Hollanda’da cami saldırıları terör olarak kabul edilmiyor

Avukat Alper Çınar ile hukukçu Noehad Aseban, Hollanda hakimlerinin camilere yönelik saldırıları terör veya şiddet olayı olarak kabul etmediğini belirtti.
Avrupa ülkelerinin Müslümanlara yönelik ayrımcı kararlarına en iyi örnek Hollanda’daki hakimler…
BBC Türkçe’de yer alan habere göre; Hollanda’daki camilere yönelik saldırıların savcı ve hakimler tarafından genellikle ‘ayrımcılık’ olarak değerlendirilmediği belirtildi.
Hollandalı avukat Alper Çınar ile hukukçu Noehad Aseban, 1999 yılından bu yana camilere yönelik saldırılara ilişkin verilen mahkeme kararlarını inceledi.
KARARLARIN ÜÇTE İKİSİ AYRIMCI
Trouw gazetesine göre, Hollanda mahkemelerince verilen 27 karardan üçte ikisinde ayrımcılık ya da ırkçılıktan söz edilmedi.
Çınar ve Noehad’ın araştırması, Müslümanlara yönelik ayrımcılığı inceleyen sosyal bilimci Ineke van der Valk tarafından derlenen “Camiler hedef” adlı kitapta yayınlandı.
CAMİLERE SALDIRILAR ARTTI
Çarşamba günü piyasaya çıkan kitaba göre, camilere saldırılar, şiddet içeren suçlardan kesik domuz başı ya da kafası koparılmış oyuncak bebek atmaya kadar bir çok olayı kapsıyor.
Hollanda’da 2016 yılında camilere yönelik 72 saldırı meydana gelirken, 2017’de 20, geçen yıl da 26 olay kaydedildi. 2016 yılında, ülkenin doğusundaki Enschede kentinde aşırı sağcı bir grup, içinde cemaatin bulunduğu sırada bir camiye molotof kokteyli attı.
HAKİMLER ŞİDDET OLARAK GÖRMÜYOR
Bu, camiye yönelik saldırıların “terörizm” olarak değerlendirildiği tek olay. Alper Çınar ve Noehad Aseban’a göre, inceledikleri davalarda camilere yönelik saldırların ayrımcılık kökenli olduğu açık.mÇınar, mahkemenin kararında, “Failin aşırı sağcı görüşlere sahip olduğunun” belirtilmesine rağmen, saldırının bu nedenle gerçekleştirildiğine işaret edilmediğini söylüyor.
Ayrımcılık kökenli şiddet olaylarının daha fazla ceza gerektirdiğini vurgulayan hukukçulara göre, Hollandalı hakim ve savcılar, henüz bu sorunun yeterince farkında değil. Çınar ve Aseban, mahkemelerin, ayrımcılık ve şiddetin hedefindeki grupların durumunu hafife aldığını düşünüyor.Ulusal Savcılık Bürosu ve Adli Konsey sözcüsü, iddialara, araştırmanın yer aldığı kitabı inceledikten sonra, yanıt vereceklerini söyledi.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fitch Ratings, Türkiye Varlık Fonu’nun kredi notunu artırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın