İngiltere, Almanya ve Fransa’dan İran’a metal uranyum çağrısı

İran’ın metal uranyum üretmek için çalışmalara başlaması üzerine İngiltere, Almanya ve Fransa endişelendi. Üç ülke, Tahran yönetimine nükleer anlaşmadaki yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı yaptı.

Fransa, Almanya ve İngiltere’nin dışişleri bakanlıkları sözcüleri, konuya ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı. İran’ın metal uranyumun üretimi için çalışmalara başlamasından derin endişe duyulduğu ifade edildi.

DERHAL!

Açıklamada, Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşma çerçevesinde İran’ın metal uranyum üretmeme ve bu konuda 15 yıl boyunca araştırma yapmama konusunda taahhüt verdiği vurgulanarak, İran’a bu eylemine son verme ve nükleer anlaşmayı sürdürmeyi istemesi halinde anlaşmadaki yükümlülüklerini derhal yerine getirme çağrısında bulunuldu.

TAAHHÜTÜ GEREKÇE GÖSTERİLDİ

İran’ın metal uranyum üretmesinin hiçbir sivil güvenirliliği bulunmadığı ve potansiyel olarak ciddi askeri etkileri olduğu belirtildi.  Nükleer anlaşma çerçevesinde İran’ın metal uranyum üretmeme ve bu konuda 15 yıl boyunca araştırma yapmama konusunda taahhüt verdiği vurgulandı.

İran, nükleer bir yakıt türü için araştırma ve geliştirme çalışmalarının başlamasına ilişkin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansını (UAEA) bilgilendirmiş ve ilk aşamada metal uranyum üretmek için doğal uranyum kullanacaklarını duyurmuştu.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Putin, en yakın rakibine yüzde 83,1 oy fark attı

Rusya Devlet Başkanlığı seçimini, sandık çıkış anketine göre oyların yüzde 87,8’ini alan Vladimir Putin kazandı. …

Bir yanıt yazın