ABD, Afganistan’a tahliye için asker gönderiyor!

ABD’nin Kabil Büyükelçiliği, tüm ABD vatandaşlarına bir an önce Afganistan’dan ayrılmaları çağrısında bulundu. Pentagon Sözcüsü Kirby, Amerikalı personelin tahliyesi için 3 bin askerin Afganistan’a gönderileceğini açıkladı.

ABD’nin Kabil Büyükelçiliği, tüm ABD vatandaşlarına bir an önce Afganistan’dan ayrılmaları çağrısında bulundu.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Kabil Büyükelçiliğindeki Amerikalı personelin tahliyesi için 3 bin askerin Afganistan’a gönderileceğini ve bu birliklerin sadece tahliye görevini icra edeceklerini bildirdi.

Pentagon Sözcüsü Kirby, basın brifinginde, ABD’nin Kabil Büyükelçiliğinde çalışanların büyük bölümünün tahliyesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kirby, Başkan Joe Biden’ın talimatı üzerine Dışişleri Bakanlığı ile de koordine halinde söz konusu tahliye planlarının yapıldığını ve amaçlarının elçilik çalışanlarının güvenli şekilde Hamid Karzai Havalimanı’na getirilip oradan da ABD’ye ulaştırılması olduğunu belirtti.

Kirby, Kabil’de halen 650 civarında ABD askeri bulunduğunu, söz konusu 3 bin askerlik takviyenin, tamamen tahliye amacıyla ülkeye gittiğini vurguladı.

İlgili askerlerin, halen ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) bölgesinde görevde olduklarını ve 24 ila 48 saat arasında Hamid Karzai Havalimanı’nda olacaklarını belirten Kirby, söz konusu görevin, hiçbir şekilde bir çatışma görevi olmadığını ifade etti.

Kirby, havalimanında halen Türk askerlerinin yanı sıra sınırlı sayıda ABD askerinin de görev yaptığını ve tahliye işleminin güvenli bir şekilde gerçekleşebilmesi için tüm tedbirleri alacaklarını söyledi.

ABD’nin Kabil Büyükelçiliği, tüm ABD vatandaşlarına bir an önce Afganistan’dan ayrılmaları çağrısında bulundu. Büyükelçilik, Afganistan’daki ABD vatandaşları için güvenlik uyarısı yayımladı.

ABD’lilerin mevcut ticari uçuş seçeneklerini kullanarak Afganistan’ı derhal terk etmeleri istenen uyarıda, uçak bileti satın alamayacak durumda olanların kendileriyle iletişime geçmeleri tavsiye edildi.

Uyarıda, ABD vatandaşı olup eşi veya reşit olmayan çocuğu için göçmen vizesi beklerken ülkeden ayrılmayı erteleyenlerin de büyükelçilikle temas kurmaları istendi.

Afganistan’ın batısındaki Herat vilayetinin merkezinin Taliban’ın kontrolüne geçtiği bildirildi. Afgan yetkililer, ülkenin üçüncü büyük kenti Herat’ın valiliği ve emniyet müdürlüğünün Taliban’ın eline geçtiğini duyurdu. Afgan hükümet güçlerinin son 7 günde Taliban’a karşı kontrolü kaybettiği vilayet merkezi sayısı Herat ile 11’e yükseldi.

Ülkenin güney vilayetlerini Kabil’e bağlayan güzergah üzerinde bulunan tarihi kent Gazne vilayet merkezinde kontrol bu sabah Taliban’ın eline geçmişti.

Kuzeydoğudaki Badahşan vilayetinin merkezi Feyzabad şehri de dün Taliban’ın kontrolüne geçmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) Kabil’de Afgan güçleri ile Taliban arasında çatışma çıkmasının “felaket” ile sonuçlanacağı uyarısında bulunarak, Doha’daki görüşmelerde anlaşma sağlanması çağrısı yaptı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, basın brifinginde, Afganistan’daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve sivillerin durumundan ”derin endişe” duyduklarını dile getirdi.

Afgan güçleri ile Taliban arasındaki çatışmaların başkent Kabil büyüklüğündeki bir kente sıçramasının “felaket” ile sonuçlanacağı uyarısı yapan Dujarric, ”Doha’da bu hafta Afganistan ve Taliban ile bölgesel ve uluslararası temsilciler arasında yapılan görüşmelerin müzakere edilmiş bir çözüme giden yolu tesis etmesini umuyoruz.” dedi.

Dujarric, müzakerelere katkıda bulunmaya ve sayıları giderek artan insani yardıma muhtaç Afganlara yardım sağlamaya da hazır olduklarını söyledi.

Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ni Afganistan’daki duruma çözüm bulunması amacıyla acil toplantıya çağırdı.

Abdullah, Katar’ın başkenti Doha’da katıldığı Afganistan konulu toplantıda ülkedeki durumun kritik olduğunu söyledi.

Afgan halkının son yıllarda elde ettiği kazanımların tehdit altında olduğunu belirten Abdullah, Taliban’ın son zamanlarda ülkenin dört bir yanında düzenlediği saldırılar sonucu binlerce kişinin öldüğünü, yaralandığını ve yüz binlerce kişinin de yerlerinden olduğunu kaydetti.

Abdullah, BM Güvenlik Konseyi’nden Afganistan krizine çözüm yolu bulunması için acilen toplanmasını ve ülkedeki insani durum ve güvenlik konularını görüşerek kesin bir karar almasını istediklerini vurguladı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Suphiye Orancı’nın cezaevi arkadaşı tek tek itiraf etti

Duygu Nebioğlu’nun Metin Akpınar’a açtığı babalık davasının ardından anne Suphiye Orancı sessizliğini korurken o dönem …

Bir yanıt yazın