Hulusi Akar milli torpido AKYA ile ilk atışı yaptı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Milli Üretim Entegre Savaş Yönetim Sistemi’ni (MÜREN) kullanarak, milli imkanlarla üretilen AKYA torpidosu ile ilk defa gerçek hedefe atış gerçekleştirdi.

Türkiye’nin milli imkanlarla ürettiği savunma araçlarının başarılı testleri devam ediyor.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile milli imkanlarla üretilen AKYA eğitim torpidosunun denizaltıdan hedefe yapılacak atış testi dolayısıyla Gölcük’teki Donanma Komutanlığı’na geldi.

Donanma Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ve diğer yetkililer tarafından karşılanan Akar, daha sonra Denizaltı Filosu Komutanlığı’na geçti. Burada tören kıtasını selamlayan Akar, “Derinliklerin efsanesi” parolasıyla görev yapan TCG Preveze denizaltısına gitti.

İLK ATIŞINI HULUSİ AKAR YAPTI

Bakan Akar’ın denizaltına gelişinin ardından TCG Preveze limandan ayrılarak, bir süre satıhta seyir gerçekleştirdi, daha sonra eğitim sahasına yaklaşırken dalışa geçti.

Marmara Denizi’nde İzmit Körfezi’ndeki Denizaltı Eğitim Sahası’na girişinin ardından yapılan hazırlıkların sonrasında Milli Savunma Bakanı Akar, TCG Preveze’den milli torpido AKYA’nın atışını gerçekleştirdi.

Milli atış sistemi MÜREN üzerinden yapılan atışla AKYA eğitim torpidosu, hedef gemiye atışını başarıyla tamamladı. Bu sayede, milli torpido AKYA ile ilk defa gerçek hedefe atış yapılmış oldu.

TÜM PAYDAŞLARI TEBRİK ETTİ

Başarıyla tamamlanan atışın ardından ROKETSAN ve TÜBİTAK başta olmak üzere, tüm proje paydaşları ile personeli tebrik eden Bakan Akar, denizaltıları, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının en önemli unsurlarından biri olarak nitelendirdi.

Denizaltıların çok etkili bir güç olduğunu ifade eden Akar, “Bizim tarihimizde 1880’li yıllardan beri denizaltı kültürü mevcut. Eğitim, deneme amaçlı da olsa o yıllarda gemiye karşı ilk atışın yapıldığı denizaltı bize aittir” diye konuştu.

“TÜM DENİZLERDE BARIŞTAN YANAYIZ”

Bu kültürün geliştirilmesinin, güçlü bir denizaltı filosuna sahip olmanın önemine vurgu yapan Akar, “Bizler başta çevremizdeki Ege, Akdeniz, Karadeniz olmak üzere tüm denizlerde barıştan, huzurdan yanayız. Bütün sorunlara diyalog, barışçıl yol ve yöntemlerle çözüm istiyoruz. Bununla birlikte etkin, caydırıcı, saygın bir silahlı kuvvetlerine ihtiyacımız her zamankinden daha fazla. Diğer kuvvetlerimizin olduğu gibi Deniz Kuvvetlerimizin de son teknoloji silah ve sistemlere sahip olması, en güçlü hale gelmesi için çalışmalarımızı artan bir tempoda sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“ÇALIŞMALARIMIZI ARTAN BİR TEMPODA SÜRDÜRECEĞİZ”

AKYA Milli Ağır Torpido Projesi’nin yanı sıra savunma sanayideki yerli projelerin önemine işaret eden Akar, şunları söyledi:

“Sadece TSK’nin değil, dost ve kardeş ülkelerin de ihtiyaçlarını karşılamak bizim için önemli bir görev. Bugüne kadar yaptığımız faaliyetlerde bu açıkça görülmektedir. Çalışmalarımızı artan bir hız, tempoda sürdüreceğiz. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde, teşviki ve desteğiyle savunma sanayiinde önemli aşamalar kaydedildi. Artık kendi hafif silahlarımızı, obüslerimizi, ATAK helikopterlerimizi, İHA SİHA ve TİHA’larımızı, gemilerimizi yapar hale geldik. Böylece yüzde 80’lere varan yerlilik ve millilik oranının her geçen gün daha da artması için çalışmalarımız devam ediyor.

“BAŞARILARIMIZA DEVAM EDECEĞİZ”

Bu noktaya geldikten sonra bundan sonraki bölümün daha çetin ve zorlu geçeceğinin bilincindeyiz. Hiçbir zaman yılmadan çalışmalarımızı azim ve kararlılıkla sürdüreceğiz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tek yumruk tek yürek olarak başarılarımıza devam edeceğiz. Ülkemizin bekası ve refahı için ne yapılması gerekiyorsa bugüne kadar yaptık, bundan sonra da yapmayı sürdüreceğiz.”

Başarıyla gerçekleşen atış dolayısıyla hazırlanan pastanın Bakan Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Güler ve denizaltı personeli tarafından kesilmesinin ardından TCG Preveze limana döndü.

PROJE 209’DA BAŞLADI

Milli torpido projesi 2009 yılında başlatıldı.

Roketsan tarafından geliştirilen AKYA Torpidosu, denizaltı platformları tarafından sualtı veyahut su üstü hedeflerin imhası için kullanılacak.

Roketsan AKYA Torpidosu ile birlikte, Türk Donanması tarafından halihazırda aktif olarak kullanılan Alman DM2A4 ile Amerikan Mk46 torpidolarına, yerli bir alternatif doğmuş oldu.

Yurtdışından ağır sınıf torpido tedarikinde yaşanan zorlukların da AKYA ile giderilmesi hedefleniyor.

AKYA’NIN GENEL ÖZELLİKLERİ

Menzil: 50+ kilometre
Sürat: 45+ Knot
Hedefler: Denizaltılar, Suüstü Gemileri
Güdüm: Akustik Karşı Karşı Tedbir Kabiliyetine Sahip Aktif/Pasif Sonar Başlık Dümen Suyu Güdümü
Güdüm Modu: Dahili Güdüm, Fiber Optik Kablo ile Harici Güdüm,
Tapa: Yaklaşma Sensörü/ Çarpma ile İnfilak
Harp Başlığı: Sualtı Şok Tesirli Duyarsız Harp Başlığı
Kovan Terk: Yüzerek Terk
Tahrik Sistemi: Fırçasız DC Elektrik Motoru+ Ters Dönüşlü Pervane
Batarya:Yüksek Enerjili Kimyasal Batarya

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Haydi fahiş fiyatları boykota!

Restoran ve kafelerdeki fiyatların fahiş oranda artmasına tepki yağıyor. Sosyal medyada dile getirilen tepkiler dalga …

Bir yanıt yazın