AB’den üye ülkelere demokrasi denetimi!

Avrupa Birliği (AB), üye ülkeler hakkında her yıl demokrasi raporu düzenleyerek denetim yapacağını açıkladı.
AB Komisyonu, AB ülkelerine demokrasi denetimi yapmaya hazırlanıyor. Yapılan düzenlemelere göre üye ülkeler için her yıl demokrasi raporları hazırlanacak.
Euronews’te yer alan habere göre; Avrupa Birliği’nin yürütme organı Avrupa Komisyonu üye ülkelerde hukukun üstünlüğü ilkesine uyulup uyulmadığı konusunda her yıl rapor yayınlamaya hazırlanıyor. Rapor ulusal ve uluslararası insan hakları kurumları, sivil toplum örgütleri ve ajanslardan edinilen bilgileri içerecek. Polonya, Macaristan ve Romanya’nın hukukun üstünlüğü ve insan hakları ihlalleri konusunda birçok kez uyarılmasının ardından atılan bu adım Brüksel’de toplanan Avrupa İçişleri Bakanları tarafından ilk defa bugün masaya yatırılıyor.
Avrupa Birliği özellikle Polonya, Romanya ve Macaristan ile ilgili hukukun üstünlüğü konusunda ciddi sorun olduğunu sık sık dile getiriyor. Bu ilkenin Avrupa standartlarına dayanması gerektiği belirtiliyor.
HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ VURGUSU
Avrupa Komisyonu Başkan yardımcısı Frans Timmermans üye ülkelerin mercek altına alınacağı, böylece “hukukun üstünlüğü konusunda ortaya çıkabilecek sorunların tespit edilebileceğini” belirtti. Konu ile ilgili konuşan Frans Timmermans son 5 yıl içinde hukukun üstünlüğü ilkelerine “bir çok kez saldırıldığını” söyledi. Timmermans, “Avrupa Komisyonu saldırılara karşı direndi ve direnmeye devam edecek. Hukukun üstünlüğünü korumak için elimizdeki imkanları kullanacağız ve bunları daha da güçlendireceğiz.” dedi.
Belçika ve Almanya geçtiğimiz mart ayında Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin haksız yere suçlandığı eleştirilerini gidermek amacıyla bütün üye ülkelerin mercek altına alınmasını önermişti. Avrupa Komisyonu tarafından bu konuda yayınlanan yazılı açıklamada “Avrupa Birliği tüm üye ülkelere eşit ve tarafsız bir şekilde davranacak.” ifadeleri yer aldı.
Avrupa Komisyonu’nun ilk kadın başkanı seçilen Alman Ursula von der Leyen hukukun üstünlüğüne yeterince önem vermeyebileceği gerekçesi ile Sosyalist ve Yeşiller grubunda bulunan kimi Avrupa parlamenterleri tarafından eleştiriliyor.
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki’nin Ursula von der Leyen’i desteklemesi de endişeye yol açan diğer bir konu.
Bazı üye ülkeler hukukun üstünlüğüne uymayanlara Avrupa Birliği bütçesinden daha az mali yardım aktarılmasını talep ediyor.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fitch Ratings, Türkiye Varlık Fonu’nun kredi notunu artırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın