Dünya, Türkiye’nin tahıl krizini çözme çabalarını konuşuyor

Rusya’nın çekilme kararı sonrası harekete geçen Türkiye, BM ve Ukrayna ile yeni bir mutabakata vardı. Medya kuruluşları, yapılan girişimleri okurlarına aktardı.
Moskova yönetiminin Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesi sonrası Türkiye, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) harekete geçti.

Küresel pazarlara gıda aktarılmasını sağlayan anlaşmayı canlı tutmak adına ortaya konulan çaba, dünyanın gündemine oturdu.

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, BM ve Türkiye’nin, tahıl anlaşmasını sürdürmek için mücadele ettiğini yazdı.

WSJ: Türkiye, anlaşmayı kurtarmak için çabalıyor
Haberde, “Birleşmiş Milletler ve Türkiye, Ukrayna’nın Karadeniz üzerinden tahıl göndermesine izin veren anlaşmayı kurtarmak için çabalıyor.” denildi.

Türkiye’nin Milli Savunma Bakanlığı’nın, anlaşmayı kurtarmak üzere Rusya ile görüşmelerde bulunduğunu söylediği belirtildi.

Küresel açlık tehlikesi uyarısı
Ayrıca, “Rusya’nın kararı, küresel gıda maliyetini yükseltmekle tehdit ediyor. Bu, dünya çapında on milyonlarca insanın açlığa itildiği krizi derinleştirebilir.” tespitinde bulunuldu.

NPR, Erdoğan’ın kararlılığına dikkati çekti
Washington merkezli radyo ağı NPR, “Rusya çekilirken, tahıl anlaşmasını canlı tutmak için yoğun küresel mücadele devam ediyor.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Rusya bu konuda tereddütlü olsa da, insanlığa hizmet için çabalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.” dediğine vurgu yapıldı.

Öte yandan, anlaşmadan çekilme kararının perde arkasıyla ilgili olarak, “Rusya, cumartesi günü BM ve Türkiye’ye, filosuna yapılan saldırı nedeniyle Karadeniz’deki gemilerin güvenliğini artık garanti edemeyeceğini bildirdi.” notu paylaşıldı.

Bloomberg: Türkiye, anlaşmayı kurtarmaya çalışıyor
“Türkiye ve BM, tahıl ihracatı anlaşmasını kurtarmaya çalışıyor” diye yazan Bloomberg, Moskova’nın güvenli geçiş anlaşmasını askıya aldığını aktardı.

Aynı haberde, Kremlin’in Karadeniz’deki donanmasına yönelik bir saldırıyı gerekçe göstererek, mutabakattan süresiz olarak çekilme kararı aldığı hatırlatıldı.

Bunun üzerine hem Ankara’nın hem de BM’nin, söz konusu koridor üzerinden ihracat girişimini devam ettirmenin yollarını aradığı kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasını son dakika olarak paylaştılar
Bloomberg ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Ukrayna’dan tahıl ihracatı, çarşamba gün ortasından itibaren faaliyetlerine devam edecek.” dediğini yazdı.

Gelişmeyi son dakika olarak paylaşan AFP, “Erdoğan, Ukrayna’nın tahıl ürünlerini taşıyan gemilerin trafiğinin, Türk ve Rus savunma bakanları arasındaki telefon görüşmesinin ardından çarşamba günü yeniden başladığını söyledi.” notuna yer verdi.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Haydi fahiş fiyatları boykota!

Restoran ve kafelerdeki fiyatların fahiş oranda artmasına tepki yağıyor. Sosyal medyada dile getirilen tepkiler dalga …

Bir yanıt yazın