dedi.
Celaa, “Guaido, geçici devlet başkanı olduktan sonra Venezuela’da iyileşen ne oldu?” sorusuna ise “Guaido, alternatifi temsil ediyor ve bu, siyasi, sosyal ve insani olarak yeterli.” cevabını verdi. Guadio ve Lopez, Başkent Caracas’ta kalabalığa hitap etti.
OAS’DEN VE KOLOMBİYA’DAN DARBECİLERE DESTEK
Bu arada Venezuela’daki siyasi krizde başından beri muhalefete her türlü desteği veren Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) Genel Sekreteri Luis Almagro sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile darbe girişimine destek verdi.
Almagro, “Venezuela anayasası ve geçici devlet başkanı Guaido’nun yanındaki askerleri selamlıyoruz. Barışçıl bir geçiş için daha geniş bir desteğe ihtiyaç var.” ifadelerini kullandı. Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Venezuela ordusunu tarihin doğru tarafında yer almaya çağırıyoruz.” ifadeleri ile darbe girişimini desteklemeye çağırdı.
VENEZUELA BAŞSAVCISI: KANLI BİR SAVAŞ ÇIKARMAK İSTİYORLAR
Venezuela Başsavcısı Tarek William Saab, “teleSUR” televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “Özgürlük operasyonu adı altında ülkede kanlı bir şavaş çıkartmak istiyorlar. Hukuk yolunu işleteceğiz. Darbe girişimine kalkışanlara gerekli hukuki yaptırımları uygulayacağız.” dedi.
Darbe girişimiminin ulusalcı Bolivarcı devrimi yok etmeyi amaçlayan ABD destekli bir hareket olduğunu savunan Saab, “Venezuela halkını, anayasa ve demokrasiye yapılan bu darbe girişimine karşı devrimleri korumaya çağırıyoruz. Venezuela halkı güçlü ve onurludur. Ülkede iç savaş çıkarmak istiyorlar burada. Başından beri hedefleri bu. Biz cumhuriyeti ve barışı koruyacağız. Venezuela halkı birlik ve beraberlik içinde ülkesini savunacaktır.” ifadelerini kullandı.
Saab, “Bu küçük bir grubun umutsuz bir eylemidir.” değerlendirmesinde bulundu. Venezuela Başsavcısı Tarek Saab, 7 Mart’ta ülkenin doğusundaki Simon Bolivar Hidroelektrik Santrali’nde yaşanan arıza ve ardından meydana gelen elektrik kesintisinde rolü olduğu şüphesiyle Guaido hakkında soruşturma başlatmıştı.
BOLTON: ORDU DARBEYİ DESTEKLEMELİ
ABD’nin Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da açıklama yaparak Venezuela ordusuna çağrıda bulundu.
Bolton, “Ordu anayasayı ve Venezuela halkını korumalı, Ulusal Meclis’in yanında durmalı. ABD, Venezuela halkının yanındadır” ifadelerini kullandı.
DARBECİ GENERAL GÖZALTINA ALINDI İDDİASI
Darbeci askerlerin generali Carlos Armas Lopez’in, Maduro’ya destek veren ordu güçleri tarafından gözaltına alındığı iddia edildi.
MADURO: KOMUTANLAR BAĞLIKLARINI BİLDİRDİ
Venezuela lideri Maduro ise darbe girişiminin ardından yaptığı ilk açıklamada “Komutanlar anayasaya bağlılıklarını ifade ettiler. Halkı, vatanı ve anayasal düzeni korumak için sokağa davet ediyorum” dedi.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fitch Ratings, Türkiye Varlık Fonu’nun kredi notunu artırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın