Almanya, Rus petrol şirketine el koyarak kayyum atadı!

Rusya’nın en büyük petrol şirketi Rosneft, Almanya’nın Rosneft iştiraklerine el koymasının yasa dışı bir adım olduğunu ve varlıklarını korumak için adımlar atacağını bildirdi.
Rosneft’ten yapılan açıklamada, Almanya’nın Rosneft’in ülkedeki üç petrol rafinerisi dahil tüm varlıklarını işleten Rosneft Almanya’ya kayyum atama kararına tepki gösterildi.

Bunun “beklenmedik ve ABD politikası doğrultusunda alınan” bir karar olduğunun belirtildiği açıklamada, “Bu karar yasa dışıdır ve Avrupa Birliği yaptırımlarının, Alman ve Polonyalı düzenleyicilerin varlıklara el koymak amacıyla kasıtlı olarak yarattıkları bir durumun sonucudur.” ifadesine yer verildi.

“Şirketimiz tüm önlemleri alacaktır”
Rosneft’in Almanya’daki petrol rafinerisi yatırımlarının 4,6 milyar avroyu geçtiği bilgisine yer verilen açıklamada, “Rosneft, mahkemeye gitmek de dahil olmak üzere hissedarları korumak için mümkün olan tüm önlemleri alacaktır.” denildi.

“Müzakereye hazırız”
Açıklamada, şirketin sorunların çözümü için Almanya’daki ilgili kurumlarla müzakere yapmaya da hazır olduğu belirtildi.

Avrupa’da enerji krizi
Rus enerji şirketi Gazprom, Kuzey Akım boru hattı üzerinden Avrupa’ya günlük doğalgaz sevkiyat kapasitesini 27 Temmuz’da yüzde 20’ye düşürmüş ve eylül başında ise tamamen durdurmuştu.

Pahalı enerji ve gıda, Almanya’da enflasyonun ağustosta yeniden yaklaşık 50 yılın en yüksek seviyesine çıkmasına neden oldu.

Rosneft Almanya’ya kayyum atandı
Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin endişeler, enerji fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam ederken, Alman hükümeti de bu kış sanayi çarklarının dönmesini, elektrik temininin kesintiye uğramamasını ve konutların ısınmasını garanti altına alabilmek için politikalar geliştirmeye çalışıyor.

Almanya, enerjide arz güvenliği için Rus enerji şirketi Rosneft’in Alman yan kuruluşu Rosneft Almanya’ya kayyum atadı.

Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığından yapılan açıklamada, ham petrol ithalatçıları Rosneft Germany ve RN Refining & Marketing GmbH’nin Almanya’nın enerji piyasası düzenleyici kurumunun (Bundesnetzagentur-BNetzA) yönetimine devredildiği belirtildi.

Ülkede petrol işleme kapasitesinin yüzde 12’si Rosneft’te
Bakanlığın açıklamasında, Rosneft Almanya’nın ülkenin petrol işleme kapasitesinin yaklaşık yüzde 12’sini oluşturduğunu ve Almanya’nın en büyük petrol işleme şirketlerinden biri olduğunu belirtilerek, kayyum atanmasının enerji arz güvenliğine yönelik tehdide karşı adım olduğu vurgulandı.

Rosneft Almanya, Berlin-Brandenburg bölgesi ve Batı Polonya için benzin, dizel ve gazyağı tedarikinde büyük önem taşıyan Schwedt’teki PCK rafinerisinin yüzde 54,7’lik hissesine sahip bulunuyor. Rafinerin yüzde 37,5 hissesi de Shell’de bulunuyor.

Almanya, Rus petrolünden bağımsız olmak istiyor
Rusya-Ukrayna savaşından önce ihtiyacı olan ham petrolün yüzde 35’ini Rusya’dan alan Almanya, bu yılın sonuna kadar Rus petrolünden bağımsız hale gelmeyi hedefliyor.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Aleviler İstanbul’a afişler astı: Kılıçdaroğlu’nu sırtından hançerleyenlere oy yok

CHP’deki kurultay sonrasında eski genel başkan Kemal Kılıdaroğlu destekçileri, mevcut yönetim ve Ekrem İmamoğlu’na yönelik …

Bir yanıt yazın