Trump’tan Beyaz Saray’a sessiz veda etti! Biden ve yardımcısı Harris, bugün yemin edecekler

Son dakika haberi… Son dakika: Joe Biden’a karşı ABD Başkanlığı yarışını kaybeden Donald Trump, Beyaz Saray’dan ayrıldı. Trump’ı taşıyan ABD Başkanlığı’na ait Marine One isimli helikopter Türkiye saatiyle 16.15’te ayrıldı. Trump, başkanlığı bırakmasına saatler kala eski başdanışmanı Steve Bannon’ın olduğu 73 kişi için af kararları yayımladı. Bannon Trump’ın kara kutusu olması nedeniyle önem arz ediyor.

ABD’de seçilmiş Başkan Joe Biden ve seçilmiş Başkan Yardımcısı Kamala Harris, bugün yemin ederek görevlerine başlayacak.

Biden ve Harris, yemin töreni öncesinde TSİ 16.45’de Washington D.C’deki Havari Aziz Matthew Katedrali’ni ziyaret edecek. Ziyarette Biden ve Harris’e, eşleri Jill Biden ve Douglas Emhoff eşlik edecek. Seçilmiş Başkan ve Başkan Yardımcısı, ziyaretin ardından TSİ 18.30’da yemin töreninin yapılacağı Kongre binasına gelecek.

YEMİN TÖRENİ
TSİ 19.15’te Kongre binasının batı cephesinde kurulan platformda yemin töreni başlayacak, TSİ 20.00’de Biden ABD’nin 46’ncı Başkanı, Harris ise 49’uncu Başkan Yardımcısı olarak yemin edecek.

Başkan Biden, burada göreve başlama konuşmasını yapacak. Biden’ın, konuşmasında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadeleye ve siyasi olarak bölünmüş ABD halkını yeniden bir araya getirmeye dair mesajlara ağırlık vermesi bekleniyor.

Konuşmanın ardından Başkan, Başkan Yardımcısı ve eşleri, TSİ 21.40’da askeri kıtayı selamlayacak. Askeri bir gelenek olan tören kıtasını selamlama, iktidarın yeni başkomutana barışçıl şekilde devrini sembolize ediyor.

TSİ 22.25’de Biden ve Harris eşleriyle Arlington Ulusal Mezarlığındaki Meçhul Asker Anıtı’na çelenk koyacak.

BAŞKANLIK KORTEJİ
Başkan ve Başkan Yardımcısı, TSİ 23.15’te “başkanlık korteji” adı verilen araçlar eşliğinde yeni ikametleri Beyaz Saray’a doğru yola çıkacak.

Başkan Joe Biden’ın, TSİ yarın 00.15’te Beyaz Saray’daki başkanlık makamı Oval Ofis’te çalışmaya başlayacak, ilk kararnamelerini imzalayacak ve idari talimatlarını bildirecek.

TSİ 00.45’te Başkan’ın ilk gün atamalarını yaptığı personel için çevrimiçi yemin töreni yapılacak.

KUTLAMA PROGRAMI
Başkan, Başkan Yardımcısı ve eşleri, TSİ 03.48’de, aktör Tom Hanks’in sunuculuğunu yapacağı özel kutlama programına katılacak. Televizyonlardan canlı yayınlanacak programda Broadway’de sahnelenen “Hamilton” müzikalinin yaratıcısı Lin Manuel Miranda müzikalden bir sahne canlandırırken, Jon Bon Jovi, Ant Clemons, Foo Fighters, John Legend, Demi Lovato, Bruce Springsteen, ve Justin Timberlake şarkılarıyla sahne alacak.

Beyaz Saray’da ilk gün mesaisi, Başkan ve First Lady’nin, TSİ 04.55’de Güney Bahçesi’ndeki Mavi Oda Balkonu’nda görünmeleriyle sona erecek.

OLAYLI DEVİR TESLİM
Amerika Birleşik Devletleri son seçimlerden bu yana neredeyse her gün halef-selef başkanların yaşadığı krizleri konuşuyor. Donald Trump, son olarak kendi destekçilerine Kongre binasına gitmelerini söylemesi sonrası çıkan olaylarda 5 kişi hayatını kaybetmişti. Çıkan olayla bahane edilerek Temsilciler Meclisi’nden Donald Trump için yapılan oylamadan azil kararı çıkmıştı. Trump iki defa hakkında azil kararı çıkan ilk başkan olarak tarihe geçmişti.

VEDA TÖRENİ İÇİN ÇOK SAYIDA KİŞİYE DAVETİYE GÖNDERİLDİ
Hürriyet’in haberine göre; ABD, 6 Ocak’taki Kongre baskını gölgesinde başkanlık devir teslimine üst düzey güvenlik önlemleri ile hazırlanırken, Demokrat Joe Biden’ın yemin töreni gününde ABD Başkanı Donald Trump’ın askeri üste “kırmızı halılı” veda planı tepki çekti. Trump yönetimi, başkanlık uçağının bulunduğu Maryland eyaletindeki Andrews Üssü’nde düzenlenecek etkinlik için çok sayıda kişiye davetiye gönderdi.

