Yunan Keferesinden AB’ye çağrı: Türkiye’ye net mesaj verin

Doğu Akdeniz’de giderek tırmanan sondaj krizi hakkında konuşan Yunanistan Başbakanı Çipras, AB ülkelerine Türkiye’ye net mesaj verilmesi gerektiğini belirtti.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye’nin Kıbrıs adası yakınlarındaki doğal gaz arama faaliyetleriyle ilgili, “Avrupa Birliği Türkiye’ye karşı net bir mesaj yollamalı.” ifadesini kullandı.
Çipras, Romanya’nın Sibiu kentinde düzenlenen gayri resmi AB Liderler Zirvesi’nin ardından basına yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile birlikte zirvenin gündemine taşıdıklarını belirtti.
GERİLİMİ TIRMANDIRACAK SÖZLER
Yunanistan’ın tezlerini zirvede anlattığını dile getiren Çipras, “Mayıs ve haziran aylarındaki zirvelerde, Türkiye eğer tahrik edici tutumuna devam ederse AB gerekli adım ve önlemleri ele almalı. Türkiye, tek taraflı adımlar yerine diğer Akdeniz ülkeleri gibi masaya gelerek konuşmalı.” dedi.
Çipras, Türkiye ile yaşanan meselenin ikili değil bir Avrupa sorunu olduğunu, AB’nin Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarını ve jeopolitik çıkarlarını koruması gerektiğini savunarak, “AB Türkiye’ye karşı net bir mesaj yollamalı.” diye konuştu.
AB ÜLKELERİNE ÇAĞRIDA BULUNDU
Rum lider Anastasiadis de yaptığı açıklamada AB’yi Türkiye’ye karşı ortak harekete geçme çağrısında bulundu. Anastasiadis, Türkiye’nin faaliyetlerinde yer alanlara karşı kısıtlayıcı tedbirler uygulanması gerektiğini ileri sürdü.
Türkiye, Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisi ve Fatih sondaj gemisi ile Kıbrıs adası yakınlarında çalışmalara başlamıştı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da yaptığı açıklamada tepkilere karşı, “Türkiye’nin kendi kıta sahanlığında gerçekleştirmekte olduğu sondaj faaliyetine ilişkin olarak bölge içi ve dışı aktörlerce yapılan açıklamaların kabul edilmesi mümkün değildir.” ifadelerini kullanmıştı.
AB: Güney Kıbrıs’ın arkasındayız, Türkiye egemenlik haklarına riayet etmeli
Avrupa Birliği de Türkiye’nin doğal gaz arama çalışmalarına ilişkin Kıbrıs Rum Kesimi’nin yanında olduklarını belirten mesajlar verdi.
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades ile Romanya’daki görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Avrupa Birliği, Kıbrıs’ın arkasındadır ve Türkiye’den de AB üyelerinin egemenlik haklarına riayet etmesini beklemektedir.” ifadelerini kullandı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

CHP’li bazı belediyeler artık hizmetle değil, akraba atamalarıyla haber oluyor!

Yakın akrabalarını belediyelerde üst düzey göreve getiren CHP başkanların sayısı her geçen gün artarken, son …

Bir yanıt yazın