Doğru beyanname ile vergide istisna ve avantaj

2021 yılı ile birlikte beyanname dönemi de başladı. Birçok gelirimizle ilgili beyanname vereceğiz. Doğru beyanname ile istisna ve avantajlardan yararlanmak mümkün.
Vergi mevzuatımıza göre herhangi bir gelir elde edenler bunun vergisini veriyor. Bazı vergiler ise beyanname ile belirleniyor. Ücret geliri elde edenlerin ise dikkat etmesi gereken nokta iş değiştirmeleri. İş değiştirenler için ikinci işverenden elde ettiği gelir için beyanname verme sınırı 2021 yılı için 49 bin lira.
2020 yılı içerisinde tek işverenden elde edilen ücret gelirinin 600 bin lira tutarını aşması halinde, 2020 yılı içerisinde birden fazla işverenden elde edilen ücret gelirinin 600 bin lira tutarını aşması halinde, 2020 yılı içerisinde birden fazla işverenden elde edilen ücret gelirlerinin, birden sonraki işverenden alınan ücretler toplamı 49 bin TL tutarını aşması halinde gelir vergisi beyannamesi verilecek. Söz konusu ücret gelirini elde eden kişiler Mart sonuna kadar bu gelirlerini beyan edecek. Ödemeler Mart ve Temmuz aylarında yapılacak.
ÖRNEK HESAP
Birinci işverenden alınan ücret 120.000 TL.
İkinci işverenden alınan ücret 51.000 TL.
Beyan edilecek gelir tutarı 171.000 TL.
Birinci işverenden alınan ücret toplama dahil edilmeyecek. İkinci işverenden alınan ücret 51.000 TL, 49.000 TL’lik beyan sınırını aştığı için ilk işverenden aldığı 120.000 TL de dahil olmak üzere 171.000 TL ücret gelirinin tamamı beyan edilecek.
EV SATANLAR DİKKAT
2020’de ev, bina, arsa ve arazi ve benzeri taşınmazları satanların, bu satıştan elde ettikleri kazancı, Mart sonuna kadar gelir vergisi beyannamesi ile beyan etmeleri gerekiyor.
Ödemeler Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte yapılacak. Gayrimenkulünü, edinme tarihinden 5 yıl geçtikten sonra satanlar ile miras ya da bağış yolu ile edindikleri gayrimenkulleri satanlar, kazanç beyan etmeyecek.
KİRA GELİRİ
2020 yılında kira geliri elde edenler de bu yıl vergi için beyanname verecek. 2021 yılında elde edilecek konut kira gelirlerinin 7.000 lirası gelir vergisinden müstesna. 2020 yılı gelirleri için bu tutar 6.600 lira idi. Bu tutarı geçmeyen konut kira gelirlerinin beyan edilmesi gerekmiyor. Kira gelirinin bu tutarı geçmesi halinde ise bu kısım gelir vergisinden istisna tutulacak.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Valilik açıkladı: 75 kişi gözaltına alındı

Yenikapı’da DEM Parti mitinginde PKK/KCK silahlı terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan posterini açan ve yasa …

Bir yanıt yazın