S-400 teslimatından ilk görüntüler

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) bugün Türkiye’ye getirilen, Rusya yapımı S-400 hava savunma sisteminin ilk parçalarının görüntülerini paylaştı.
Türkiye ile ABD arasında krize neden olan, Rusya yapımı S-400 hava savunma sisteminde nihai sürece geçildi.

Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sisteminin naklinin başladığını açıkladı. Bakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin hava ve füze savunma ihtiyacının karşılanmasına yönelik S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin tedarik sözleşmesinin 11 Nisan 2017’de imzalandığı belirtildi.

İLK GÖRÜNTÜLER PAYLAŞILDI

Bakanlık, S-400 hava savunma sisteminin ilk parçalarının görüntülerini de paylaştı.

S-400 SÜRECİ

Türkiye ile Rusya arasında S-400 hakkındaki ilk görüşme, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nden üç ay sonra İstanbul’da gerçekleştirilen Enerji Zirvesi sırasında yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında yapılan görüşme sonrası, Rus lider ‘‘Türkiye ile savunma alanında işbirliği açığız” açıklaması bu konudaki ilk işaret olarak kabul ediliyor.

Erdoğan 25 Temmuz 2017’deki AKP Meclis Grup Toplantısı’nda iki ülke arasında S-400 sözleşmesinin imzalandığını açıkladı. Cumhurbaşkanı, ‘‘Biz şu anda Rusya Federasyonu ile bu konuyla ilgili adımları attık, imzalar atıldı ve inşallah S-400 füzelerini ülkemizde göreceğiz. Ve bunları ortak üretimle de süreci işleteceğiz” dedi.

Türkiye’nin S-400 alım sürecini başlatması başta ABD olmak üzere bazı NATO ülkelerinin tepkisini çekti.

ABD Kongresi, Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen F-35 teslimatını engellemek ve CASTA kapsamına alınmak gibi meclis kararı, uyarı ve açıklamalara kulaklarını kapayan Türkiye, 16 Haziran’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ağzından ‘‘S-400’den taviz vermeyeceğiz. Her zaman söylüyorum; burası kasaba devleti değil, burası Türkiye Cumhuriyeti. İmzayı atmışız, her şeyi bitirmişiz. Karşı taraftan Rusya, bize vereceği kredide her türlü kolaylığı göstermiş ve gerçekten uluslararası piyasada olmayan faiz yüzdeleriyle bize bir kredi vermiş. Şimdi burada tükürdüğümüzü yalarsak devlet terbiyemize uymaz, benim de devlet adamlığıma uymaz” yanıtını verdi.

ABD Başkanı Trump da G-20 Zirvesi sırasında 29 Haziran’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı görüşmede sorunu ‘karmaşık’ bulsa da ‘‘Türkiye’nin Patriotları almasına izin vermediler. Obama yönetimi izin vermedi, Bu sebeple başka füze almak zorunda kaldılar. Bence kendilerine adil davranılmadı. Başka füzeleri alınca, S-400’leri alınca ‘Bizimkileri alın’ dediler. Farklı çözümleri değerlendiriyoruz. Türkiye bizim dostumuz. Büyük bir ticaret ortağımız. Obama yönetimi gibi davranamazsınız. Bu iki yönlü bir cadde. Kendisi Patriot almak istedi, satmadılar, sonra ‘tamam satarız’ dediler. O bir NATO üyesi. İnsanlara adil davranmanız gerekir. Türkiye’ye adil davranılmadı” değerlendirmesini yaptı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fitch Ratings, Türkiye Varlık Fonu’nun kredi notunu artırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın