Erdoğan’ın Van Toplu Açılış Töreni konuşması

Erdoğan, kentte depreme hazırlık çalışmalarıyla ilgili konuştu. 11 yıl önce yaşanan depremi anımsatan Erdoğan, “Depremin gecesinde buradaydım, HDP neredeydi?” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Van’da düzenlenen toplu açılış törenine katıldı.

Erdoğan, Beşyol Meydanı’ndaki törende yaptığı konuşmada, AK Parti iktidarının Van için yaptığı hizmetlerden bahsetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “1.5 milyon metrekare büyüklüğündeki riskli alanda depreme hazırlık çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

“Depremin gecesinde Erdoğan buradaydı, HDP neredeydi” sorusu
2011 yılında meydana gelen Van depremini hatırlatan Erdoğan, “Van depreminin gecesinde Erdoğan buradaydı, HDP neredeydi? Ben Kürdüm diyenler neredeydi?” sorularını yöneltti.

“Ayrım yapamayız”
Konuşmasının devamında Erdoğan, “Benim için Kürt kardeşlerimle Türk kardeşlerim arasında herhangi bir fark yok. Çünkü biz yaradılanı yaratandan ötürü seviyoruz.

Ayrım yapamayız. Dün yapmadık, bugün yapmıyoruz, yarın da yapmayacağız. Neden? Çünkü Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’inde ‘Biz sizi kavimlere ayırdık birbirinizle iyi anlaşasınız diye. Biz herkesi Allah için seviyoruz.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının diğer bölümünde şunları söyledi:

“Van bizi bilir”
“Van bizi bilir. Biz de Van’ı biliriz. Hamdolsun, havalimanından buraya kadar caddenin kenarlarında on binlerin bizi bağırlarına bastığını görmek hakikaten bizim için ayrı bir mutluluk oldu.

“O birilerini yolda bırakacaktır”

Van, bu gidişiyle, attığı bu adımla o birilerini yolda bırakacaktır. Hanım kardeşlerimin coşkusu, ana kademenin, gençlerin coşkusunu görüyorum ve size de inanıyorum.

“Van’ın hep yanında olduk”
Deprem yaralarının sarılmasından terör belasının define kadar Van’ın tüm mücadelesinde hep yanında olduk. Bu kadim şehrin asırlık ihmallerinin telafisinde, ihtiyaçlarının giderilmesinde, insanımızın layık olduğu demokrasi ve kalkınma adımlarının atılmasında hep Van’la omuz omuzaydık.

“En küçük bir faydalarının dokunmadığını biliyorsunuz”

Sizlere olan muhabbetimizi kalbimizin derinliklerinden kopup gelen bir hissiyatla ifade etmiştim. Yıllarca Vanlıların tertemiz duygularını istismar edenlerin, bu şehre sadece zarar verdiğini, en küçük bir faydalarının dokunmadığını en iyi sizler biliyorsunuz. Allah aşkına soruyorum, Van’ı susuz bıraktılar mı? Suyunu kestiler, kimin su sorununu çözmesi gerekirdi? Van Büyükşehir Belediyesi’nin. Ama bunu yapmadılar.

“Su sorununu Kürt Türk ayırt etmeksizin çözdük”

Peki Erdoğan, Devlet Su İşleri’ni görevlendirmek suretiyle Van’ın su sorununu çözdü mü? Niye? Ben şuna inanıyorum: Benim burada Kürt kardeşlerimi susuz bırakmaya kimsenin hakkı yok diyordum. Su sorununu da biz Kürt Türk ayırt etmeksizin çözdük.

“Van’ı kalkındırmak için çalıştık”

Hükümete geldiğimiz günden beri Van’ı yeni projelerle, yatırımlarla, hizmetlerle kalkındırmak için çalıştık, çabaladık.Geçmişte nice hükümetler geldi, geçti. Nice siyasi kadrolar yönetimde bulundu. Hangisi Van’ı bu seviyede eser ve hizmetlerle kalkındırdı, geliştirdi? Hiçbiri.

“Aradaki fark 20 yıllık değil, asırlık”

Yaşı yetenler bizzat kendileri, yetmeyenler büyüklerine sorup öğrenerek, şu canım şehrin 25-30-40 yıl önceki haliyle bugünü bir karşılaştırsınlar. Aklı, vicdanı, ahlakı olan herkes, bu mukayesenin ardından, aradaki farkın 20 yıllık değil, asırlık olduğunu kabul edecektir.

“İftirayla işimiz olmaz, icraatla konuşuruz”

Bizim kuru lafla, istismarla, yalanla, iftirayla işimiz olmaz. Biz hep somut rakamla, icraatla konuşuruz. Bugün de öyle yapacağız. Son 20 yılda Van’a 38 milyar liralık yatırım yaptık. Bunlar kamu yatırımı. Bu bütçeyle eğitimde 9 bin 682 yeni derslik inşa ettik Van’da.Gençlik ve sporda 8 bin 279 kişi kapasiteli yüksek öğrenim yurt binaları açtık. Toplam 54 spor tesisi inşa ettik. Sosyal yardımlarda Vanlı ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza toplam 11 milyar lira tutarında kaynakla destek olduk. Aç açık bırakmamak için elimizden geleni yaptık.

“Bunları AK Parti iktidarı olarak biz yaptık”

Sağlıkta 19 hastaneden oluşan toplam 103 adet sağlık tesisi inşa ettik. Çevre ve şehircilikte 2011 yılındaki deprem sonrası 25 bin konut, kamu binası, okul, cami, sosyal tesis inşa ederek sahiplerine teslim ettik.Bunları AK Parti iktidarı olarak biz yaptık. Ayrıca halen 850 konut, camiler, sosyal donatılar, eğitim tesisleri ve pansiyon ile konaklama birimlerinin yapımına devam ediyoruz.

Van Gölü dip tarama çalışmaları

407 dükkan, 48 iş yerini tamamlayarak hak sahiplerine teslim ettik. İkinci etap çalışmalarımız sürüyor.Van ve Bitlis’te mevcut atık su arıtma tesislerini iyileştiriyoruz, yeni tesisler yapıyoruz. Merkezi İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ni hizmete aldık. Van Gölü dip tarama çalışmalarını da sürdürüyoruz. Van Gölü’nü kirleten ahırları yıkıyoruz.Bu ahırları, kuracağımız tarıma dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne taşıyacağız. Böylece hem gölümüzü koruyacak hem de bölgede hayvancılığın gelişimine ve şehrimizin kalkınmasına katkı sunacağız.

419 milyon lira finansman desteği

Van ve Bitlis belediyelerimizin çevre temizlik araçları, kanalizasyon, atık su arıtma tesisi ve içme suyu gibi altyapı yatırımlarına 419 milyon lira finansman desteğinde bulunduk.Göl çevresinde mavi bayraklı plaj sayısını artıracak çalışmalara devam ediyoruz. 8 millet bahçesi projemiz var. Çatak’ta 15 Temmuz Şehitleri Millet Bahçemizi 3 yıl önce hizmete sunmuştuk, Erciş Millet Bahçemizin yapımını tamamladık.Erdemit, Tuşba Akköprü, İpekyolu, Tepebaşı Millet Bahçelerimizin yapımları sürüyor.

Van çevre yolu

Hem bölgesinin hem de buradan geçen uluslararası trafiğin işleyişini önemli ölçüde rahatlatacak çok büyük bir proje Van çevre yolunun temelini de atıyoruz. Bu projeyi çok daha önce hayata geçirecektik, fakat önümüze çıkan çeşitli sorunlar sebebiyle bugüne kaldı.Tüm sorunları çözdük, en kısa sürede 41 kilometrelik Van çevre yolunu inşa edip hizmete açacağız.
Bugün yatırım bedeli 4 milyar 175 milyon lirayı bulan eserleri hizmete açıyoruz. Hizmet binaları, güvenlik yolları, 600 mw’lık trafo merkezi var. Yerleşim merkezlerinin içme suyu sorununu çözecek projeler var.

“Biz kardeşlik türküleri söyledik”

‘Işık doğudan yükselir’ anlayışıyla sizlerle ve bölgedeki insanlarla aramızdaki kardeşlik hukukunun gereğini yerine getirmeyi amaçlıyoruz. Diğer şehirlerimiz gibi Van’daki kardeşlerimizin de her meselesine sahip çıktık.Birileri bölücülük naraları atarken, biz kardeşlik türküleri söyledik. Birileri anne babaların gözyaşlarını kendi sapkın ideolojilerinin mezesi haline getirmeye uğraşırken, biz yaşatmanın peşinde olduk.

Diyarbakır Anneleri’yle ilgili mesaj
iz niçin Diyarbakır Anneleri’nin yanında olduk? Diyarbakır Anneleri Kürt değil miydi? O demokrasiden bahsedenler bir kere Diyarbakır Anneleri’ni ziyaret etti mi? 13-14 yaşındaki Diyarbakır Anneleri’nin yavrularını Kandil’e kaçıranlara bu işin hesabını soruyoruz.Çözüm sürecini bitirmenizi sizden kim istedi diye sorun. Masumların kanını dökerek ülkeyi karıştırmayı sizden kim istedi diye sorun. Biz her ne yaptıysak sizinle yaptık, sizin için yaptık.”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fitch Ratings, Türkiye Varlık Fonu’nun kredi notunu artırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın