Dezenformasyon maddesini 39 vekil ile oylayan CHP, Anayasa Mahkemesi’ne gidiyor

Partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “29. maddeyi bugün yürütmesini durdurmak için Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğiz” dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu.

Kılıçdaroğlu, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğüne giren ‘Dezenformasyonla mücadele düzenlemesi’ne tepki gösterdi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bugün düzenlemenin 29. maddenin yürütmesini durdurmak için Anayasa Mahkemesi’ne gideceklerini açıkladı.

Kılıçdaroğlu konuya ilişkin, “Türkiye bir taraftan bu tür acıları yaşarken bir de sansür yasası geçirdiler. Gazeteci özgürce eleştirecektir. Hatamızı, eksiğimizi görelim. Araştırarak, soruşturarak yazması lazım. Sansür yasası AK Parti ve MHP’li vekillerin oylarıyla kabul edildi. 29’ncu madde için yürütmeyi durdurma talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne, sonra da tümünün iptal için Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz.” dedi.

Engin Altay, dilekçeyi AYM’ye sundu
Öte yandan CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, ‘Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un, hapis cezası ön gören 29’uncu maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için hazırladıkları dilekçeyi AYM’ye teslim etti.

“Hapis cezası, Anayasa’ya aykırıdır”
Ardından basın açıklaması yapan CHP’li Altay, “Kanununun tümüyle ilgili hazırlıklarımız devam etmektedir. Bilahare süresi içerisinde yasanın, Anayasa’nın öngördüğü süre içinde de bu kanunun tamamını mahkemeye getireceğiz. 7418 sayılı kanunun 29’uncu maddesiyle Türk Ceza Kanunu’na 217/A maddesi eklenerek ‘halkı yanıltıcı bilgiye alenen yayma suçu’ ihdas ediliyor. Buna göre, sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığıyla ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi kamu barışını bozmaya, elverişli şekilde alenen yayan kimsenin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması öngörülüyor. Bu, Anayasa’ya aykırıdır” dedi.

1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasını öngörüyor
Söz konusu madde, gerçeğe aykırı bilgi yayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

Türk Ceza Kanunu’na eklenen “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” suçunu düzenleyen madde şöyle:

‘Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratma saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Failin, suçu gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır.’

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fitch Ratings, Türkiye Varlık Fonu’nun kredi notunu artırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın