İsrail’i korkutan gelişme! Bunu hiç beklemiyorlardı: Demir Kubbe sınıfta kaldı

Kanal7 Ankara temsilcisi Mehmet Acet, Gazze’den İsrail’e atılan roketler karşısında “Demir Kubbe” hava savunma sistemlerinin başarısız kalmasını değerlendirdi.

İsrail’in kanlı saldırıları sonrası Hamas’ın füzelerle karşılık verip Netanyahu yönetiminin en çok güvendiği savunma sistemlerinden Demir Kubbe’nin aşılarak Tel Aviv’in hedef alınması İsrail’de güvenlik endişelerine yol açtı.

Mehmet Acet Haber7’deki köşesinde çok konuşulan bu olayla ilgili çarpıcı bir yazı kaleme aldı.

Acet yazısında, “Gazze’den tek tek ya da az sayıda füze aynı anda fırlatılmış olsaydı, bu durum Demir Kubbe sistemi açısından büyük ihtimalle problem olmayacaktı. Ancak, kısa süre içerisinde yüzlerce füze fırlatılınca, İsrail’in savunma sistemi bunların hepsini birden karşılamada zorlandı. Öyle olunca, Tel Aviv’in ya da İsrail’e ait kritik tesislerin yüzde yüz güvenlik garantisinin olmadığı anlaşıldı.” ifadelerini kullandı. 

İşte Mehmet Acet’in “İsrail’in gurur kaynağı olan demir kubbe sistemi neden yetersiz kaldı?” başlıklı o yazısı; 

Kudüs’te İsrail’in Mescid-i Aksa saldırıları sonrası tırmanan gerilim, hızlıca büyüdü.

Bir yandan İsrail’in Arapların yoğun yaşadığı yerleşim yerlerinde iç savaş görüntülerini andıran görüntüler ortaya çıktı.

Öbür yandan da İsrail, dünyanın en büyük açık cezaevi olarak nitelendirilen abluka altındaki Gazze’ye yeniden ağır saldırılar başlattı.

‘DEMİR KUBBE’ BU SEFER YETERSİZ KALDI

Fakat bu defa yeni bir şey de karşımıza çıktı.

Filistinli direnişçilerin İsrail’in canını acıtan füzelerinden söz ediyorum.

Malum, gece saatlerinde Tel Aviv semalarından gelen görüntüler, bir tür ‘Yıldız savaşlarını’ andırıyordu.

Hâlbuki gerçekte orada gördüklerimiz, Gazze’den fırlatılan yüzlerce füzenin İsrail hava savunma sistemi Demir Kubbe (Iron Dome) tarafından karşılanmasına dair görüntülerdi.

İsrail’in övünç kaynağı olan ve hiçbir zaman kurtulamadığı güvenlik paranoyasına karşı, elindeki en etkili silahlardan biri olarak gördüğü Demir Kubbe sistemi, fırlatılan füzelerin büyük bölümünü yine havada imha etmeyi başardı.

Ama hepsini değil.

Bu füzelerin bir kısmı hedefini buldu, Aşkelen’daki Petrol ve Elektrik tesislerinde yangınlar çıktı.

Aşdod Liman vuruldu, Gazze’deki kayıplarla karşılaştırmak mümkün olmasa da, İsrail’in canını yakan ve caydırıcı etkileri olan sonuçlar üretti bu gelişmeler.

YÜZDE YÜZ GÜVENLİK GARANTİSİNİN OLMADIĞI ANLAŞILDI

Gazze’den tek tek ya da az sayıda füze aynı anda fırlatılmış olsaydı, bu durum Demir Kubbe sistemi açısından büyük ihtimalle problem olmayacaktı.

Ancak, kısa süre içerisinde yüzlerce füze fırlatılınca, İsrail’in savunma sistemi bunların hepsini birden karşılamada zorlandı.

Öyle olunca, Tel Aviv’in ya da İsrail’e ait kritik tesislerin yüzde yüz güvenlik garantisinin olmadığı anlaşıldı.

Caydırıcı etki dediğimiz şey bu.

Önceki gece İsrail radyosu yaşananların yorumlarken, kuruluşundan buyana İsrail’e yapılan en büyük füze saldırısı tabirini kullandı.

KRİTİK YORUM: FİLİSTİNLİLER İÇİN İLK ZAFER OLACAK

Anadolu Ajansına konuşan Filistinli siyasi analist ve yazar İbraihm el-Medhun ise, şöyle bir değerlendirmede bulundu:

“İsrail’e bir kerede bu denli büyük bir saldırı ilk kez yapıldı, bu önemli bir gelişme. İsrail’in vahşi saldırı politikası varsa Filistin direnişinin de caydırma politikası var. İsrail’in Gazze’ye kara operasyonu başlatmayı düşünmesi direniş kuvvetleri için fırsat olur. O zaman hava saldırıları eriyecek ve bu da Filistinliler için ilk zafer olacak. İsrail, 2012 yılında bunu denemiş ve geri çekilmişti.”

KÖTÜ SENARYO

Bu böyle olsa da, İsrail’in askeri anlamda net bir üstünlüğü var.

Bu durumda önümüzdeki günlerde neler olabileceği üzerinde dururken iki seçenekten bahsedilebilir.

Birincisi, İsrail Filistinli direnişçilerin bu etkili hamlesini bahane ederek, intikam duygusuyla Gazze’ye yönelik katliamlarının dozunu artırabilir.

Bu kötü senaryo.

İYİ SENARYO: İSRAİL GERİ ADIM ATABİLİR

İkincisi, kullandığı sistemin zafiyetlerinin daha büyük maliyetler üretebileceği korkusuyla geri adım atabilir, bir ateşkes sağlanabilir.

Bu da iyi senaryo.

Geçmişte bu türden alevlenmeler olduğunda gelişmelerin iki türlü de ilerlediğine dair örnekler var.

NETANYAHU, YOLSUZLUK SUÇLAMALARINI KAMUFLE ETMEK İÇİN KULLANABİLİR

Buna karşın, hükümet kurmakta zorlanan, girdiği seçimlerde net zaferler elde edemeyen Başbakan Netanyahu, bu olup bitenleri iç siyasette ve karşı karşıya olduğu yolsuzluk suçlamalarını kamufle etme niyetiyle kullanmak isteyebilir.

DİKKAT ÇEKEN DETAY: İLK KEZ İRAN’IN SH85 TİPİ FÜZELERİ KULLANILDI

Diğer yandan, Gazze’den fırlatılan füzelerle ilgili önemli bir bilgi daha gün yüzüne çıktı.

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, Gazze’nin İsrail tarafından vurulmasının ardından Tel Aviv’i hedef alan saldırılarda ilk kez İran’ın ‘SH85’ tipi füzelerinin kullanıldığını açıkladı.

İRAN’DAN GÖZDAĞI: İSRAİL TAKTİK BİR OPERASYONA KARŞI KORUMASIZ

Bu bilgi şu anlama geliyor:

İran, Filistinli direnişçi gruplara bu füzeleri temin ederek, İsrail’e Gazze’den cevap vermek istemiş olabilir.

Tahran yönetimi, İran’ın nükleer araştırma sırlarına sahip olan Fahrizade suikastı ve Natanz saldırısı sonrası, İsrail’e misillemede bulunulacağına dair açıklamalar yapıyordu.

Geçen hafta İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Hüseyin Selami, İsrail’in çok küçük olması nedeniyle büyük bir taktik operasyona karşı savunmasız olduğu yönünde açıklamalar yapmıştı.

KAYNAK: HABER7

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Valilik açıkladı: 75 kişi gözaltına alındı

Yenikapı’da DEM Parti mitinginde PKK/KCK silahlı terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan posterini açan ve yasa …

Bir yanıt yazın