Wikipedia, Türkiye’deki yasağı AİHM’e taşımak için başvuruda bulunmuş!

Dünyaca ünlü dijital ansiklopedi Wikipedia, Türkiye’deki yasağı AİHM’e taşımak için başvurdu.
Wikipedia ansiklopedisi gibi çeşitli özgür içerikli projeleri bünyesinde barındıran bir organizasyon olan Wikimedia Vakfı, 2017’nin Nisan ayından bu yana Türkiye’de yasaklı olan Wikipedia ile ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruda bulundu.
Vakıf ayrıca, AİHM başvurusuyla birlikte söz konusu yasağın Türk mahkemeleri aracılığıyla kaldırılması yönünde girişimde bulunacaklarını ve bununla ilgili olarak Türk yetkililerle görüşüleceğini söyledi.
Vakıf ayrıca, erişimin yeniden sağlanması için ‘Ankara’ya baskı yapılacak’ kampanyalar organize edileceğini de açıkladı.
‘TÜRKİYE’YE KARŞI DAVA AÇTIK’
Wikimedia Vakfı Genel Müdürü Katherine Maher de, gazetecilere telefon görüşmesi yoluyla yaptığı açıklamada “Wikimedia, AİHM’de Türkiye’ye dava açtı” ifadeleriyle söz konusu gelişmeleri doğruladı.
Ankara 1. Sulh Ceza Hâkimliği, 2017 yılında aldığı erişim engeli kararında şu ifadelere yer vermişti:
“İçeriklerin 5651 sayılı Kanun’un 8/A maddesi kapsamında terörü öven, şiddete ve suça teşvik eden, kamu düzenini ve milli güvenliği tehdit eden, yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesine bağlı olarak içeriklere erişimin engellenmesi nedeniyle internet sitesinin tümüne yönelik erişimin engellemesine dair tedbir kararının, aynı maddenin 2. fıkrası uyarınca onaylanmasına, belirtilen internet adresindeki içeriklere erişimin engellenmesi halinde hedeflenen amaç gerçekleşmiş olacağından www.wikipedia.org adlı internet sitesine tümden erişimin kaldırılmasına dair hüküm konulmuştur”
İÇERİKLER İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA
Maher de, Türkiye tarafından siteye erişimin kaldırılması kararının gerekçesi olan içeriklerle ilgili olarak ise “Söz konusu içeriklerin yasal olarak korunan özgür ifade kapsamında olduğuna inanıyoruz” dedi.
Vakfın direktörü Stephen LaPorte de, konuyla ilgili açıklamasında Türkiye’nin aldığı kararda ‘tam olarak hangi kısmın illegal sayıldığının gösterilmediğini’ söyledi.
Wikimedia ayrıca, tüm dillerde erişimin engellendiği Çin’de de yasağın kaldırılmasının yolunu arayacaklarını açıkladı.

Çin Wikipedia’yı bütün dillerde engelledi

Öte yandan Yazılım projesi Tor Project’in çevrimiçi sansürlerin izini süren yapısı OONI, Çin’in Wikipedia’yı tüm dillerde engellediğini belirledi.
Kullanıcılara anonim iletişim imkanı sunan yazılım projesi Tor Project’in çevrimiçi sansürlerin izini süren yapısı OONI (Open Observatory of Network Interference), Çin hükumetinin Wikipedia’yı tüm dillerde engellediğini belirledi.

ÇİNCESİ 3 YILDIR ENGELLİ

Wikipedia’nın Çince versiyonu ülkede Kasım 2016 yılından beri sansürlü olmasına rağmen diğer dillerde siteye erişim mümkündü.

Yeni düzenlemeyle birlikte Çin’de artık herhangi bir dilde Wikipedia’ya ulaşılamıyor. OONI’den alınan bilgilere göre, Çin Telekomu, bütün Wikipedia alan adlarını DNS Injection ve SNI filtreleri yoluyla engelledi.

WIKIPEDIA’YA ALTERNATİF ARAYIŞLARI

​Çin, Wikipedia’yı neden yasakladığına dair herhangi bir açıklama yapmazken, hükûmetin 2017 yılından itibaren 300 bin makaleden oluşan kendi çevrimiçi ansiklopedisini yapmak için uğraştığı biliniyor. Çin, 2017’de 100’den fazla bilim alanından 20 binden fazla bilim insanı ve araştırma merkezi çalışanlarını kendi ansiklopedilerini kurmak için seferber etmişti.

Wikipedia, 2017’nin Nisan ayından itibaren Türkiye’de de yasaklı durumda. Wikipedia’ya ayrıca, Rusya, Suudi Arabistan ve Venezüella gibi ülkelerde de erişim engeli var.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Kuzey Irak’ta12 terörist etkisiz hale getirildi

MSB’den yapılan açıklamada; Irak’ın kuzeyine 28-29 Eylül 2024 tarihlerinde düzenlenen hava harekatında Gara bölgesinde 7 …

Bir yanıt yazın