NATO Liderler Zirvesinda sonuç bildirisi: Putin’in kararı korkunç bir stratejik hata

NATO Liderler Zirvesi sona erdi. Yapılan ortak açıklamada, “Putin’in saldırı kararı korkunç bir stratejik hata” denildi

Rusya’nın Ukrayna işgalinin 2. gününde gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi sona erdi.

Toplantının ardından yapılan ortak açıklamada, “Putin’in saldırı kararı korkunç bir stratejik hata” denildi.

“GEREKEN TÜM ASKERİ KONUŞLANDIRMAYI YAPACAĞIZ”

Açıklamada, “Rusya hükümetinin yalanlarına kimse kanmamalı. Putin’in Ukrayna’ya saldırma kararı korkunç bir stratejik hata. İttifak’ın doğu kısmına önemli ölçüde ilave savunma gücü takviyesi yapıyoruz. Güçlü caydırıcılığı sağlamak için gereken tüm askeri konuşlandırmayı yapacağız.” ifadeleri yer aldı.

Bildiride, “Ukrayna’nın demokratik yollarla seçilmiş devlet başkanı, parlamentosu ve hükümeti ile vatanlarını savunan cesur Ukrayna halkının yanındayız” denildi.

Stoltenberg’in toplantı sonrası açıklamaları şöyle:

Başkan Putin’in Ukrayna’ya saldırı kararına devam etmesi korkunç bir stratejik hatadır. Ve bunun için Rusya çok ağır bir bedeli önümüzdeki yıllar boyunca ödemeye devam edecektir. NATO müttefikleri ve Avrupa Birliği halihazırda son derece ciddi yaptırımları ortaya koymuş durumda. Dünyadaki pek çok ortağımız da bu doğrultuda aramıza katıldı. Bizler daha fazlasını yapmak için hazırlıklı olmalıyız. Bu bir bedel ödememizi gerektirse bile bunu yapmalıyız. Çünkü uzun vadeli bir süreç olacak. Rus halkı da şunu bilmelidir ki Kremlin’in Kiev’e açtığı savaş Rusya’yı daha güvenli, saygın bir hale getirmeyecek. Daha iyi bir gelecek sunmayacak çocuklarınıza. Rusya’nın geçtiğimiz aylar içerisindeki yoğun askeri yığınağına mukabele olarak biz de caydırıcılık faaliyetlerimiz üzerine odaklandık. Dün NATO müttefikleri, savunma planlarını aktive etti ve bunun bir sonucu olarak şu anda NATO Mukabele Kuvvetleri unsurlarını karada, havada ve denizde konuşlandırmaya başladık. Ve kendi konumumuzu daha da güçlendirmek ve her türlü acil duruma ivedilikle yanıt verebilmek adına ABD, Kanada ve Avrupa’daki müttefiklerimiz, binlerce ilave birliği ittifakın doğusuna konuşlandırdı. 100’den fazla uçağımız bulunmakta. 30 farklı mevzide faaliyet göstermekte. 120 fazla gemimiz kuzeyden Akdeniz’e kadar seyrüsefer halinde. T-Strike gemileri de dahil olmak üzere. Yanlış hesaplamalar ya da yanlış anlaşılmalara hiç yer vermek istemiyoruz. Biz her müttefikimizi korumak için ne gerekiyorsa yapacağız. Ve NATO bölgesinin her bir karışını savunmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Bugün liderler, Ukrayna’ya olan desteklerini devam ettirme kararı aldı. Kremlin, NATO ve Avrupa’yı ortaklarımıza daha az destek vermeye itiyor. Bizim yanıtımız ise daha fazla destek vermek olmalıdır. Gürcistan, Moldova ve Bosna Hersek gibi ülkeler de dahil. Onların da demokratik reformlarında başarılı olmalarına yardımcı olmalıyız ve kendi iradeleriyle seçtikleri yolda ilerlemelerine destek vermeliyiz. Bu kriz hiç olmadığı kadar ABD, Avrupa ve Kuzey’in NATO içerisinde birlikte durmasının önemini ortaya koymuştur.

Soru: Kiev’in düşmesinden ne kadar endişeleniyorsnuz? Tahmininize göre Ukrayna ne kadar devam edebilir? Direniş olması durumunda NATO ne gibi destekte bulunabilir?

Karşımızda Ukrayna’nın topyekün işgali var. İstihbaratımız zaten çok uzun zamandır bunu bize bildirmişti. Şimdi de söylemlere ve mesajlara baktığımızda güçlü bir şekilde buradaki amacın hükümeti değiştirmek olduğunu görüyoruz.

Soru: Ukrayna’daki mevcut durumu düşünecek olursak NATO, Ukrayna’ya savunma teçhizatı yardımı veya desteği vermeyi devam etmeyi düşünüyor mu?

NATO Ukrayna’ya destek vermeye hazır. Bugünkü zirvemizde de müttefikler bunu duyurdular. Bu an be an gelişen bir süreç ve çok zor bir süreç.

“SİBER SALDIRI 5. MADDEYİ TETİKLER”Soru: Şöyle bir endişe var NATO bu çatışmaya dahil olabilir. Eğer Ukrayna’daki Rusya’nın harekatı Polonya ve başka ülkelere yayılırsa diye. Sizce siber saldırı olursa kolektif savunmaya yönelik beşinci madde tetiklenebilir mi?

Biz çok net bir mesaj gönderdik Rusya’ya; biz Ukrayna’ya desteğimizi sürdüreceğiz ve çok farklı destek türleri devam edecek. Bunun içerisinde siber savunma da var. Siber saldırı olursa bu 5. maddeyi de tetikler.

NATO tarihinde ilk kez bu kadar büyük bir takviye yapıldı. Binlerce ilave birlik ittifakın doğusunda konuşlu.

“BOĞAZLAR MESELESİ KONUŞULMADI”

Soru: Ukrayna’nın talebiyle ilgili bir sorum olacak. Türkiye’nin boğazları kapatması için. Bunu tartıştınız mı? Bir diğer soru; yarın NATO topraklarına saldırı olur mu?

Boğazlarla ilgili konu konuşulmadı. Biz bütün müttefiklerimizi korumak ve savunmak için buradayız. NATO en güçlü askeri ittifaktır dünyada. O yüzden toprakların her bir karışında savunmayı yapmaya devam edeceğiz.

NATO’nun herhangi bir ülkesine saldırı NATO’ya saldırıdır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da toplantıya canlı bağlantıyla katıldı.

Milli Savunma Üniversitesi’nden zirveye bağlanan Erdoğan’a, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik eşlik etti.

NATO Liderler Bildirisi’nin tamamı şu şekilde:

On yıllardır Avrupa-Atlantik güvenliğine yönelik en büyük tehdidi görüşmek için bugün bir araya geldik. Rusya’nın, Belarus tarafından kolaylaştırılan, Ukrayna’yı bütünüyle işgalini en güçlü ifadelerle kınıyoruz. Rusya’yı askeri saldırısına derhal son vermeye, tüm kuvvetlerini Ukrayna’dan çekmeye ve seçtiği saldırganlık yolunu terk etmeye çağırıyoruz. Bağımsız, barışçıl ve demokratik bir ülke olan Ukrayna’ya yönelik uzun süredir planlanan bu saldırı korkunç ve tamamen nedensiz ve haksızdır. Rusya’nın eylemlerinin neden olduğu trajik can kayıplarından, büyük insan ıstırabından ve yıkımdan üzüntü duyuyoruz.  Avrupa kıtasında barış temelden sarsılmıştır. Dünya Rusya’nın yanı sıra Belarus’u da eylemlerinden dolayı sorumlu tutacaktır. Tüm devletleri bu vicdansız saldırıyı kayıtsız şartsız kınamaya çağırıyoruz. Rus Hükümeti’nin yalan bombardımanına kimse kanmamalıdır.

Bu çatışmanın tüm sorumluluğu Rusya’dadır. Rusya, NATO ve Müttefikler tarafından defaatle önerilen diplomasi ve diyalog yolunu reddetmiştir. BM Şartı dahil olmak üzere uluslararası hukuku esasen ihlal etmiştir. Rusya’nın eylemleri aynı zamanda NATO-Rusya Kurucu Senedinde kayıtlı ilkelerin, ki Senetteki taahhütlerini yerine getirmeyen Rusya’dır, apaçık inkarıdır. Başkan Putin’in Ukrayna’ya saldırma kararı, Rusya’nın önümüzdeki yıllarda hem ekonomik hem siyasi olarak ağır bir bedel ödeyeceği korkunç bir stratejik hatadır. Halihazırda, Rusya’ya yönelik ağır ve emsali görülmemiş yaptırımlar yürürlüğe koyulmuştur. NATO ilgili paydaşlar ve AB dahil olmak üzere diğer uluslararası kuruluşlarla yakın eşgüdüm içerisinde olmaya devam edecektir. Bugünkü toplantımızda Genel Sekreterin daveti üzerine Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski’yle birlikte Finlandiya, İsveç ve Avrupa Birliği de bize katılmıştır.

Şu anda vatanlarını savunmakta olan demokratik olarak seçilmiş Ukrayna Cumhurbaşkanı, Meclisi ve Hükümeti ile cesur Ukrayna halkının yanındayız. Kalbimiz, Rusya’nın saldırganlığı nedeniyle ölen, yaralanan ve yerlerinden edilen herkes ile aileleriyle birliktedir. NATO, her ulusun kendi güvenlik düzenlemelerini belirleme hakkı dahil, Avrupa güvenliğinin esasını teşkil eden temel ilkelere bağlılığını korumaktadır. Kendisini savunmayı sürdüren Ukrayna’ya gerekli siyasi ve pratik desteği sağlamaya devam edeceğiz ve herkesi de aynısını yapmaya çağırıyoruz. Karasuları da dahil olmak üzere uluslararası tanınmış sınırları içinde Ukrayna’nın bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğimizi yeniden teyit ediyoruz. Bu ilkeli tutum asla değişmeyecek.

Rusya’nın eylemleri ışığında, NATO’nun caydırıcılık ve savunma yapılanması için gereken tüm sonuçları çıkaracağız. Müttefikler Vaşington Antlaşmasının 4. Maddesi temelinde dün istişarelerde bulunmuşlardır. Tüm Müttefiklerin güvenliğini ve savunmasını sağlamak için gerekli tüm önlemleri ve kararları almaya devam edeceğiz. İttifakın doğu kısmında ek kara ve hava savunma güçleri ve NATO alanı boyunca ilave deniz unsurları konuşlandırdık. Mukabele kuvvetlerimizden de istifadeyle, İttifak topraklarının güvenliğini sağlamak ve çeşitli ihtimallere mukabele edebilmeye hazırlanmak için NATO’nun savunma planlarını aktive ettik.  Bugün ve gelecekte İttifak sathında güçlü ve muteber caydırıcılık ve savunmayı temin etmek için gerekli tüm ilave konuşlandırmaları yapacağız. Aldığımız tedbirler tırmandırıcı değil, önleyici ve orantılıdır.

Vaşington Antlaşması’nın 5. Maddesine olan bağlılığımız tamdır. Tüm Müttefikleri korumak ve savunmak için birleşmiş durumdayız. Özgürlük her zaman baskıyı yenecektir.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Aleviler İstanbul’a afişler astı: Kılıçdaroğlu’nu sırtından hançerleyenlere oy yok

CHP’deki kurultay sonrasında eski genel başkan Kemal Kılıdaroğlu destekçileri, mevcut yönetim ve Ekrem İmamoğlu’na yönelik …

Bir yanıt yazın