ABD’den İran için Körfez’e göstermelik askeri yığınak

ABD ile İran arasındaki nükleer restleşmede yeni hamle Pentogon’dan geldi. ABD Savunma Bakan Vekili, Ortadoğu’ya Patriot füzelerinin yerleştirilmesi için onay verdi. Ancak Patriot’ların yerleştirileceği ülke ile ilgili bilgi paylaşılmadı. ABD’nin bu hamlesi, geçen hafta BAE ile Bahreyn’e 6 milyar dolarlık hava savunma sistemi satışının onaylanmasının ardından geldi.
Amerika Birleşik Devletleri ile İran arasındaki gerilim artarak sürüyor. Son açıklama ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan’dan geldi. Shanahan, Ortadoğu’ya Patriot füze sistemlerinin yerleştirilmesini onayladı.
Reuters’ın ABD’li bir yetkiliye dayandırılan haberde, ABD Savunma Bakan Vekili Shanahan’ın Ortadoğu’ya Patriot füzelerinin yerleştirilmesi için onay verdiği belirtildi. Ancak Patriot’ların yerleştirileceği ülke ile ilgili bilgi paylaşılmadı.
PENTEGON’DAN DA AÇIKLAMA
Pentagon’dan yapılan yazılı açıklamada “Savunma Bakan Vekili (Patrick Shanahan), ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanlığının hafta başında talep ettiği ek askeri güç talebinin bir parçası olarak, komutanlığın görev bölgesine USS Arlington (LPD-24) gemisi ve bir Patriot bataryasının gönderilmesini onayladı.” ifadelerine yer verildi.
Bu unsurların da İran’ın ABD’ye ait bazı hedeflere saldırmayı planladığı iddiaları üzerine hafta başında bölgeye gönderilen “USS Abraham Lincoln” Uçak Gemisi Taarruz Grubu ile Bombardıman Görev Gücüne katılacağı belirtilen açıklamada, “Savunma Bakanlığı İran rejimi, ordusu ve destekledikleri güçlerin faaliyetlerini yakından izlemektedir.” denildi.
BAE VE BAHREYN’E HAVA SİSTEMLERİ SATIŞI
ABD’nin bu hamlesi, geçen hafta Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’e 6 milyar dolarlık hava savunma sistemi satışının onaylanmasının ardından geldi. Her iki ülke de ABD’nin Basra Körfezi’ndeki müttefikleri olmalarının yanı sıra İran topraklarından sadece 10-20 mil ötedeki ABD askeri üslerini barındırıyor.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da geçen günlerde yaptığı yazılı açıklamada, “Birçok kaygı verici ve gerginliği tırmandıran belirti ve uyarıya karşın, İran rejimine ABD’nin veya müttefiklerinin menfaatlerine yönelik herhangi bir saldırının sert bir güçle karşılık bulacağına dair net ve mutlak bir mesaj vermek üzere ABD USS Abraham Lincoln uçak gemisi taarruz grubunu ve bir bombardıman görev gücünü Merkez Kuvvetler Komutanlığı bölgesine gönderiyor” ifadelerini kullanmıştı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fitch Ratings, Türkiye Varlık Fonu’nun kredi notunu artırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın