Beyaz Saray ve Pentagon’dan F-35 ve S-400 açıklaması!

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemini satın alması sonrası ABD’den F-35 programıyla ilgili art arda açıklamalar geldi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alma kararı Türkiye’nin F-35 programına katılımını imkansız kılmaktadır” dedi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise “Türkiye’nin F-35 programına katılımını askıya alma sürecini başlatıyoruz” açıklamasını yaptı.
ABD’den, Türkiye’nin de üretim programında katılımcı oduğu F-35 savaş uçağı üretimiyle ilgili açıklama geldi. Beyaz Saray ve Pentagon’dan yapılan açıklamalarda, Türkiye’nin F-35 programına katılımını askıya alma sürecini başlatıldığı ifade edildi.

BEYAZ SARAY: S-400 İLE F-35 BİR ARADA OLMAZ

Beyaz Saray’dan yapılan yazılan açıklamada, “Türkiye’nin S-400 satın alması F-35 programına katılımını imkansız kılıyor. F-35’ler Rusya’nın istihbarat toplama platformuyla bir arada olamaz. ABD, Türkiye’nin hava savunma ihtiyaçlarının karşılanması için çalışıyor” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:

-Trump hükümeti, Türkiye’nin Patriot hava savunma sistemi alması için pek çok teklif sunmuştur.

-Türkiye 65 yılı aşkın bir süredir köklü ve güvenilir bir ortak ve NATO müttefiki olmuştur ancak S-400’lerin kabul edilmesi bütün NATO müttefiklerinin Rus sistemlerinden uzaklaşma konusunda birbirlerine verdikleri taahhüde zarar vermektedir.

-Bunun Türkiye’nin İttifak içinde birlikte çalışılabilirliği üzerinde olumsuz etkileri olacaktır. ABD hala Türkiye ile stratejik ilişkisine büyük değer vermektedir.

-NATO müttefikleri olarak ilişkimiz çok katmanlıdır ve sadece F-35’e odaklı değildir. Askeri ilişkilerimiz güçlüdür. Türkiye’de S-400 sisteminin varlığından kaynaklanan kısıtlamaları gözeterek Türkiye ile kapsamlı şekilde işbirliği yapmaya devam edeceğiz.

PENTAGON: ASKIYA ALMA SÜRECİ BAŞLIYOR

ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) yaptığı açıklamada ise Türkiye’nin F-35 programındaki katılımının askıya alınacağı ifade edilid. Türkiye’nin S-400 alımına ilişkin basın toplantısı başladı. Bakanlık, “Türkiye’nin F-35 programına katılımını askıya alma sürecini başlatıyoruz” açıklamasında bulundu.

Lord, açıklamanın devamında, “Türkiye bu kararından dolayı iş imkanlarını ve ekonomik fırsatları kaybedecek. F-35 programıyla bağlantılı 9 milyar dolarlık bir kayıp olacak” dedi.

“Türkiye yakın bir NATO müttefiki olmaya devam ediyor ve askeri ilişkimiz güçlü. Türkiye ile ilişkimiz çok katmanlı ve F-35 ortaklığının ötesine uzanıyor” denilen açıklamada, “Türkiye’nin programdan çıkarılması 500 ila 600 milyon dolara mal olacak. Şu an Türkiye’nin programdan çıkarılması ile oluşan parça açığını doldurmaya odaklanmış durumdayız” ifadelerine yer verildi.

EĞİTİMDEKİ PİLOT VE TEKNİSYENLER GERİ GÖNDERİLECEK

Diğer yandan Türkiye’nin NATO çerçevesindeki eylemlerine kısıtlama getirildiği bildirilen açıklamada, 31 Temmuz 2019 itibarıyla ABD’de eğitim gören pilot ve teknisyenler ülkeyi terk edeceği belirtildi.

Pentagon’daki basın toplantısında “Türkiye NATO üyesi olarak kalmaya devam edecek mi?” sorusuna yetkili, “Türkiye köklü bir NATO üyesi, bu bizim verebileceğimiz bir karar değil” yanıtını verdi.

LORD: KARAR ‘GERİ DÖNDÜRÜLEMEZ’ DEĞİL

Lord, alınan bu kararın ‘geri döndürülemez’ olmadığını söyleyerek Ankara’nın S-400 konusundaki pozisyonunu değiştirmesi takdirinde programa katılımının tekrar değerlendirilebileceği işaretini verdi.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fitch Ratings, Türkiye Varlık Fonu’nun kredi notunu artırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın