Ayak baş parmağının uyuşma sebebi ve tedavi yöntemi nedir?

Ayak baş parmağında uyuşma B12 vitamini eksikliğinden şeker hastalığına kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir. Makalemizde bu duruma neden olan faktörlerden ve tedavi yollarından bahsedeceğiz.

Sağ Veya Sol Ayak Baş Parmağı Uyuşması Neden Olur ?
Kansızlık, kandaki hemogram oranının düşük olması ayak baş parmağı uyuşmasının en sık karşılaşılan nedenlerindendir. Vücutta yeterli kan bulunmadığında ayaklarda kan dolaşımı kısıtlı olur, bunun sonucunda ayak baş parmağında uyuşma meydana gelebilir.

B12 Vitamini Eksikliği
B12 vitamini sinir sisteminin düzgün çalışmasını sağlar. Vücutta bu vitaminin eksikliği olduğunda, sinirlerde hasara neden olabilir. Sinir hasarına bağlı kişide başparmağında uyuşma hissi gibi sorunlar görülebilir.

Multipl Skleroz MS Hastalığı
Multipl skleroz, sinir sistemini etkileyen bir durumdur ve bu durumda sinir hücreleri ile omurilik arasındaki iletişimde sorun vardır. Bu hastalığın ilerleyen aşamalarında, kişi koordinasyon kasları üzerinde kontrolü kaybeder ve bu nedenle ayak baş parmaklarında ve parmaklarda uyuşma yaşanır.

Şeker Hastalığı
Şeker hastalığı, kanda yüksek kan şekeri seviyeleri ile karakterize tıbbi bir durumdur. Ağır vakalarda, yüksek kan şekeri seviyeleri vücutta bulunan sinir liflerine zarar verebilir. Şeker hastalığında en sık görülen belirtisi ayak parmaklarında ve ayak baş parmağında uyuşmadır. Ayak parmaklarındaki uyuşma ve karıncalanma, şeker hastalığına bağlı sinir sistemi sorunlarında görülebilir. Benzer şekilde, diyabetik periferik nöropati de uyuşmaya neden olabilir.

İlaçların Yan Etkisi
Çeşitli ilaçlar yan etki olarak ayak baş parmağında uyuşmaya neden olabilir. Şayet ayak baş parmağında uyuşma ilacın yan etkisinden kaynaklanıyorsa durumu doktora bildirip ilacı muadili ile değiştirin.

Siyatik
Siyatik sinir, insan vücudunun en uzun siniridir. Sırtın alt kısmında başlar ve bacağın arkasından aşağı doğru iner. Alt bacağın, ayağın tabanının ve baldırın arka kısmına duyum sağlar. Siyatik, sinir iltihabı ile karakterize tıbbi bir durumdur. Bu sinir iltihaplı hale geldiğinde, ağrıya, ayak ve bacaklarda duyu kaybına, diz bükülürken güçsüzlüğe, ayak baş parmağında uyuşma vb. durumlara neden olabilir.

Dar Ayakkabı Kullanımı
Dar ayakkabıların giyilmesi, ayaklardaki sinirlerin sıkışmasına neden olabilir. Bu da ayaklarda geçici duyu kaybına neden olabilir. Ayak parmaklarını sıkan yüksek topuklu ayakkabılar uyuşukluğa neden olabilir. Özellikle egzersiz yaparken, küçük ayakkabılar uyuşukluğa davetiye çıkarır. Bunun için ayağınıza uyan, rahat ayakkabılar seçin.

Periferik Arter Hastalığı
Periferik arter hastalığı, arterlerin daralmasına bağlı olarak organlara kan akışının azalması ile karakterizedir. Yürürken bacak ağrısı bu durumun belirtilerinden biri iken, hastalarda ayak başparmağında uyuşukluk görülür.

Obezite
Obez insanlarda her zaman ayak sorunları görülür çeker. Ayak parmağında uyuşma obezitenin yan etkilerinden biridir. Ayaklar kişinin ağırlığını tutamaz ve daha az kan ile beslenir. Bu da uyuşukluğa neden olur. Bu sorundan kaçınmak için egzersiz ve diyet şarttır.

Diğer Bazı Hastalıklar

Diyabet, multipl skleroz, lepra, omurilikteki tümörler, gut, huzursuz bacak sendromu, kansızlık spondilolistez ve inme gibi bazı hastalıklar da ayak parmaklarında uyuşukluğa neden olabilir.
Ayak Baş Parmak Uyuşmasının Diğer NedenleriGut hastalığı
Artrit ve osteoartrit hastalıkları
Bunyon: Ayak başparmağındaki kemikte büyüme
Ayak travması / yaralanması
Raynaud Hastalığı
Alkol kullanımı
Charcot-Marie-Tooth hastalığı
Diyabet ve diyabetik nöropati
Donma
Guillain-Barré sendromu
Bel fıtığı
Multipl skleroz (MS)
Morton’un nöroma (ayağın topunu etkileyen) veya tarsal tünel sendromu (tibial siniri etkileyen) gibi sinir sıkışması sendromları
Periferik arter hastalığı (PAD)
Periferik vasküler hastalık (PVD)
Siyatik
Zona hastalığı
Omurilik yaralanması
Vaskülit veya kan damarlarının iltihabıAyak Baş Parmağı Uyuşması Nasıl Geçer?
Ayak baş parmağı uyuşmasının tedavisi bu durumun nedenine göre değişir. Ayak baş parmağı uyuşmasından muzdaripseniz bir Dahiliye doktoruna gitmelisiniz. Doktor gerekli testleri yapıp durumun nedenine göre tedavi uygulayacaktır.
Vitamin takviyesi alın. B12 vitamini veya diğer vitaminlerin eksikliği, ayak uyuşukluğuna neden olabilir. Vitamin eksikliklerini kontrol etmek için kan testi yaptırın ve herhangi bir eksiklik varsa önerilen takviyeleri almaya başlayın.
Eğer şeker hastalığınız varsa ve ayak baş parmak uyuşmanız bundan kaynaklıysa, doktorunuz kan şekerinizin uygun seviyelerde kalmasını sağlamak için size tedavi uygulayacaktır. Fiziksel aktivitenizi arttırmak ve diyetinize dikkat etmek de yardımcı olabilir.
Ayak baş parmağındaki uyuşma alkolden kaynaklanıyorsa, alkol tüketmeyi bırakmalısınız.
Ayak baş parmağındaki uyuşmanın nedeni sinirsel ise doktor antidepresan reçete edebilir.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Aleviler İstanbul’a afişler astı: Kılıçdaroğlu’nu sırtından hançerleyenlere oy yok

CHP’deki kurultay sonrasında eski genel başkan Kemal Kılıdaroğlu destekçileri, mevcut yönetim ve Ekrem İmamoğlu’na yönelik …

Bir yanıt yazın