Mahfi Eğilmez’den “MB” yorumu: Başkan değil hedef yanlıştı

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın sürpriz bir kararla Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevden alınmasının ardından hem muhalefetten hem ekonomistlerden karara tepki geldi. Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez karar için “TCMB Başkanı, kurumsal hedeflere ulaşamadıkları gerekçesiyle görevinden alındı. Hedef yanlıştı. Maliye politikası, para politikası hedefinin tam tersi bir hedefe yönelmişti” yorumunda bulundu.
2021’de görev süresi dolacak olan Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın sürpriz bir kararla Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevden alınmasının ardından ekonomistler Dr. Mahfi Eğilmez ile Mustafa Sönmez’den de tepkiler geldi.
Twitter’den sürpriz kararı eleştiren Eğilmez “TCMB Başkanı, kurumsal hedeflere ulaşamadıkları gerekçesiyle görevinden alındı. Hedef yanlıştı. Maliye politikası, para politikası hedefinin tam tersi bir hedefe yönelmişti. Bu koşullar altında hedefin tutması zaten mümkün değildi” ifadelerini kullandı.
İktisatçı-yazar Mustafa Sönmez de Murat Çetinkaya’nın Merkez Bankası Başkanlığı’ndan alınmasını sert sözlerle eleştirdi. Twitter’dan açıklama yapan Sönmez “TCMB bşk istifa ettirilmiş. Gerekçe enflasyonda başarısızlık. Enflasyonun iki kaynağı, 1-Çöken tarım, gıda arz eksikliği; 2-Güven kaybıyla kaçan dış sermayedar ve dövizde tırmanışla maliyetlerin artması. Bunlar, rejimin başarısızlıkları. İstifa ettirilmesi gereken rejim. TCMB ne yapsın?” ifadelerini kullandı.
REUTERS: ERDOĞAN İSTİFASINI İSTEDİ, ÇETİNKAYA REDDETTİ
Sürpriz karara tepkiler sürerken Reuters, Merkez Bankası haberini “Türkiye, Merkez Bankası Başkanı’nı Cumartesi günü görevden aldı” sözleriyle duyurdu.
Türk hükümetinden isminin verilmesini istemeyen iki yetkilinin görüşlerine dayandırdığı haberinde Reuters, kaynaklardan birinin şu sözlerine yer verdi: “Son dönemde ekonomiden sorumlu bakanlarla Merkez Bankası başkanının arasındaki fikir ayrılıkları derinleşmişti.”
Diğer bir kaynağa göre ise “Cumhurbaşkanı ve Maliye Bakanı, Çetinkaya’nın istifa etmesini istedi, ancak Çetinkaya Merkez Bankası’nın bağımsız olduğunu hatırlatıp istifa etmeyi reddetti” dediğini söyledi.
NE OLMUŞTU?
Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya görevinden alınarak, yerine Başkan Yardımcısı Murat Uysal atanmıştı.
Karara göre, Murat Çetinkaya 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ek 35’inci maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2’nci maddesi gereğince görevden alınmıştı. Bu suretle boşalan TCMB Başkanlığına, kurumda Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Murat Uysal getirilmişti. Atamanın ardından TCMB’den yapılan duyuruda, Merkez Bankası Başkanlığına atanan Uysal’ın, 9 Haziran 2016 yılından bugüne kurumda Başkan Yardımcılığı yaptığı hatırlatılarak şu ifadeler yer verilmişti:
“Başkan Murat Uysal yaptığı ilk açıklamada, bankamızın kanunla kendisine verilen görev ve yetkiler çerçevesinde temel amacı olan fiyat istikrarını sağlamaya odaklı para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde uygulamaya devam edeceğini belirtti. Yeni dönemde fiyat istikrarı ve finansal istikrar hedefleri doğrultusunda uygulanacak politikalar ile ilgili iletişim kanallarının en üst düzeyde kullanılacağını belirten Uysal, bu çerçevede önümüzdeki günlerde bir basın toplantısı düzenleyecektir.”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Bakan Tekin: Öğretmen atamaları ilk kabine toplantısında açıklanacak

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Adana’daki temasları kapsamında okul ziyaretlerinde bulunuyor. Bakan Tekin Anadolu Barter …

Bir yanıt yazın