Google’a amansız takip

Google’a daha önce milyarlarca dolarlık ceza veren AB Komisyonu şimdi de internet devinin elde ettiği verileri ne şekilde kullandığını araştırmak üzere bir soruşturma başlattı.

Avrupa’da verilerin bağımsızlığına yönelik oluşan gündemin hukuki sonuçları da kendisini hissettirmeye başladı. AB’deki en büyük veri toplayıcı ve kullanıcısı Google, AB Komisyonu tarafından yakın takibe alındı. AB Komisyonu tarafından yapılan açıklamada Google’ın tarayıcılardan (Google Chrome, Mozilla ve İnternet Explorer), başvuru kayıtlarından ve diğer kanallardan elde ettiği verileri ne şekilde kullandığı ayrıntılı olarak araştırılıyor.

AB Komisyonu tarafından Reuters Haber Ajansı’na yapılan açıklamada Google’ın bir ön soruşturma kapsamında verileri elde etmesi ve kullanılması hakkında bir anket/araştırma başlattı. Bir çok firmaya gönderilen anketler aracılığı ile yapılan ön soruşturma hala sürüyor“ denildi. Araştırma özellikle lokal arama motorları, online reklam, başvuru hizmetleri, web tarayıcılar ve diğer platformlardan elde edilen veriler üzerinden yapılıyor.

Reuters, AB Komisyonu’nun Cuma günü bir çok firmaya Google’ın verileri nasıl kullandığına dair bir anket gönderdiğini duyurmuştu. AB komisyonu tarafından gönderilen ankette firmalara özellikle verilerin Google’a verilmesi üzerine ne tür anlaşmalar yaptıkları yönünde sorular soruldu.

Ankette ayrıca Google’nin verileri ne şekilde kullandığı ve bu verilerin piyasa değerinin ne olduğunu anlamaya yönelik sorular bulunuyor.

GEÇEN YIL 2 KEZ CEZA VERİLDİ

Google AB komisyonu tarafından geçtiğimiz iki yıl içinde iki kez cezaya çarptırıldı. Google toplam 8 milyar Euro ceza ödemek zorunda kaldı. Bu yüksek cezalara rağmen Google elde ettiği verileri kullanma konusunda AB standartlarını uygulamamakta ısrarlı.

Öte yandan Google’ın rakipleri de internet devi hakkında şikayette bulundu. İnternet ortamında fiyat kıyaslaması yapan 41 şirket Google Shopping uygulamasının incelenmesi için AB Komisyonu’na başvurdu. Google’a kendi fiyat kıyaslama hizmetine öncelik tanıyıp, sıralamada ilk sıraya koyması suçlaması yapılıyor.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

YRP MKYK Üyesi Abdurrahman Akyüz: Sonumuz Saadet’e dönecek

AK Parti’yi ve Murat Kurum’u destekleyici ifadelerinin ardından disiplin kuruluna gönderilen Yeniden Refah Partisi Merkez …

Bir yanıt yazın