Başkan Erdoğan: Orman yangınlarında PKK izi var

Başkan Erdoğan, canlı yayında ülkemizin birçok bölgesinde meydana gelen orman yangınları ile ilgili soruları yanıtlıyor. Erdoğan, orman yangınlarının dünyanın birçok bölgesinde meydana geldiğini ve bu konuda siyasete yer olmadığını söyledi.
Başkan Erdoğan, gündeme dair önemli soruları canlı yayında yanıtlıyor. Ülkemizin birçok bölgesinde devam eden yangınlara ilişkin konuşan Erdoğan, algı operasyonlarının ve siyasetin bu meseleye dahil olmaması gerektiğini belirtirken, ”Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de orman yangınlarında büyük artış yaşandı, burada siyasete yer olmamalı.” ifadelerini kullandı.
İşte Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları:Öncelikle son günlerde yaşadığımız bu orman yangınlarında ve sellerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum. Selin ardından hemen Rize’ye gittik. Vatandaşlarla bir araya geldik. Günü birlikte olsa Rize’den Arhavi’ye geçtik. Oradaki vatandaşlarımızla bir adeta miting türü buluşmamız oldu. Gerek esnaf gerek oradaki selin oradaki istila ettiği evlerin durumu üzücüydü. Valilerimize zarar tespitlerinin yapılması yönünde talimat verdik. Hem ayni hem nakdi yönde hızlı hareket etmek için. Valilerimizden gerek Artvin gerek Rize’de hızlı hareket etmelerini istedik.
Ödemelerin hemen başlanması talimatını verdik. Anında konut yapım işine de başlayalım istedik. 1 yıl içerisinde de TOKİ olarak bu konutları bitirip, Arhavi’de buradaki konutların sahiplerine konutlarını teslim edeceğiz.
Yangında sekizinci gün. Tüm şiddetiyle devam ediyor. Yangında otellerde kalanlar var. Tahliye çalışmalarını gerçekleştirdik. Denizden ve karadan tahliye çalışmalarını yaptık. Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de orman yangınlarında büyük artış yaşandı. Burada siyasete yer olmamalı. Düşünün ki, 8 gün içinde 187 yangın çıktı. 187 yangından 15’i devam ediyor. Bunların çoğu kontrol altında.
”TOPLAM UÇAK SAYISI 20’YE HELİKOPTER SAYISI 56’YA ÇIKTI”
Örneğin şu anda ülkemizin önemli iş adamlarının sahip olduğu Termik Santral yanma tehdidiyle karşı karşıya. Helikopterler ve uçaklar söndürme çalışması yaptı. Şu anda 3 bakanımız oradalar. Aşırı rüzgar olmasa söndürmek kolay olacak. Söndürürken bir taraftan da rüzgar tehdidiyle karşı karşıyasınız. Ama biz sadece bunlarla mücadele etmiyoruz.
Muhalefet sizinle beraber ayrı bir mücadelenin içinde. Burada niye uçak ve helikopter yok gibi yalan terörü estiriyorlar. 16 uçak var. Bugün gelenlerle 20’ye çıktı. 56 helikopter var.
Devlet olarak bizim görevimiz nedir? Devlet olarak görevimiz, tarım, orman ve hayvancılık, bütün bu ormanların bakımı, ıslahı; yangınların söndürülmesi birinci sorumluluğumuz. Yerleşim yerlerindeki yangınların sorumluluğu ise büyükşehir belediyelerine aittir.
”ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BİRİNCİ DERECEDE SORUMLUDUR”
Antalya Büyükşehir Belediyesi birinci derecede sorumludur. Muğla, İzmir ve Aydın’da belediyelerin birinci sorumluluğudur. Bunlar ‘Hayır bizim sorumluluğumuz yok’ diyemezler. Açsınlar yerel yönetimlerle ilgili yasayı iyice incelesinler. Şu an ne yapıyorlar? Biz orman yangınlarıyla mücadelemizi sürdürüyoruz. 8 şehidimiz var.
2002’de su ikmal aracı hiç yoktu. 2021’de 2081 adet su ikmal aracı var. İlk müdahale aracı 2002’de yok. 2021’de 2170 adet var. 2002’de 14 adet 21 ton kapasiteli uçak var. 2021’de 682 adet bu noktada iş makinesi var.
Bütün bunlarla beraber yangınla mücadeleyi sürdürüyoruz.
Bugün dünya adeta yangın tehdidi altında. ABD, Rusya yanıyor. Kanada yanıyor. Kimse kalkıp da Rusya niye yanıyor? demiyor. Diyemez. Rusya’da yangın varken, Putin bize o halde 3 tane uçak gönderdi.
AFETZEDELERE NASIL DESTEK OLUNACAK?
Öncelikle az önce Elazığ’ı gördünüz. Onun öncesinde Van var. Birçok depremle karşı karşıya kaldık. Bütün yıkılan yerleri sıfırladık. TOKİ ile yepyeni konutlar yaptık, vatandaşlarımıza verdik. Son 19 yılda afetlerle mücadelede profesyonel yaklaşım sergiledik. Yangın ortamında bile ‘Başkanımıza güveniyoruz’ diyorlar.
Bu depremden sele birçok hadisede tecrübe ettik. Bu tecrübe neticesinde afet bölgesindeki birçok çalışmayı hızlı şekilde yürütebiliyoruz. Bir yandan da hasar tespit çalışmalarını sürdürüyoruz. Zaman kaybımız yok.
Biz şunu da yapıyoruz; hemen evini bul, eve yerleş. Kiranı da biz ödeyeceğiz. 50 bin liralık da evin içini donatmak için destek vereceğiz. Muhalefetin bundan haberi var mı? Ben gerekli talimatları verdim. Evin içini hemen donatacaksınız. Ayni de olur nakdi de. Vatandaş bunu gördüğünde bile ‘Evim yandı gitti ama devlet benim yanımda yerimi aldı’ der.

“BAKANLARIMA ‘BÖLGEDE KALIN, GELMEYİN’ TALİMATI VERDİM”
Bizim bir talihsizliğimiz var. Türk siyaseti maalesef muhalefetsiz bir siyasettir. Türkiye’de muhalefetin terörü esiyor. Bunu bir kenara koymak mümkün değil. ABD, Rusya ve Kanada’da bu kadar yer yanar; ama böyle bir şey olmaz. Onlar iktidarın yanında yer alır. Bizde bu yok. Biz şu anda iktidarız. Elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Bizim YAŞ toplantımız vardı. Dışişleri ve İçişleri Bakanımıza siz gelmeyin dedim. Bu arkadaşlarım 8 gündür tamamen bölgedeler. Orada yattılar, orada kalktılar.
Biz dertliyiz, bizim bir derdimiz var. Bu yerler yanıyorsa, bizim ciğerimiz de yanıyor. Elimizden geleni yapacağız. 19 yılda belli bir tecrübe edindik. Bizden öncekilerden edindiğimiz tecrübeler de var. Dolayısıyla dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Bu konuyla ilgili dünyada neler oluyor bitiyor yakından takip ediyoruz. Siyasetin içinde 40 yıl sadece benim tecrübem var. Arkadaşlarımın arasında nice yetişmiş kişiler var. Hep beraber ortaya bir çalışma koyuyoruz. Orman yangınları, Kovid-19 gibi bir tehdittir. Hatta terördür.
Daha yeni yalan terörü dedim. Kim yapıyor bunu? Muhalefet… Dürüst ve samimi olsunlar.
Hayvanları zarar gören vatandaşlarımızın ödemelerini yapacağız. Küçükbaş ise küçükbaş, büyükbaş ise büyükbaş… Manavgat’ın köylerine gittik. ‘Hiç üzülmeyin. Nasıl ki traktörler sahiplerine gelecekse, sizin hayvanlarınız da size gelecek.’ dedim.
‘YANAN ALANLAR TURİZME AÇILACAK’ İDDİASI
Öncelikle Bay Kemal’e vereceğim tek cümlelik bir cevap var; Ben Kültür ve Turizm Bakanımıza böyle bir yetki vermedim. Ne başbakanlık döneminde böyle bir yetki verdim, ne de Cumhurbaşkanlığım döneminde şimdiki Kültür Bakanıma verdim.
Ben dikey mimariye karşı olduğumu söyleyen bir insanım. Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil. İspat etsin, söylesin. Buradaki belediyeler CHP2li belediyeler. CHP’li belediyeler olarak; burada imar planlamalarını yaparken, ormandan yerler vermek suretiyle buralarda inşaatlar yapılmışsa sorumlusu sensin. Bu konuyla ilgili olarak da AK Parti olarak her türlü müdahaleye varız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak da Marmaris’te Bodrum’da birçok yerleri yıktık. Bay Kemal, senin yıkılan yerlerden haberin yok mu?
19 yıl içerisinde 5 milyon 400 bin ağaç diktik. Hala da dikmeye devam ediyoruz. Bu yanan yerler; böyle kalmayacak. Hemen anında dikeceğiz. Ağaç dikimine teşvik ediyoruz. Bazen okuldaki çocuklarımızla seferberlik ilan ediyoruz, fidan dikiyoruz.
ORMAN YANGINLARINDA TERÖR ÖRGÜTÜ İZİ
Bu endişeyi en başından beri taşıdık. Bunun altından bir şeyler çıktı. Tutuklananların ailesinde PKK ile iltisaklıların da olduğunu tespit ettik. Bütün polis teşkilatımız, istihbaratımız bunun incelemelerini yapıyor. Bizim ciğerlerimiz yanıyor. Ciğerimizi yakanların ciğerini yakacağız. Burada canlılar yandı.
Ortada bir cinayet var. Bir taraftan telefat var, bir de o ormanlar özellikle arılarımızın en çok üretim yaptığı ormanlar. Marmaris bu konuda meşhurdur. Bunları bir kenara koymamız mümkün değil. Yangınlar ilgili her türlü ihbar, belge ve bilgi jandarma ve istihbaratımız tarafından etraflıca inceleniyor. Devam eden soruşturmaların neticelerini kamuoyu ile paylaşacağız.
MUHALEFETİN YANGIN ÜZERİNDEN SİYASETİ
Sen bölgede helikopter yok derken arkandan geçiyor. Azami 10 saniyede depoyu dolduruyor. Hemen müdahale ediyor. Farklı helikopterlerimiz var. Özellikle bunlar, yangın göletlerinden rahatlıkla su alabiliyor. Uçağın alması mümkün değil. Bu iş bir CHP zihniyetinin işi değil. Şu 19-20 yıllık süreç içerisinde bunları inşa ettik. Bugünlere gelindi. Bu yılın yangını bizim tarihimizde olmuş bir yangın değil. Bu en büyüğü. Biz şu anda 8’inci gündeyiz. ABD’de 2 ay sürüyor. Rusya ve Kanada’da da böyle. Daha uzun süren yangınlar var. Şu an Termik Santral yangınıyla karşı karşıyayız. İnşallah oraya sırayet etmeden kontrol altına alırız. Yatağan Termik Santrali sıradan bir yer değil. Bunlar bütün bölgenin enerji ihtiyacını karşılıyor.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Bakan Tekin: Öğretmen atamaları ilk kabine toplantısında açıklanacak

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Adana’daki temasları kapsamında okul ziyaretlerinde bulunuyor. Bakan Tekin Anadolu Barter …

Bir yanıt yazın