Beyaz Saray’dan Zelensky’e uçuşa yasak bölge yanıtı

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge çağrısına cevap verdi.

Rusya’nın Ukrayna işgalinin 8. gününde çatışmalar devam ediyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky’nin Ukrayna’da uçuşa yasak bölge oluşturulması çağrısına Beyaz Saray’dan cevap geldi.

Psaki, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“BU DOĞRUDAN ABD – RUSYA SAVAŞINA NEDEN OLABİLİR”

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky’nin bugün düzenlediği basın toplantısında ülkesinin üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulması çağrısının anımsatılması üzerine Psaki, böyle bir şeyi planlamadıklarını kaydetti.

Psaki, “Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulması, bunun uygulanmasını gerektirir. Temelde Amerikan askerlerinin Rus uçaklarını düşürmesi gerekir ve bu da ABD ile Rusya arasında doğrudan bir savaşa yol açabilir. Biz bundan kaçınmak istiyoruz.” dedi.

BEYAZ SARAY RUSYA’NIN BMGK’DEN ÇIKARILMASINI OLASI GÖRMÜYOR

Rusya’nın Ukrayna savaşı nedeniyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinden (BMGK) çıkarılması çağrılarına ilişkin Psaki, “Biz şu an bunu olası görmüyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Psaki, Rusya’nın BMGK’nin 5 daimi üyesinden biri olduğuna işaret ederek “Rusya, BM Sözleşmesi kapsamındaki sorumluluklarını yerine getirmiyor ve konumunu kötüye kullanıyor. Biz Rusya’yı izole etmeye ve yaptıklarından sorumlu tutmaya çalışıyoruz.” dedi.

BEYAZ SARAY RUS PETROLÜNE İTHALAT YASAĞINA YANAŞMIYOR

ABD’nin Rusya’ya ekonomik yaptırımlar kapsamında Rus petrolüne ithalat yasağı getirmesi çağrılarına da yanıt veren Psaki, bunun ABD’deki gaz fiyatlarını artıracağını belirtti.

Psaki, “Biz Rusya’ya ekonomik baskı uygularken akaryakıt fiyatlarının da artmasını istemiyoruz.” ifadesini kullandı.

ABD RUS OLİGARKLARINA YAPTIRIM GETİRECEK

Beyaz Saray, ABD’nin Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, 19 oligark ve 47 aile üyesi ile yakın iş arkadaşlarını yaptırım listesine aldığını ve bu kişilere vize kısıtlaması uygulayacağını açıkladı.

Psaki, ABD’nin Ukrayna ile tam zamanlı istihbarat paylaşımında olduğunu sözlerine ekledi.

“ASKERİ GERİLİM DÜŞMEDEN DİPLOMASİ YAPILAMAZ”

Basının sorularını yanıtlayan Psaki, kriz konusunda diplomasinin sağlanması için saldırıların durması gerektiğine dikkat çekerek, “Askeri gerilimi düşürmeden diplomasinin kazanılması zor olacak” dedi.Psaki, ABD’nin Ukrayna’ya gerekli yardımları sağladığını belirterek, “Ukraynalıların askeri müdahalelerini uyarlamak için kullanabilecekleri bilgileri içeren istihbaratı eş zamanlı olarak Ukraynalılarla paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

“NATO HİÇ OLMADIĞI KADAR BİRLEŞİK HALDE”

Psaki, “Kısmen Putin’in saldırganlığı sayesinde, NATO hiç olmadığı kadar birleşik halde. Eğer Başkan Putin, biraz daha ilerlemeye devam ederse, bir NATO ülkesine girmeye karar vermiş olacak. Bu bizi doğrudan çatışmaya sokacak. Ancak biz Rusya ile doğrudan bir çatışmaya gireceğimiz adımlar atmayı düşünmüyoruz” dedi.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Aleviler İstanbul’a afişler astı: Kılıçdaroğlu’nu sırtından hançerleyenlere oy yok

CHP’deki kurultay sonrasında eski genel başkan Kemal Kılıdaroğlu destekçileri, mevcut yönetim ve Ekrem İmamoğlu’na yönelik …

Bir yanıt yazın