Elektromanyetik top sistemli silah TUFAN, dünyanın seyrini değiştirecek

Teknoloji ilerledikçe savaş alanında kullanılan silahlarında buna paralel şekilde çevrildiğini görüyoruz.

Barut nasıl ki savaşların gidişatını değiştirdiyse bugünde teknoloji aynı şekilde savunma sanayinin gidişatına yön veriyor..

Ülkeler son yıllarda Yüzyıllardır kullanılan ateşli silahların yerini alacak bir alternatif üzerinde çalışıyor.

Bizde bu videomuzda Dünyada “railgun” olarak adlandırılan Elektromanyetik Top Sistemleri ve Türkiye’nin geliştirdiği TUFAN silahına yakından bakacağız.

Savunma sanayi başkanlığı bir yandan dışa bağımlılığı bitirmek için mevcutta kullanılan sistemleri yerlileştirirken diğer bir yandan da geleceğin silahları için yoğun bir mesai harcıyor.

Elektromanyetik silahların geçmişi 19. yüzyılın ortalarına kadar dayanırken bugün bu alanda Amerika’nın dışında, Çin, Güney Kore, Rusya ve Türkiye elektromanyetik silah çalışmalarına ağırlık vermiş ülkeler arasında.

Yakın zamanda ateşli silahların yerini alacağı düşünülen elektromanyetik silahlar, birçok uzman tarafından geleceğin silah sistemleri olarak gösterilmeye başladı.

Bu silahlar konusunda ülkemizde yürütülen çalışmaların öncüsü ise ASELSAN oldu

Prototip testlerini 2016 yılının sonunda başarıyla gerçekleştirdiği, Elektromanyetik Top Sistemi TUFAN’ı, IDEF 2017’de ilk kez sergiledi.

Peki bu silahlar nasıl çalışıyor? Gelin şimdi bu sistemlere daha yakından bakalım

Elektromanyetik Sistemler iki adet metal plaka arasında oluşturulan elektromanyetik alan sayesinde yerleştirilen mermiyi hızla hareket ettirme prensibine dayanarak çalışıyor.

İki metal plaka birbirlerine paralel şekilde konumlandırılıyor ve bunlara farklı akımlar veriliyor. Böylelikle bu alanda oluşan manyetik alan da ortadaki mermiyi çok yüksek hızlarda fırlatabiliyor.

Bu sistemlerin atış hızını şöyle de anlatabiliriz. Şuanda dünyanın en iyi hızına sahip keskin nişancı tüfeklerinin mermileri saniyede ancak 1200-1300 metreye çıkabilirken, yeni nesil bu silahlarda bu hız 2500 metreye kadar çıkabiliyor. Birazdan detaylarından bahsedeceğiz ama şimdiden söyleyelim; hız konusunda da Türkiye farkını ortaya koydu.

Elbette Elektromanyetik sistemlerin hız dışında farklı avantajları da bulunuyor. Klasik ateşli silahların aksine elektromanyetik silahlarda Namlu ne kadar uzunsa, mermi o kadar çok ivme kazanıyor, namludan çıkana kadar hızlanıyor.

Peki bu sistemlerin hiç mi eksik yönleri yok derseniz ise şuan için en büyük sorun enerji ve mühendisler en yoğun mesaiyi bunun üzerinde harcıyor. BU mermileri bu kadar yüksek hızda fırlatmak için megawatt seviyesinde güce ihtiyaç duyuluyor. Bu yüzdende bir platforma ihtiyaç duyuyor ve halliyle taşınır bir durumda değiller.

Şimdi ise Türkiye’nin gururu Aselsan’ın öz kaynakları ile ürettiği TUFAN silah sistemin özelliklerine bakalım.

Tük mühendisler tarafından üretilen TUFAN silah sisteminin gelecekte gemiler başta olmak üzere kullanılan tüm füze ve uçaksavar sistemlerinin yerini alması bekleniyor. ASELSAN’ın açıkladığı bilgilere göre TUFAN silah sisteminin 3 üyesi bulunuyor. Bunlar TUFAN M, TUFAN S ve TUFAN D

TUFAN M, Mobil olarak alçak irtifa hava savunma. Bu sistemde farklı araçlar üzerinde ise güç ünitesi bulunacak.

TUFAN S sabit bir hava savunma sistemi olacakken TUFAN D ise gemilerde konuşlandırılacak bir sistem olacak.

Türkiyenin hız konusunda bir farkını ortaya koyduğunu söylemiştik. 2018 yılında Konya Karapınar’da gerçekleştirilen atış testlerinde Türkiye rekor kırarak, mühimmatı ses hızının 9 katı bir hızda hedefe göndermeyi başardı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Tokat beşik gibi! Son 24 saatte 50’den fazla sarsıntı meydana geldi

Tokat’ta son 24 saatte en büyüğü 5.6 büyüklükte 50’den fazla sarsıntı yaşandı. İçişleri Bakan Yardımcısı …

Bir yanıt yazın