Muhtıracı Paşa’ya devlet töreni ile son veda!

Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, İstanbul’da devlet töreni düzenlendi. 1. Ordu Komutanlığı’ndaki askeri törenin ardından Büyükanıt’ın cenaze namazı Büyük Selimiye Camii’nde kılındı. Törene başta Milli Savunma Bakanı Akar ile eski Genelkurmay Başkanları Hüseyin Kıvrıkoğlu, Hilmi Özkök, Işık Koşaner ve İlker Başbuğ katıldı. 27 Nisan 2007’de Türkiye demokrasi tarihine ‘kara leke’ olarak geçen e-muhtırayı kaleme alan Büyükanıt’ın cenazesine Cumhurbaşkanlığı’ndan da çelenk gönderilmesi dikkat çekti.

Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, Büyük Selimiye Camisi’nde kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığında defnedildi.

Cenaze namazı öncesinde 1. Ordu Komutanlığında Yaşar Büyükanıt için askeri tören düzenlendi.

Karargahtaki törene kızı Bengü Büyükanıt Caymaz, damadı Ercan Caymaz, torunları ve yakınlarının yanı sıra Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, eski bakanlardan Vecdi Gönül, eski Genelkurmay Başkanları İlker Başbuğ, Işık Koşaner, Hüseyin Kıvrıkoğlu, Hilmi Özkök, eski bazı kuvvet ve ordu komutanları ile garnizonda görevli askeri personel de katıldı.

Tören alanına getirilen naaşın askerler tarafından katafalka konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu.

Büyükanıt için öğle vakti Büyük Selimiye Camisi’nde kılınan cenaze namazı öncesi taziyeleri, kızı Bengü Büyükanıt Caymaz ve damadı Ercan Caymaz kabul etti.

Büyükanıt’ın kızı Bengü Büyükanıt Caymaz, Türk bayrağına sarılı tabutu öperken gözyaşlarını tutamadı.

Üsküdar Müftüsü Ali Çakmak’ın kıldırdığı cenaze namazına, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler ve Kuvvet Komutanları, CHP Genel Başkan Yardımcısı Engin Altay, eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, eski Genelkurmay Başkanları Hüseyin Kıvrıkoğlu, Hilmi Özkök, Işık Koşaner ve İlker Başbuğ, eski ordu ve kuvvet komutanlarından Engin Altay, Ergün Saygun, Hurşit Tolon, Çevik Bir, Tuncer Kılınç, eski Türk Ortodoks Patrikhanesi’nin basın sözcüsü Sevgi Erenerol, Fenerbahçe Spor Kulübü’nün mevcut ve eski başkanları Ali Koç ile Aziz Yıldırım’ın yanı sıra emekli askerler, siyasetçiler ve çok sayıda kişi katıldı.

CUMHURBAŞKANLIĞI’NDAN ÇELENK

27 Nisan 2007’de Türkiye demokrasi tarihine ‘kara leke’ olarak geçen e-muhtırayı kaleme alan Büyükanıt’ın cenazesine Cumhurbaşkanlığı’ndan da çelenk gönderilmesi dikkat çekti. 27 Nisan 2007’de TSK’nın sitesinden yayımlanan ‘e-muhtıra’ ile dönemin AK Parti hükümetine sert uyarılarda bulunulmuş, daha sonra açılan soruşturma kapsamında Büyükanıt’ın ifadesi alınmıştı. Büyükanıt bildiriyi bizzat kaleme aldığını söylemişti.

Kılınan cenaze namazının ardından, Büyükanıt’ın naaşı Karacaahmet Mezarlığında defnedildi.

NE OLMUŞTU?

Genel Kurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) adına 27 Nisan 2007’de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili bir basın açıklaması yayınlamıştı.

Gece saat 23.20’de TSK’nın internet sitesi yayımlanan ve sert bir şekilde ‘laiklik’ uyarısı yapan metin, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine müdahale olarak değerlendirilmişti. Dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, 2009 yılında katıldığı bir televizyon programında ‘e-muhtıra’nın kendisi tarafından kaleme alındığını söylemişti.

Bildirinin ardından Büyükanıt’ın, Başbakan Erdoğan ile Dolmabahçe’deki başbakanlık ofisinde yaptığı görüşmenin içeriği uzun süre merak edilmiş ve kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu.

Başbakan Erdoğan, görüşmeyle ilgili “Bu benimle mezara gider”, Büyükanıt ise “Bunlar devlet işidir” yorumunu yapmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, TSK’nın internet sitesinde 27 Nisan 2007’de yayımlanan ‘e-muhtıra’ya ilişkin soruşturma başlatmıştı.

Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu’nda görevli Savcı Selda Binboğa da soruşturma kapsamında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın ifadesinin alınması amacıyla Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na talimat yazmıştı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Talimat Bürosu Savcısı Seyit Peker de Büyükanıt’ın sağlık durumunun yerinde olmadığı gerekçesiyle Fenerbahçe Orduevi’ndeki ikametine giderek talimatla ifadesini almıştı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fransa’nın beslediği kargalar, şimdi gözlerini oyuyor

Terör örgütü PKK destekçisi bir kişinin Fransa’dan Türkiye’ye sınır dışı edilmesini protesto eden örgüt üyeleri, …

Bir yanıt yazın