ABD Merkez Bankası FED, 4 yıl sonra ilk kez 25 baz puan faiz artışına gitti!

ABD Merkez Bankası FED, 4 yıl sonra ilk kez faiz artışına giderek, politika faizini 25 baz puan artırdı.

Rusya ve Ukrayna arasındaki kriz devam ederken, küresel ekonomide dünyadaki yüksek enflasyonun daha da artması endişesi yaşatıyor.

Bölgeden gelen haberler ve Rusya’ya uygulanan yaptırımlar fiyatlamaları büyük ölçüde etkiliyor.

Bu nedenler gözler, merkez bankalarının atacağı adımlardaydı.

2018 Kasım ayından bu yana ilk kez faiz artışına gitmesine kesin gözüyle bakılan, küresel piyasaların ana odak noktası olan ABD Merkez Bankası (FED), beklenilen açıklamayı yaptı.

FED FAİZ ARTIRDI

ABD Merkez Bankası (FED), 2018’den bu yana ilk kez faiz artırımına giderek politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltti.

“PİYASALAR BU KARARI FİYATLAMIŞTI”

Milat Gazetesi Ekonomi Yazarı Yusuf Girayalp ATAN, ABD Merkez Bankası’nın (FED) 0,25 puanlık faiz artırma kararını Ensonhaber’e değerlendirdi.

Bu kararın piyasalar tarafından beklendiğini, piyasaların zaten bu kararı önceden fiyatladığını söyleyen ATAN, “FED’in yaptığı 0,25’lik faiz artışı aslında piyasaların beklediği bir artıştı. Zaten sözlü yönlendirmelerle böyle bir karar alınacağı piyasalara açıklanıyordu. Bu pandemi sürecinde piyasalarda tedarik zinciri bozuldu ve bu da maliyetlerde ciddi bir değişime neden oldu. Bu da ülkemizde ve dünyada enflasyonist bir süreci başlattı. Ukrayna-Rusya savaşına baktığımız zaman, zaten enerji fiyatlarında bir artışı gördük. Bu maliyetlerden kaynaklı enflasyonist süreci FED’in bu faiz artışı ne kadar etkiler bu bir soru işareti.” dedi.

“ABD’DE İŞSİZLİĞİN ARTMASINA NEDEN OLABİLİR”

ATAN, “Bu piyasalarda halihazırda zeten fiyatlanmıştı. Faiz artığı ABD’de bilançonun küçültmesiyle talebin, dolayısıyla üretimin daralması ve bununla işsizliğin büyümesi ABD’de problemlere neden olabilir.” ifadelerini kullandı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Bu kadarına da pes doğrusu! CHP’li Sevinç: Atatürk rahmetli değil

Gazeteci Şaban Sevinç, katıldığı programda Atatürk’e ‘rahmetli’ denmesi üzerine, “Atatürk’e rahmetli deme, Atatürk rahmetli değil. …

Bir Cevap Yazın