Erdoğan’ın Azerbaycan TEKNOFEST konuşması: Zafer destanlarının en son örneğidir

Erdoğan, iki ülke arasındaki dostluğu vurguladı. “Doğduğumuz yerler gibi burası bizim de öz yurdumuzdur” diyen Erdoğan, ilişkileri stratejik müttefikliğe çıkardıklarını söyledi.

Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’e bu yıl Azerbaycan ev sahipliği yapıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakü Crystal Hall ve Deniz Kenarı Bulvarı Milli Park’ta düzenlenen etkinlikte konuştu.

“Türkiye gibi burası bizim de vatanımızdır”

Erdoğan, konuşmasında, iki ülke arasındaki yakın ilişkilere dikkati çekti. “Tıpkı Anadolu gibi burası bizim de toprağımızdır. Tıpkı Türkiye gibi burası bizim de vatanımızdır.” diyen Erdoğan, “Tıpkı doğduğumuz yerler gibi burası bizim de öz yurdumuzdur. Aynı şekilde, Türkiye’nin her bir karışı da sizlerin vatanıdır, yurdudur.” ifadelerini kullandı.

“Kardeşler arasına kim mesafe koyabilir?”
Türkiye-Azerbaycan dostluğunun altını çizen Erdoğan, “Türk milletinin kalbindeki Azerbaycan sevdasını kim atabilir? Kardeşler arasına kim mesafe koyabilir? İki kardeşi hangi hudut ayırabilir? Gönüllerimiz arasına kim sınır çizebilir?” ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycanlı mevkidaşı İlham Aliyev’in de katıldığı etkinlikte şunları söyledi: “Ellerin yurdunda çiçek açarken bizimle kar geliyor gardaşım. Bu hududu kimler çizmiş gönlüme, dar geliyor gardaşım. Biz gönüllerimize çizilen hudutları yıkarak, bugün burada birlikteyiz.

Batı’dan Doğu’ya kadar nerede bir gardaşımız varsa orası bizim evimizdir, yurdumuzdur, gönül coğrafyamızın ayrılmaz bir parçasıdır. Türkiye-Azerbaycan olarak bu anlayışla ilişkilerimizi önce stratejik ortaklığa, geçtiğimiz yıl da Şuşa Beyannamesi’yle stratejik müttefikliğe çıkardık.

Azerbaycan’ın Bağımsızlık Günü’nü kutladı
Can Azerbaycan’ın Bağımsızlık Günü’nde sizlerle beraber olmaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyorum. Bağımsızlığın nasıl kazanıldığını, ne kadar değerli olduğunu bilen bir milletin evladı olarak, Bağımsızlık Günü’nüzü canıgönülden tebrik ediyorum.

İstiklal ve istikbal yolunda verdiğimiz şanlı mücadeleleri şehadetleriyle taçlandıran kahramanlarımızı rahmet ve hürmetle yad ediyorum.

“Kader birliğimiz tarihin derinliklerine kadar uzanıyor”

İki hafta önce Rize-Artvin Havalimanı’nın açılışını aziz kardeşim Sayın Aliyev’le birlikte gerçekleştirmiştik. Bugün ise insanı mert bu güzel başkentte, Bakü’de bir başka tarihi buluşmaya imza atıyoruz. Hazar’ın incisi Bakü’de, ‘bir millet, iki devlet, tek festival’ şiarıyla dünyanın en gözde havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’i gerçekleştiriyoruz.  Aziz Sancar hocamıza bu gurur günümüzde heyecanımızı paylaştığı için teşekkür ediyorum. Kader birliğimiz tarihin derinliklerine kadar uzanmaktadır. Ebedi ve ezeli kardeşliğimizi Rabbim daim eylesin.

“Sözde değil, özde kardeş olan iki devletiz”

Ortak tarihimizden aldığımız ilhamla aramızdaki dostluk ve muhabbeti daha da sağlamlaştırıyoruz. Her ne kadar diplomatik münasebetlerimiz 30 sene önce kurulmuş olsa da kader birliğimiz tarihin derinliklerine kadar uzanmaktadır. 1915’te Çanakkale’de, 1918’de Gence’de, Bakü’de ve Azerbaycan’ın diğer bölgelerinde yüreklerimiz ve bileklerimiz ortak mücadelemizde tekrar beraber olmuştur.

Dinimiz bir, dilimiz bir, ayımız bir, yılımız bir, aşkımız bir, yolumuz bir, Azerbaycan-Türkiye. Bizler sözde değil, özde kardeş olan iki devletiz, iki halkız. Göklerde nazlı nazlı dalgalanan hilallerimiz gibi, bizler aynı inancı paylaşan asil bir milletin mensuplarıyız.

“Zafer destanlarının en son örneğidir”

Karabağ Zaferi, milletimizin zafer destanlarının en son örneğidir. Sayın Aliyev’in kararlı duruşu sayesinde Karabağ 30 yıl sonra esaretten kurtuldu. Azerbaycan Silah Kuvvetleri’nin yiğit mensupları eşine az rastlanan bir zafere imza atmıştır.

Akıl, teknoloji ve cesaret bir araya geldiğinde neler yapılabileceğini göstermiştir. Savunma sanayiinde de gençlerimizin birikimine, enerjisine güveniyoruz. TEKNOFEST, bu güvenin sembolüdür. TEKNOFEST’i ilk kez yurt dışında, can Azerbaycan’da sergilemenin gururunu yaşıyoruz.

“Kimsenin toprağında gözümüz yok”
Biz baskıyla, tehditle korkutulanlardan olmadık, asla olmayacağız. İşgale ve haksızlığa karşı her ortamda doğru olanı söylemekten meşru davamızı savunmaktan geri durmadık, durmayacağız. Bizim kimsenin toprağında, egemenliğinde gözümüz olmadığı gibi habis niyetlilere verecek tek karış toprağımız da yoktur, olmayacaktır.

Bayraktar ailesine teşekkür

Burada Selçuk kardeşime, ağabeyine, Bayraktar ailesine, özellikle bu Akıncı, zirve noktasında olan bir SİHA. İstanbul’dan buraya non-stop uçmak suretiyle o da bir rekora imza attı. Tabii çok daha farklı gelişmeler inşallah olacak. Bunları da yaşayacağız. Bunları da inşallah göreceğiz.

İlham kardeşimin de eşsiz katkılarıyla ikili ilişkilerimizi sadece bölgeye değil, tüm dünyaya örnek olacak bir seviyeye taşıdık. İstikbalimizin teminatı olan gelecek nesillerin ülkelerimiz arasında her alandaki örnek iş birliğini daha da ileri götüreceğine inanıyorum. Uzay ve havacılık alanında da Azerbaycan’la yakın iş birliği içinde olacağız.

“Türkiye’deki kardeşlerimizin selamını getirdim”

Bugün buraya aramızdaki muhabbetin nişanesi olarak geniş bir heyetle geldim. Her birinize kalbi sizinle çarpan gençlerimizin selamını getirdim. Sizlere can Azerbaycan deyince, Karabağ deyince yüreğinde fırtınalar kopan 85 milyonun selamını getirdim. Sizlere ellerini semaya her açtığında Azerbaycan’ın huzuru ve esenliği için dua eden Türkiye’deki kardeşlerimizin selamını getirdim.

Sizlere Azerbaycan türküleriyle sevinen, Azerbaycan ağıtlarıyla hüzünlenen milyonlarca dostunuzun, kardeşinizin selamını getirdim. Sizlere bölgesinde istikrar abidesi olarak yükselen Azerbaycan’la birlikte dayanışmamızın özellikle ifadesi olan şu canlı toplulukla birlikte geleceğe zafer dolu, heyecanla, coşkuyla yürümenin anlam ve manasını getirdim.

“Meşru davamızı savunmaktan geri durmadık, durmayacağız”

Bu vesileyle Haydar Baba’mızı da rahmetle yad ediyorum. Mekanı cennet olsun. Biz baskıyla tehditle korkutulanlardan olmadık, asla olmayacağız. İşgale ve haksızlığa karşı her ortamda doğru olanı söylemekten, meşru davamızı savunmaktan geri durmadık, durmayacağız.

Bizim kimsenin toprağında, egemenliğinde gözümüz olmadığı gibi, habis niyetlilere verecek tek karış toprağımız da yoktur, olmayacaktır çünkü biz tesadüflerin bir araya getirdiği insanlar değil, tarihiyle, kültürüyle, medeniyet değerleriyle büyük bir milletin evlatlarıyız.

“Aliyev’in kararlı duruşu sayesinde Karabağ esaretten kurtuldu”

Nerede bir zulüm varsa, hukuksuzluk varsa, adaletsizlik varsa, sesini yükselten, tüm hücreleriyle karşı çıkan yürekli bir milletin mensuplarıyız. Karabağ Zaferi milletimizin kahramanlık destanlarının en son örneğidir. Aziz kardeşim Muzaffer Ali Başkumandan Sayın Aliyev’in kararlı duruşu sayesinde Karabağ 30 yıl sonra esaretten kurtulmuştur.”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: Aliyev: İyi günde de kötü günde de her zaman birbirimizin yanındayız. “1990’lı yılların başında bağımsızlık yeniden kazanıldı. Artık 30 yıldır bağımsız olarak yaşıyoruz. Bu 30 yılda bizim yanımızda her zaman Türk kardeşlerimiz oldu. Bu desteği 30 yılda her zaman hissettik bugün de hissediyoruz. Bugün, Türkiye ile Azerbaycan yine beraberdir.

İyi günde de kötü günde de her zaman birbirimizin yanındayız. Öyle yapmalıyız ve öyle yapacağız ki ileride ancak iyi günler olsun. Türkiye ile Azerbaycan’ın birliği, halklarımız için başlıca yol haritasıdır. Bölge ve dünya için de çok önemli etkendir. Türkiye ve Azerbaycan ne kadar inançla birlikte adımlarsa bölgemizde barış ve istikrar o kadar güçlü olacaktır. Bunu biz ve tüm dünya 2. Karabağ Savaşı’nda gördü.

“Tüm dünyaya ileten açık mesajdı”

Aziz kardeşimle birlikte Azatlık Meydanı’nda Türk ve Azerbaycan askerlerinin törenini izledik. Bu, bizim birlikte olduğumuzu, olacağımızı ve gücümüzün de her geçen gün artacağını tüm dünyaya ileten açık mesajdı.

“Aziz Sancar’la son görüşmemi hatırlıyorum”

Bu müttefiklik, kendisini her alanda gösteriyor. Siyasette, ekonomide, enerjide, ulaşımda, kültürde, eğitimde…TEKNOFEST de bizim birliğimizin göstergelerinden biridir. TEKNOFEST, bilim, gelişim ve teknoloji bayramıdır.

TEKNOFEST’e katılan gençlerin, bu tarihi günü her zaman hatırlayacaklarından eminim. Birkaç gün birlikte olan Türkiye ve Azerbaycan gençleri, artık bir aile gibi birbirlerine yakın oldu ve gelecekte de birbirlerine yakın olacaklarından eminim.

“Bayraktar SİHA’ların rolünü dünyada bilmeyen yok”

Aziz Sancar’la son görüşmemi hatırlıyorum. Bana, ‘Şuşa’ya gitmeyi her zaman arzu ettiğini’ söylemişti. Şuşa’ya gitti ve dedi ki ‘hayatta tüm istediklerime eriştim.’ Bu, bizi de mutlu etti. Aziz Sancar hem alim hem vatandaş hem Türkçü hem de vatansever olarak gençlere örnektir. Gençler, Aziz Sancar’ı örnek almalıdır.

Selçuk Bey ve Bayraktar ailesi, tüm dünyada ünlü bir ailedir. 2. Karabağ Savaşı’nda meşhur Bayraktar SİHA’ların rolünü şimdi dünyada bilmeyen yok. Selçuk Bey, gençler için de güzel örnektir. Bizim gençlerimizin de Selçuk Bey gibi olmaya çalışacağından eminim.

“Türkiye’nin artan gücü bize güç katıyor”

Biz, ülkelerimizi bağımsızlık yoluyla ileriye götürüyoruz. Türkiye’nin artan gücü bize de güç katıyor. Biz, birbirimize güç katarak dünya çapında bir güç merkezine dönüştük. Türkiye’nin başarılı gelişmesi her şeyden önce Recep Tayyip Erdoğan’la bağlantılıdır. Ben de her zaman ülkemin ve halkımın çıkarları için çalıştım.

“Yaşasın Türkiye-Azerbaycan birliği ve kardeşliği”

Bizim aramızdaki kardeşlik, Türk ve Azerbaycan halklarına örnek teşkil etmelidir. Bir kez daha aziz kardeşime ve Türkiye’den gelen değerli misafirlerimize bu bayram gününde bizimle oldukları için teşekkür ediyorum. Türkiye ve Azerbaycan, bundan sonra da yükselen çizgide sadece ve sadece ileriye gidecektir. Yaşasın Türkiye-Azerbaycan birliği ve kardeşliği. Karabağ Azerbaycan’dır.”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fitch Ratings, Türkiye Varlık Fonu’nun kredi notunu artırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın