YSK’nın İstanbul seçimlerinin iptaline ilişkin gerekçeli kararının ipuçları

Tartışmalara neden olan ve demokrasiyi yaralayan YSK’nın İstanbul seçimlerine ilişkin iptal kararında gerekçeler beklenirken, “Neden sadece büyükşehir seçimleri iptal edildi?” sorusu gündemde.
Yüksel Seçim Kurulu, İstanbul seçimlerine ilişkin gerekçeli kararı açıklamaya hazırlanırken bazı ayrıntılar da netleşmeye başladı. İşte gerekçeli kararın ayrıntılarına dair ipuçları…
NEDEN SADECE BÜYÜKŞEHİR?
YSK neden sadece Büyükşehir seçimlerini iptal etti?
YSK, seçim incelemeleri ile ilgili sadece kendisine başvuru ve itiraz yapılan yerlerle ilgili karar alıyor. Bu yüzden AK Parti’nin ve MHP’nin itiraz ettiği Mlatepe, Büyükçekmece ve Büyükşehir seçimleri ile ilgili karar aldu.
İKİ ÖNEMLİ USULSÜZLÜK
YSK, iki önemli usulsüzlük tespit etti. İstanbul seçimlerinde görev alan 6 bin 644 sandık kurulu başkanı ve 13 bin 098 sandık kurulu üyesinin gerekli şartlarda olmadığını tespit etti. Bunun yanında oy sayım ve döküm işlemlerinde de usulsüzlükler tespit edildi.
Bu sayım döküm belgelerinin boş, mühürsüz, eksik ve hatalı oldukları belirlendi. Ayrıca 22 sandıkta oy sayım ve döküm cetvelinin olmadığı belirlenmiş, 101 sandığın oy ayım dökümünde imzasız ve mühürsüz oldukları tespit edildi. Bu sandıklarda yaklaşık 42 bin oy olduğu ve usulsüzlükler nedeniyle denetime tabi tutulamadıkları belirlendi.
MALTEPE VE BÜYÜKÇEKMECE REDDEDİLDİ
Maltepe ve Büyükçekmece’de usulsüzlüklerle ilgili tespitlerin seçime etkisinin olmamasından dolayı itirazlar reddedilmiştir.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Emeklilere özel indirimler ve kampanyalar geliyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, “PTT AVM’de, Tarım Kredi Kooperatif Marketleri’nde, Türk Hava Yolları’nda, …

Bir yanıt yazın