SON GÜN TRUMP-PENTAGON KRİZİ ÇIKTI
“Kırmızı halı” etkinliği için Trump’ın destekçilerinden ve yönetiminde görev alan isimlerden oluşan bir davetli grubu belirlendi. Trump ayrıca tören için uçakların da uçacağı görkemli bir askeri geçit töreni istedi. Ancak Amerikan Defense One sitesine göre ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Trump’ın bu planına yeşil ışık yakmadı.

İki üst düzey Pentagon yetkilisi, Trump için geleneksel askeri veda töreni planı olmadığını belirtti. Oysa eski Başkan Ronald Reagan’dan bu yana ABD başkanları için sembolik de olsa bir askeri veda töreni yapılmıştı. Aralarında beş Demokrat Partili Temsilciler Meclisi üyesinin de olduğu bir grup, geçen cumartesi günü gönderdikleri mektupta, Savunma Bakanlığı’nı “görevden ayrılan başkan için güvenliği aksatıcı bir veda törenine” kaynak aktarmamaya çağırdı.

GÜN DOĞARKEN ETKİNLİK
Trump’ın veda etkinliği, Biden’ın töreninden 4 saat kadar önce yerel saatle sabah 08.00 sıralarında başlayacak. Davetiye gönderilen kişiler, beraberlerinde 5’er kişi getirebilecek. Katılımcılardan silah, cephane, patlayıcı, lazer işaretleyici ve oyuncak silah getirilmemesi isteniyor. Trump daha sonra 1600 kilometre uzaklıktaki Florida eyaletindeki bulunan Mar-a Lago isimli malikânesine geçecek. ABD’nin 45’inci Başkanı Donald Trump, rakibinin yemin törenine katılmayan tarihteki dördüncü başkan olacak.

12 MUHAFIZ GÖREVDEN ALINDI
Yoğun güvenlik önlemleri kapsamında, Kongre binası çevresindeki 2.5 metrelik bariyerlere ilaveten dikenli teller de “Kırmızı Bölge” olarak adlandırılan yemin töreni sahasına yerleştirildi. Öte yandan ABD Ulusal Muhafızlar Komutanı Orgeneral Daniel Hakonson, törende görevli 25 bin Ulusal Muhafız’dan 12’sinin aşırı sağcı gruplarla ilişkili olduğunun tespit edildiği için törendeki görevlerinden alındığını açıkladı. Hakonson, 2 askerin sosyal medya paylaşımlarından diğerlerinin ise Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından tespit edildiğini aktardı.

YILDIZLARA DA KÜSTÜ
Biden’ın töreni salgın nedeniyle kısıtlamaların gölgesinde yapılacak. Ancak törende Jennifer Lopez, Lady Gaga gibi ünlüler performanslarıyla yer alacak. Akşam saatlerindeki konseri Tom Hanks sunacak. Justin Timberlake, Jon Bon Jovi, Demi Lovato gibi isimler de şovda yer alacak. Dört yıl önce kendi yemin törenine yıldız isimleri katmakta zorlanan Trump’ın bu durumdan da rahatsız olduğu iddia edildi.

MİLİSLER DE SOKAKLARDA
Washington’da yemin töreninin olaysız geçmesi için son yıllarda görülmemiş bir şekilde tedbir alınırken Trump yanlısı milisler de ülkenin çeşitli eyaletlerinde silahlarıyla boy gösteriyor. Kasım ayında Joe Biden’ın seçilmesinin ardından bu grupların gösterilerde daha fazla yer almaya başladığı aktarılıyor. Federal Soruşturma Bürosu tören günü için 50 eyalette alarm vermişti.

MELANİA TRUMP: ŞİDDET ÇÖZÜM DEĞİL
Veda mesajı yayınlayan ABD first lady’si Melania Trump, Kongre binasının Başkan Donald Trump yanlılarınca basılmasına atfen, “Şiddet hiçbir zaman çözüm değildir” mesajını verdi. Melania Trump, 6 dakikalık video mesajında eşinden ziyade asker ailelerine, pandemi yüzünden çok zor şartlarda çalışan sağlık çalışanlarına ve uyuşturucu madde istismarı kurbanlarına seslendi. “Unutulmaz bir 4 yıldı” diyen Melania Trump şöyle dedi: “Ne yapıyorsanız tutkuyla yapın. Ama şiddetin hiçbir zaman çözüm olmadığını ve asla haklı çıkarılamayacağını unutmayın.”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Valilik açıkladı: 75 kişi gözaltına alındı

Yenikapı’da DEM Parti mitinginde PKK/KCK silahlı terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan posterini açan ve yasa …

Bir yanıt yazın