Evlerde görünmeyen “Mite böceği” tehlikesine dikkat!

Akar olarak da bilinen mite, eklembacaklı bir canlıdır. Bu canlı türü genel olarak insanların vücutlarından dökülen deri parçacıkları ve tozları ile beslenmektedir. Yapılan araştırmalar da göstermektedir ki insanların vücutlarında milyarlarca mite yaşıyor.

Bu canlılar ağırlıklı olarak koltuk, yatak, halı gibi tüylü ve kolayca kirlenebilen ortamlarda yaşamaktadır. Çoğunlukla nemli bölgelerde yaşayan mite, astıma neden olabilmektedir. En büyük türü yalnızca 55 mikron boyutu kadar büyük olduğundan dolayı sadece mikroskop aracılığı ile görülebilmektedir.

Evlerde görünmeyen tehlike; Mite böceği (Akar, Mayt, Toz Böceği) hemen hemen her evde, vücutta, kıyafetlerde, toplu taşıma araçlarında, masada, kapı kollarında, telefonlarda… bulunur. Sayıları da çok fazladır. Bir kumanda üzerinde bile yüz binlerce bulunabilir.
Mite böceği, gözle görülmesi imkansız olan insan ve hayvanların deri döküntülerinden beslenen böceklerdir. Bu böceklerden kurtulmanın tek sebebi ilâçlama ve temizliktir. Özellikle alerjik bronşit, astım, nefes darlığı, cilt ve deri hastalıklarını tetiklerler. Bunlar, sıcak ve kapalı mekanlarda ürerler. Bu yüzden en çok yatak içlerinde fazla bulunurlar.
Korunmanın yolları: Halıların kaldırılması, bu böceklerin meydana gelmesini engellemek için de önemli bir adımdır. Bunlar her türlü halıda yaşayabilirler. İnce ve makinede yıkanabilen halılar tercih edilmelidir. Yatılan odanın zemini mermer, parke gibi kolay temizlenebilir olması tercih edilmeli.
Ev içerisinde buharlı ısıtıcılar evin havasının nemlenmesine sebep olur ve bu böceklerin üremesini sağlar. Yaşamaları için çok uygun olan yatak ve yastıkları muhakkak kılıf ile korunmalı ve sık sık yıkanmalı. Alınan mobilyalar ise, tüylü ve kadife kumaşlar değil deri ve sentetik olmasına dikkat etmelidir.
İnsanların vücutlarından dökülen sadece 1 gram deri parçası ile 1.000.000 mite beslenebilmektedir. Günümüzde boyut bakımından değişiklik gösteren 156 türde mite bulunmaktadır. Bu canlıların uzunlukları milimetrenin üçte biri kadardır. Hemen hemen şeffaf renktedirler. İnsanların 5 sene boyunca kullandıkları bir yatağın içerisinde 5-10 milyon mite yaşayabilmektedir. Maytların gözleri yoktur. Sekiz adet bacakları bulunmaktadır. Ortalama yaşam süreleri 3-4 ay olmaktadır.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Ayetlere “Hadis” diyen Özgür Hoca ile “seçim arası” Ramazan sohbeti

İzmir’de katıldığı programda konuşma yapan CHP Lideri Özgür Özel, Nisa Suresi’nin 58. ayetini, Hz. Peygamber’in …

Bir yanıt yazın