Mursi öldü mü öldürüldü mü?

Şehit Mursi’nin naaşı, bugün Kahire’de sessiz sedasız toprağa verildi. Mahkeme salonunda fenalaşarak vefat ettiği belirtilen Mursi’nin ölüm nedenine ilişkin ise ortaya pek çok iddia atıldı. Mısır devlet televizyonu, Mursi’nin kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiğini öne sürerken, İhvan ise kasten öldürüldüğünü iddia etti. Öte yandan Mursi’nin apar topar defnedilmesi kafalardaki soru işaretlerini daha da artırdı.
Mısır’ın demokratik yöntemlerle seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin cenazesi, Kahire’de yoğun güvenlik önlemleri altında defnedildi. Mahkeme salonunda fenalaşarak vefat ettiği belirtilen Mursi’nin ölüm nedenine ilişkin ise ortaya pek çok iddia atıldı.
Mısır devlet televizyonu, Mursi’nin kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiğini öne sürerken, İhvan ise Mursi’nin kasten öldürüldüğünü iddia etti. Yapılan açıklamada “Mursi çok ağır şartlarda hücre hapsine tutularak, tedavi hakkı gibi en sıradan haklardan dahi mahrum edilerek ölüme terk edildi” ifadelerine yer verildi. Öte yandan Mursi’nin apar topar defnedilmesi kafalardaki soru işaretlerini daha da artırdı.
Mısır devlet televizyonunda, ‘Muhammed Mursi’nin iyi huylu bir tümörü bulunduğu, sürekli tıbbi gözetim altında olduğu ve ölümünün kalp krizinden kaynaklandığı’ iddia edildi.
SAVCILIK: VÜCUDUNDAN BELİRGİN YARALANMA YOKTU
Mursi’nin ani ölümünün ardından uluslararası insan hakları örgütlerinden, bağımsız bir soruşturma yürütülmesi yönünde çağrılar yapılmıştı. Mısır Başsavcılığı daha önce yaptığı açıklamada, Mursi’nin hastaneye getirildiğinde vefat etmiş olduğu, vücudunda belirgin herhangi bir yaralanma olmadığını bildirmişti.
Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), Mısır’ın demokratik seçimlerle göreve gelmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin kasten öldürüldüğünü ileri sürdü. İhvan tarafından yapılan yazılı açıklamada “Mursi kasten öldürülmüştür” ifadesine yer verildi. Açıklamada, Mursi’nin ölümü ile ilgili uluslararası bir araştırma komisyonu kurulması çağrısında bulunuldu.
“BİLİNÇLİ OLARAK ÖLÜME TERK EDİLDİ”
Muhammed Mursi’nin Mısır halkının haklarını mahkeme savunduğu ve şehit olduğu ifade edilen açıklamada “Mursi çok ağır şartlarda hücre hapsine tutularak, tedavi hakkı gibi en sıradan haklardan dahi mahrum edilerek ölüme terk edildi. Ölümünden Mısır yönetimi sorumludur.” ifadelerine yer verildi.
İhvan, Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer insan hakları kuruluşlarını göreve çağırarak, Mısır’daki hapishanelerde uygulanan tıbbi ihmal yoluyla yavaş ölümlere son verilmesi için Mısır rejimine baskı yapılmasını istedi.
NE OLMUŞTU?
Mısır’da askeri darbeyle iktidardan uzaklaştırılan 67 yaşındaki Mursi, “casusluk” suçlamasıyla yargılandığı mahkeme salonunda vefat etmişti.
Muhammed Mursi, eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’i istifaya zorlayan 2011 yılındaki halk devriminin ardından 2012’de ülke tarihinde demokratik yollarla göreve gelen ilk Cumhurbaşkanı olmuştu. Mursi, 3 Temmuz 2013’te dönemin Savunma Bakanı ve ardından Cumhurbaşkanı olan Abdulfettah es-Sisi tarafından gerçekleştirilen askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmıştı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Bakan Tekin: Öğretmen atamaları ilk kabine toplantısında açıklanacak

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Adana’daki temasları kapsamında okul ziyaretlerinde bulunuyor. Bakan Tekin Anadolu Barter …

Bir yanıt yazın