Yaptırımlar fasa-fiso! Rusya’nın döviz ve altın rezervi 5 yıl yetecek seviyede!..

Batı’nın ekonomik yaptırımlarını hesaba katan Rusya, Merkez Bankası’ndaki miktarı artırdı.

Moskova yönetiminin, Ukrayna’ya askeri harekat düğmesine basmadan önce, uğrayabileceği yaptırımlar karşısında tedbirler aldığı ortaya çıktı.

Daha önce Rusya basınında yer alan haberlerde, uluslararası para transfer sistemi olan SWIFT’ten çıkarılma ihtimaline karşılık Rusya, nakit para rezervini ABD’den getirdiği yüklü miktarda bir tutarla artırdı.

50 TON AĞIRLIĞINDA DOLAR

Rusya’ya aktarılan 100 dolarlık banknotların toplam ağırlığının 50 ton olduğu belirtiliyor.

ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği, Ukrayna’ya askeri harekatın ardından Moskova’ya “sert yaptırımlarla” hedef alacağını duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın iş insanlarına ve çeşitli Rus bankalarına işlem kısıtlamaları ve varlıkların dondurulması gibi yaptırımların uygulanması kararlaştırıldı.

Buna karşılık Rusya Merkez Bankası’nın kasasında halihazırda yaklaşık 600 milyar dolarlık döviz ve altın rezervinin olduğu kaydedildi.

Yapılan hesaplamalara göre, söz konusu döviz ve altın rezervinin, Batı’nın uygulayacağı ekonomik yaptırımlar karşısında en az 5 yıl yeteceğine dikkat çekildi.

BATI’DAN RUSYA’YA YAPTIRIMLAR

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı askeri operasyon sonrası ABD yönetimi, Rusya’nın en büyük ikinci finans kurumu VTB Bank dahil 4 Rus bankasını yaptırım listesine ekledi.

Rusya’nın en büyük bankası Sberbank ve 25 iştirakinin ise ABD merkezli bankalarda muhabir hesabı açması engellenirken, Sberbank ile Gazprom dahil 13 büyük Rus işletmesine yönelik yeni borç ve öz sermaye kısıtlamaları getirildi.

“SWIFT’TEN ÇIKARMAK HER ZAMAN BİR SEÇENEK DEĞİL”

Yaptırımların Rus ekonomisine ciddi maliyetler getireceğini vurgulayan ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın dolar, euro, sterlin ve yen ile iş yapma kabiliyetini sınırlayacaklarını ifade etti.

Biden, Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılmasının ise “her zaman bir seçenek” olduğunu, ancak şu anda Avrupa’nın geri kalanının almak istediği bir karar olmadığını belirtti.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fitch Ratings, Türkiye Varlık Fonu’nun kredi notunu artırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın