Ermenistan’ın Gence’deki insanlık dışı katliamına Türkiye’den ortak tepki

Ermenistan ordusu, Azerbaycan’ın ikinci büyük kenti Gence’de ikinci kez katliam yaptı, Türkiye’den kanlı saldırıya çok sert tepki geldi. Hem hükümet hem de muhalefet aynı cephede buluşarak, ” Bu insanlık suçudur, kalleşliktir.” denildi.

Ermenistan ordusu, Azerbaycan’ın ikinci büyük kenti Gence’de ikinci kez katliam yaptı, dün gece füzelerle kenti vuran Ermeni güçleri yine sivilleri hedef aldı.  Azerbaycan Başsavcılığı, Ermenistan’ın Gence’ye düzenlediği füze saldırısında hayatını kaybeden sivillerin sayısının 13’e yükseldiğini duyurdu. Daha önce de Gence’de katliama imza atan Ermenistan’a hem hükümet kanadından hem de muhalefetten çok sert tepki geldi.

OKTAY: BUNUN ADI KALLEŞLİKTİR

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Ermenistan’ın sivillere yönelik saldırılarına tepki göstererek “Hala bu savaş suçlarına göz yumanlar, uluslararası hukuk önünde suç ortağı olarak itham olunacaklarını da bilmelidirler” dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ermenistan ordusunun Azerbaycan’ın Gence kentine saldırısı için “Bunun adı kalleşliktir, korkaklıktır, hak hukuk tanımazlıktır” ifadesini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU: SESSİZLİK CİNAYETLERE ORTAK OLMAK DEMEK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ermenistan’ın savaş suçu işlemeye ve sivilleri katletmeye devam ettiğini belirtti. Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Ermenistan’ın çoluk çocuk demeden masum insanları öldürdüğünü kaydederek “Ermenistan savaş suçu işlemeye, sivilleri katletmeye devam ediyor. Bu vahşete sessiz kalmak, bu cinayetlere ortak olmak demektir.” değerlendirmesinde bulundu. Çavuşoğlu, “İnsanlıktan nasibini almayanlar işledikleri suçun hesabını verecek. Can Azerbaycan’ın daima yanındayız” ifadelerini kullandı. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Ermenistan’ın terör devleti olduğunu bir kez daha gösterdiğini ve sivillere saldırarak insanlık suçu işlediğini belirterek “Bu alçaklığı lanetliyorum” dedi.

KURTULMUŞ: HER ŞARTTA AZERBAYCAN’IN YAYINDAYIZ

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da saldırıyı kınadı, “Terör devleti Ermenistan’ın Gence ve Mingeçevir’deki masum sivilleri hedef alan alçak saldırısını lanetliyorum, kınıyorum. Ermenistan’ın bu kalleşliklerine sessiz kalan uluslararası camiaya rağmen Türkiye olarak her zaman, her şartta Azerbaycan’ın yanındayız” dedi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Ermenistan’ın katilce saldırılarını lanetlediklerini belirterek, “Ermenistan ve destekçileri savaşın bile hukukunda olmayan katliam şebekesi gibi davranıyor. Bu saldırılar ve katliamlar cezasız kalmayacak” paylaşımı yaptı.

KILIÇDAROĞLU: ERMENİSTAN İNSANLIK SUÇU İŞLİYOR

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Ermenistan ordusunun Azerbaycan’ın Gence ve Mingeçevir kentlerine düzenlediği füze saldırılarını şiddetle kınadı, “Azerbaycan’ın Gence ve Mingeçevir şehirlerine gerçekleştirdiği saldırılarla savaş ve insanlık suçu işleyen Ermenistan’ı şiddetle kınıyorum. Kardeş Azerbaycan halkına geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, haklı davalarında yanlarında olduğumuzu bir kez daha tekrarlıyorum” paylaşımında bulundu.

DAVUTOĞLU: AZERBAYCAN YALNIZ DEĞİLDİR

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu da Ermenistan’ın savaş suçu işlediğini belirtti, “Ermenistan savaş suçu işliyor. Gence ve Mingeçevir şehirlerinde sivilleri hedef alan saldırıları kınıyorum. Saldırılarda şehit olan kardeşlerime Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Tüm dünya bilsin ki, Azerbaycan yalnız değildir” mesajını paylaştı.

BABACAN: MASUM CANLARIN KAYBEDİLDİĞİNİ GÖRÜYPRUZ

Erzurum’da konuşan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da Ermenistan’ın kanlı saldırını kınadı ve uluslararası topluma çağrı yaptı:  “Son haftalarda Ermenistan’ı Dağlık Karabağ’daki haksız işgali nedeniyle masum canların kaybedildiğini hep beraber görüyoruz ve izliyoruz. Ermenistan tarafından işgal edilen Dağlık Karabağ bölgesi Azerbaycan Cumhuriyeti’nin öz toprağıdır. Biz Ermenistan’ın bu hukuksuz işgali derhal sonlandırılması söylüyoruz ve Azerbaycan’ın uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını da sonuna kadar destekliyoruz. Biz yılladır devam eden gerginliğin, savaşın ve dökülen kanın artık nihai bir barış anlaşması ile sonlandırılmasını istiyoruz. Başka Türkiye ve MinsK Grubu olmak üzere tüm uluslararası kamuoyunun da yaşanan bu çatışmanın adil bir müzakere süreci ile derhal sona erilmesi için çalışmaya davet ediyoruz.”

İLK ATEŞ 27 EYLÜL’DE AÇILDI

Azerbaycan ordusu, Ermenistan ordusunun sivil yerleşim birimlerine ateş açması üzerine 27 Eylül’de karşı saldırı başlatmıştı. Cephe hattındaki çatışmalarının ardından Ermenistan ve Azerbaycan, Moskova’da masaya oturarak ateşkes kararı almış ve Ermenistan’ın kanlı saldırıları nedeniyle ateşkes fiilen devreye girmemişti  Ermenistan güçleri, ateşkesin üzerinden 24 saat geçmeden Azerbaycan’ın Gence kentini füzelerle vurmuş, saldırıda 10 kişi ölmüş, 35 kişi yaralanmıştı. 15 Ekim’de de Terter kentinde defin töreni için mezarlığa giden sivillere yönelik düzenlenen saldırıda, 4 kişi hayatını kaybetmiş, 4 kişi de yaralanmıştı. Ermenistan ordusu, bu gece saatlerinde de Gence’ye füzelerle bir saldırı daha düzenlemiş, 13 sivil yaşamını yitirmiş, 50’nin üzerinde sivil yaralı olarak enkaz altından çıkartılmıştı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Bakan Tekin: Öğretmen atamaları ilk kabine toplantısında açıklanacak

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Adana’daki temasları kapsamında okul ziyaretlerinde bulunuyor. Bakan Tekin Anadolu Barter …

Bir yanıt yazın