Süper sömürgeci ABD’nin başkanı Biden Cidde’de 3 ülkeye yine meydan okudu!

ABD Başkanı Joe Biden, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde katıldığı zirvede yaptığı konuşmada, “Orta Doğu’dan asla çekip gitmeyeceğiz ve bölgede Çin, Rusya veya İran tarafından doldurulacak bir boşluk bırakmayacağız” dedi.
ABD Başkanı Joe Biden, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde Körfez İşbirliği Konseyi üyesi 6 ülke ile Mısır, Irak ve Ürdün liderlerinin katıldığı zirvede yaptığı konuşmada, ABD’nin Orta Doğu’da aktif bir ortak olmaya devam edeceğini vurgulayarak, “Asla çekip gitmeyeceğiz ve bölgede Çin, Rusya veya İran tarafından doldurulacak bir boşluk bırakmayacağız” dedi.
Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde ABD Başkanı Joe Biden, Körfez İşbirliği Konseyine (KİK) üye ülkeler (Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn, Kuveyt, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri) ile Mısır, Irak ve Ürdün liderlerinin katılımıyla “Cidde Güvenlik ve Kalkınma Zirvesi” gerçekleştirildi.
ABD Başkanı Biden zirvede yaptığı konuşmada, ABD’nin Orta Doğu’dan uzaklaşmayacağını vurguladı.
Biden, “ABD, istikrarı sağlamaya ve artan gaz fiyatlarını tersine çevirebilmek için dünya çapındaki petrol akışını arttırmaya çalışırken Orta Doğu’dan uzaklaşmayacak” dedi.
‘ABD HİÇBİR YERE GİTMİYOR’
Biden, “Dünya daha rekabetçi hale geldikçe ve karşılaştığımız zorluklar daha karmaşık hale geldikçe çıkarlarımızın Orta Doğu’nun başarılarıyla ne kadar yakından ilgili olduğu benim için daha da net hale geliyor. Asla çekip gitmeyeceğiz ve Çin, Rusya veya İran tarafından doldurulacak bir boşluk bırakmayacağız. Aktif, ilkeli politikayla bu dönemi inşa etmeye çalışacağız. ABD, hepinizle ortak bir şekilde bölgede olumlu bir gelecek inşa etmeye yatırım yapıyor ve ABD hiçbir yere gitmiyor” şeklinde konuştu.
Biden, ABD’nin bölgesel ilişkilere odaklanarak Orta Doğu’da aktif ve ilgili bir ortak olmaya devam edeceğini kaydetti.
“Bugün, bölgedeki savaşların, çok sayıda Amerikan gücünün katıldığı savaşların devam etmediğini söyleyebilmekten gurur duyuyorum” ifadelerini kullanan Biden, ABD’nin kurallara dayalı bir uluslararası düzene katkıda bulunan ülkeleri desteklemeye odaklanacağını ve bu ülkelerin kendilerini dış tehditlere karşı savunmalarına yardım edeceğini söyledi.
İNSAN HAKLARI ÇAĞRISI
Biden ayrıca, mevkidaşlarına kadın hakları da dahil olmak üzere insan haklarını güvence altına almaları ve vatandaşlarının ifade özgürlüğüne saygı duyulması yönünde çağrıda bulundu. Biden, “Gelecek, nüfuslarının tüm potansiyelini ortaya çıkaran ülkeler tarafından kazanılacaktır” diyerek halka ceza korkusu olmadan sorgulama ve eleştirme hakkı verilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Biden, petrol krizine çözüm bulmak ve Rusya ile Çin’in nüfuzunu engellemek istiyor
Körfez ülkeleri Washington yönetiminden ABD’nin bölgeden çekilme algısı nedeniyle gerilen stratejik bağlara somut bir taahhütte bulunmasını istiyordu. Artan petrol fiyatlarına çözüm bulabilmek için Suudi Arabistan ziyareti kritik önem taşıyan Biden ayrıca, İran’ın bölgedeki hakimiyetini ve Rusya ile Çin’in artan etkisini engellemek istiyor.
Zirve, başkan seçilmesinden bu yana Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları ve Çin’in Asya’daki artan etkisine odaklanan Biden’ın bölgeye olan bağlılığını göstermesi için bir fırsat olarak görülüyor.
İSRAİL’DEN SUUDİ ARABİSTAN’A GELEN İLK ABD BAŞKANI
Biden, Ocak 2021’de başkanlık koltuğuna oturmasının ardından ilk kez Suudi Arabistan’ı ziyaret ediyor. Biden, Riyad yönetiminin hava sahasını İsrail dahil tüm sivil uçuşlara açmasının ardından Tel Aviv’den doğrudan Suudi Arabistan’a gelen ilk ABD Başkanı olmuştu.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fitch Ratings, Türkiye Varlık Fonu’nun kredi notunu artırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın