Başkan Erdoğan düğmeye bastı, operasyon resmen başladı!

Son dakika haberi: Türkiye’nin Fırat’ın doğusundaki terör örgütü YPG’ye yönelik Barış Pınarı Harekatı resmen başladı. Türk savaş uçakları Resulayn’daki YPG karargahını vurdu. Kentten dumanlar yükseldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Barış Pınarı Harekatı’nın başladığını sosyal medya hesabından resmen duyurdu: Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmek.
ABD’nin askerlerini çekmesi ve sınıra çok sayıda sevkiyatın ardından Türkiye’nin Suriye’de Fırat’ın doğusuna düzenlemesi beklenen harekat bugün saat 16.00’da resmen başladı.
Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinin karşısında bulunan Rasulayn’dan dumanlar ve patlama seslerinin yükseldiğine ilişkin haberler payladıldı. Vurulan noktanın YPG karargahı olduğu da ileri sürüldü.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DUYURDU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan harekatın başladığını hem Türkçe hem İngilizce hem de Arapça tweetlerle duyurdu.
“Türk Silahlı Kuvvetleri’miz Suriye Milli Ordusu’yla birlikte Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG ve Deaş terör örgütlerine karşı #BarışPınarıHarekatı’nı başlatmıştır” ifadelerini paylaşan Erdoğan’ın açıklaması şu şekilde:
“Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir.
Barış Pınarı Harekatı ile,Ülkemize yönelik terör tehdidini bertaraf edeceğiz.
Oluşturacağımız GÜVENLİ BÖLGE sayesinde Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmelerini sağlayacağız.
Suriye’nin toprak bütünlüğünü koruyacak, tüm bölge halkını terörün pençesinden kurtaracağız.”
SURİYE DEVLET TELEVİZYONU DA DUYURDU
​Suriye devlet televizyonu, ülkenin kuzeyine hava saldırıları düzenlendiğini aktardı. Reuters ajansına konuşan bir Türk yetkili de harekatın hava bombardımanlarıyla başladığını söyledi. Kara harekatının başlayıp başlamadığına dair ise herhangi bir bilgi gelmedi.
​ABD BÜYÜKELÇİSİ DIŞİŞLERİ’NE ÇAĞRILDI
Öte yandan ABD Büyükelçisi, Barış Pınarı Harekatı’nın başlamasından kısa bir süre sonra Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.
SDG’DEN ‘UÇUŞA YASAK BÖLGE’ ÇAĞRISI
Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Amerika Birleşik Devletleri’ni (ABD) ve müttefiklerini Türkiye’nin operasyonuna karşı “uçuşa yasak bölge” ilan etmeye çağırdı.
SDG’den yapılan açıklamada “ABD ve Türkiye arasındaki güvenlik mekanizması anlaşmasına iyi niyet gösterdik. Bu bizim halkımızı savunmasız bıraktı.” denildi.
ÇAVUŞOĞLU’NDAN İLK AÇIKLAMA
Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Harekatımız uluslararası hukuk, BM Şartı ve BMGK’nın terörle mücadeleye ilişkin kararları gereğince icra edilmektedir” dedi.
ERDOĞAN LİDERLERİ BİLGİLENDİRDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kılıçdaroğlu, Bahçeli ve Akşener’i telefonla arayarak Barış Pınarı Harekatı ile ilgili bilgi verdi.
SURİYE’YE DÜZENLENEN BEŞİNCİ OPERASYON
Barış Pınarı Harekatı, Türk odusunun Suriye’ye düzenlediği beşinci operasyon.
Operasyonların ilki Süleyman Şah Türbesi’nde bulunan 38 personelin Türkiye’ye getirilmesi için Şubat 2015’te gerçekleştirilen Şah Fırat’tı.
İkinci operasyon Fırat Kalkanı, Ağustos 2016’da başlayıp yedi ay beş gün sürdü. Operasyonun amacı “Türkiye’nin kendi varlığına tehdit olarak gördüğü ve terör örgütü olarak tanımladığı grupları bölgeden uzaklaştırmak, sınır hattının ve bölgedeki halkın güvenliği sağlamak” şeklinde açıklanmıştı.
Ekim 2017’de başlatılan üçüncü askeri harekat, İdlib Operasyonu’ydu.
Türkiye, Rusya ve İran’ın birlikte uygulamaya geçirdiği Astana sürecinin bir sonucu olan operasyon, dördüncü çatışmasızlık bölgesinin İdlib’de kurulmasını amaçlıyordu.
Barış Pınarı’ndan önceki son harekat Zeytin Dalı ise Ocak 2018’de başlatılan, Suriye’nin Halep ilinin Afrin ilçesi ile Azez ilçesine bağlı Tel Rıfat kentine yönelik operasyondu.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fitch Ratings, Türkiye Varlık Fonu’nun kredi notunu artırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın