Dünyayı yakıp yıkan ticaret savaşları başlıyor

ABD, Çin’e uygulanan gümrük vergilerinin artırıldığını açıkladı. Çin’den cevap gecikmedi. Trump’ın aldığı karara karşı Çinli yetkili tarafından ‘önlem alınacak’ şeklinde cevap verildi.

ABD Başkanı Donald Trump 200 milyar dolarlık Çin ürününe yönelik gümrük vergisini bu sabah itibarıyla yüzde 25’e çıkardı. Bu oran önceden yüzde 10 olarak uygulanıyordu.

TİCARET SAVAŞLARI

ABD cephesi, Çin heyetiyle olan görüşmelerde çok az ilerleme kaydedildiğini belirtti. Çin Ticaret Bakanlığı ise karardan üzüntü duyduğunu ve ABD’nin kendilerini karşılık vermeye zorladığını belirtti. Çin tarafı alınacak önlemlerde ilgili detaylı bir açıklama yapmadı.

Ticaret savaşlarına ilişkin görüşmelerin devam etmesi bekleniyor. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD ile Çin arasında ticraet görüşmelerinin Cuma günü de sürdürüleceği belirtilirken, Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, gümrük tarifelerinin yükseltilmesinin bir çözüm olmadığı uyarısı yaptı.

Beyaz Saray’ın açıklamasına göre, iki ülke görüşmelerine, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve Çin Başbakan Yardımcısı Liu He katılacak.

ABD Başkanı Donald Trump, dün Lighthizer ve Mnuchin ile bir araya gelerek, Çin ile bir ticaret görüşmelerinin nasıl bir anlaşmayla sonuçlandırılabileceğini konuştu.

ÇİN’DEN ANINDA CEVAP

ABD’nin Çin’den 200 milyar dolar tutarında ithalat için gümrük tarifelerini yüzde 10’dan yüzde 25’e çıkarmasına ilişkin karar bugün Türkiye saati ile 07.01’de yürürlüğe girdi. Çin haber ajansı Xinhua’ya konuşan yetkili, ABD’nin gümrük tarifelerine karşı kendilerinin de karşı önlemleri alacağını söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen Çinli yetkili, ABD’yi bu adımı attığına “pişman edeceklerini” vurguladı. Çin’de yayımlanan gazetelerde son günlerde yayımlanan haberlerde, Çin otoritelerinin, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerinin artırılacağını açıklamasının ardından, bu adıma nasıl yanıt verilebileceğine ilişkin çalışmaların başlatıldığı belirtiliyordu.

Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, Washignton’da toplantılar öncesinde yaptığı açıklamada, gümrük tarifelerinin yükseltilmesinin bir çözüm olmadığını, ABD ile akılcı ve içten müzakerelerde bulunmayı umduğunu söyledi.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fransa’nın beslediği kargalar, şimdi gözlerini oyuyor

Terör örgütü PKK destekçisi bir kişinin Fransa’dan Türkiye’ye sınır dışı edilmesini protesto eden örgüt üyeleri, …

Bir yanıt yazın