Rusya’daki İdlib masası devrildi, tansiyon yükseldi!

Rusya’daki İdlib görüşmeleri başarısız olunca, tansiyon yükseldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her an olabilir” diyerek İdlib için operasyon sinyali verdi. Dakikalar sonra Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bunun İdlib için en kötü senaryo olacağını ifade etti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Türkiye ile gerçekleştirilen Suriye konulu toplantıda bir anlaşmaya varılamadığını açıkladı. Erdoğan ise Meclis’te gazetecilerin Rusya’dan gelen açıklamalarla ilgili “Rusya’nın bu tür kötü senaryolar içinde yer alacağını sanmıyorum” karşılığını verdi.
Rusya ile yapılan İdlib görüşmelerinin ardından gözler Ankara ve Moskova’dan gelecek mesajlara çevrildi. AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda “Türkiye, İdlib konusunda kendi harekât planlarını uygulamak üzere her türlü hazırlığını yapmıştır. Her operasyonda olduğu gibi, bu konuda da ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ diyoruz. Daha açık bir ifadeyle, İdlib harekatı artık bir an meselesidir” dedi.
Basın mensuplarının Erdoğan’ın Suriye’ye askeri harekat başlatması halinde Rusya’nın nasıl bir tepki vermeyi planladığına dair sorusunu yanıtlayan Kremlin Sözcüsü Peskov ise “Şimdilik en kötü senaryoya göre değerlendirmede bulunmayalım. Eğer İdlib’deki terör örgütlerine karşı ya da şu anda ciddi miktarda silah, teçhizat ve mühimmata sahip olan bu terör örgütlerini yok etmeye yönelik bir harekattan söz ediliyorsa, bu Soçi Mutabakatı doğrultusunda atılan bir adım olur. Bu zaten Türk tarafının yükümlülüğü. Meşru Suriye hükümetine, Suriye ordusuna karşı bir harekattan söz ediliyorsa, bu en kötü senaryo olur” karşılığını verdi. Tansiyonu yükselten açıklamaların ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov konuştu.
LAVROV: SONUCA VARILAMADI
Lavrov, Türk tarafı ile gerçekleştirilen Suriye konulu toplantıda bir anlaşmaya varılmadığını söyledi.
Lavrov, Moskova’nın Türk heyetle yapılan görüşmede İdlib konusunda yeni bir talep iletmediğini ve görüşmede iki ülkenin liderleri arasında İdlib’e ilişkin varılan anlaşmaların nasıl uygulanacağına dair nihai bir anlaşmaya varılmadığını belirtti.
Basın toplantısında konuşan Lavrov, Moskova’da gerçekleştirilen görüşmeyle ilgili “Yeni taleplerde bulunmadık. Liderlerimiz arasında varılan tüm anlaşmaların uygulanması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Lavrov, Türkiye’nin belirlenen süre içerisinde teröristlerle silahlı muhaliflerin birbirinden ayrılmasına ilişkin görevini yerine getiremediğini kaydetti.
ERDOĞAN: RUSYA’NIN BU TÜR KÖTÜ SENARYOLARDA YER ALACAĞINI SANMIYORUM
Ankara’danc cevap gecikmedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kremlin’den olası İdlib harekatına ilişkin yapılan açıklamanın sorulması üzerine “Bizim arkadaşlarımızın yaptığı görüşmelerde arkadaşlar bana böyle bir şey gelmiş değil ve Rusya’nın bu tür kötü senaryoların içinde yer alacağına inanmıyorum” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısının ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, “ABD Başkanı Donald Trump, Los Angeles’a hareketinden önce Joint Base Andrews Havalimanı’nda bir gazetecinin İdlib ile ilgili sorusuna ‘Erdoğan ile İdlib konusunda birlikte çalışıyoruz’ cevabını verdi. Türkiye’nin olası bir harekatında ABD nasıl bir destek sağlayacaktır?” sorusuna Erdoğan, “Her an her türlü dayanışmamız olabilir” cevabını verdi.
Bir başka gazetecinin “Harekatın bir adı olacak mı ve harekatta hava unsurları kullanılacak mı?” sorusuna ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu işler bir gece ansızın gelebiliriz. Bir gece ansızın geldiğimizde adıyla sanıyla her şeyiyle geliriz” yanıtını verdi.
Kremlin’den olası İdlib harekatına ilişkin yapılan açıklamanın sorulması üzerine Erdoğan, “Bizim arkadaşlarımızın yaptığı görüşmelerde arkadaşlar bana böyle bir şey gelmiş değil ve Rusya’nın bu tür kötü senaryoların içinde yer alacağına inanmıyorum” cevabını verdi.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fitch Ratings, Türkiye Varlık Fonu’nun kredi notunu artırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın