İbrahim Kalın: Tavrımız net, Rusya’ya yaptırım planımız yok

Rusya’ya yaptırım planı uygulanmayacağını söyleyen İbrahim Kalın, savaşta taraf olunmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşa yönelik Türkiye’nin konumuyla ilgili açıklama yapan İbrahim Kalın, yaptırım sorusuna da cevap verdi.

İbrahim Kalın, Türkiye’nin Rusya’ya herhangi bir yaptırım planı olmadığını söyledi.

“HERKES RUSLARLA KÖPRÜLERİ YIKARSA KİM KONUŞACAK”

Açıklamasında taraf olma pozisyonuna itilmek istemediklerinin altını çizen İbrahim Kalın, “Şu anda bir yaptırım planımız yok, daha önce de bunu ifade etmiştim. Öncelikle biz bu savaşın bir tarafı olmak gibi bir pozisyona itilmek istemiyoruz.

İki tarafla da konuşabilmeyi sürdürmemiz gerekiyor. Ekonomimizin bundan olumsuz yönde etkilenmesini istemiyoruz. Herkes Ruslarla köprüleri attığında Rusya ile kim konuşacak diye sormamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“GÜVEN HATTI AÇIK TUTULMALI”

Türkiye’nin iki ülke arasında müzakere noktasında desteklerini sürdüreceklerini belirten İbrahim Kalın, “Rus tarafının da güvendiği bir muhatabının onlarla konuşmaya devam etmesi büyük önem arz ediyor. Büyük çatışmalar, savaşlar ancak böyle önlenir. Bu müzakerelerin, diplomasinin başarıya ulaşması için bu güven hattının mutlaka açık tutulması gerekir.

“KANIN DURDURULMASI İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ”

Türkiye olarak burada üzerimize düşen rolü oynamaya devam edeceğiz. Aksi halde ülkelerin yıkımdan kurtulması mümkün olmayacak. Bizim için önemli olan, akan kanın durdurulması. Bunun için de üzerimize düşen görevi yapmaya devam edeceğiz.” açıklamasında bulundu.

“YAPTIRIMLARIN AMACI, SAVAŞI ÖNLEMEK OLMALI”

Kalın’ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

“Bizim hem Rusya ile hem Ukrayna ile iyi ilişkilerimiz var. Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi biz ne Rusya’dan vazgeçebiliriz ne Ukrayna’dan. İki tarafla da konuşabilen birkaç aktörden birisi Türkiye. Yaptırımların amacı bu savaşı önlemek olmalı. Bunun geçmesi uzaması halinde bu yıkım devam edecek. Daha fazla kayıplar olacak.

“MÜZAKERE, TEMEL YAKLAŞIMIMIZ”

Bizim bütün çabamız bu savaşı durdurmak yönünde. Bu çerçevede de Cumhurbaşkanımızın çok yoğun bir diplomasi trafiği var. Bütün taraflara, özellikle de Rusya tarafına bu saldırıları durdurulması ve müzakere masası gelmesi yönündeki çağrılarımıza devam ediyoruz. Dün 2. müzakere turu yapıldı. Önümüzdeki günlerde 3. tur müzakereleri yapılacak. Burada bizim temel ilkemiz tabii ki Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliği, siyasi birliğine uluslararası hukuk çerçevesinde korunması. Rusya’nın dile getirdiği endişeler, kaygılar her ne ise, bunların savaş yoluyla değil müzakere yoluyla ele alınması ve değerlendirilmesi bizim temel yaklaşımımız. Cumhurbaşkanımızın telefon trafiği bugün de devam edecek. Bugün AB Başkanı, Kanada Başbakanıyla yarın da sayın Putin ile bir görüşmesi olacak. Biz bu mesajları vermeye devam edeceğiz

“MESAJ VERİLDİ”

Karamsar olmak istemiyorum ama bu yoğun saldırılar devam ederken, müzakere masasından somut bağlayıcılığı olan, sahadaki durumu doğrudan olumlu manada etkileyecek bir sonucun çıkmasını beklemek biraz saflık olur. Rus tarafının müzakere masasına ciddi bir şans vermesi gerekiyor. Her ne ise vermek istedikleri mesaj, o mesaj verildi. Daha fazla yıkıma devam edilmemesi ve müzakere masasından somut sonucun çıkmasına müsaade etmeleri gerekiyor”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Tokat ve çevresinde hissedilen 5.6 şiddetinde deprem!

AFAD, Tokat Sulusaray’da 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Sarsıntı çevre illerde de hissedildi. Deprem …

Bir yanıt yazın