Akar: 2022’de 3 bin 982 terörist etkisiz hale getirildi

Teröre karşı mücadeleden bahseden Bakan Akar, 4 bine yakın teröristin hedef alındığını söyledi. Akar, “820 terörist kolluk kuvvetlerine teslim edildi” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bakanlıkta değerlendirme toplantısında önemli bilgileri paylaştı. Türkiye, terörle mücadelesini yurt içinde olduğu gibi sınır ötesinde de kararlılıkla sürdürüyor.

Terörle mücadelenin bilançosu
Bakan Akar, “Bu yılın başından itibaren yurt içinde, Irak ve Suriye’nin kuzeyinde toplam 3 bin 982 terörist etkisiz hale getirilmiştir.” dedi.

Pençe-Kilit Harekatı kapsamında 506 teröristin etkisiz hale getirildiğini belirten Akar, “2 bine yakın mayın/el yapımı patlayıcı, 600’e yakın mağara, sığınak, tünel imha edilmiştir.” notuna yer verdi.

Hudutlarda 256 bin 199 kişinin geçişi engellendi
Akar, “1 Ocak’tan itibaren hudutlarda 256 bin 199 kişinin geçişi engellendi, yakalanan 8 bin düzensiz göçmen ve 820 terörist kolluk kuvvetlerine teslim edildi. 3 bin 500 kilodan fazla uyuşturucu, sigara gibi kaçak malzemeler ele geçirildi.” ifadesini kullandı.

“Haddini aşanlara gerekli cevaplar verildi”

Tüm bu üst düzey tedbirlere rağmen, hudut güvenliğinin zaman zaman polemik konusu yapıldığını dile getiren Akar, şöyle devam etti:”Resmi açıklamalar dikkate alınmadan gerçek dışı, abartılı ve yanıltıcı bazı söylemler ortaya konuluyor. Bu konuda haddini ve hududunu aşanlara gerekli cevaplar verilmiştir, verilmeye de devam edecektir.

Mehmetçik, 8.5 metre kar ve eksi 39 ile artı 44 derece gibi hava ve her türlü arazi koşulunda canı pahasına büyük bir kahramanlık ve fedakarlıkla görev yapmaktadır. Beklentimiz, milletimizin bağrından çıkan Mehmetçik’in bu olağanüstü emeğine saygı gösterilmesidir.”

553 operasyon icra edildi
Milli Savunma Bakanı, yine bu yıl 100 büyük, 453 orta çaplı olmak üzere toplam 553 operasyonun icra edildiğini açıkladı.

Akar, 4 bin 103 mağara ve sığınağın imha edildiğini, 2 bin 800 silah ve 1 milyondan fazla mühimmatın ele geçirildiğini söyledi.

Hedef, terör unsurları
Operasyonların komşu ülkelerin egemenlik haklarına ve toprak bütünlüğüne saygılı bir biçimde yürütüldüğünün altını çizen Akar, “Günlük olarak yapılan faaliyetler bunun dışında. Çünkü gece gündüz küçük çaplı faaliyetler aralıksız sürmekte. Sadece terör unsurları hedef alınıyor.” diye ekledi.

“TSK’nın envanterinde kimyasal silah yok”
Hulusi Akar, “Bir kez daha hatırlatmak isterim ki Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) envanterinde kimyasal silah ve mühimmat bulunmamakta. Uluslararası hukuk ve anlaşmalarla yasaklanmış hiçbir silah ve mühimmat asla kullanılmamaktadır.

“Milletimiz asla affetmeyecek”
TSK’nın kimyasal silah kullandığı iftirasını atanları, bunun yanında duranları, önünde kalkan olanları ve terörist elebaşlarının borazanlığını yapanları milletimiz asla affetmeyecektir.” şeklinde konuştu.

Güvenli hale getirilen bölgelerde hayatın normalleşmesi için çalışmaların sürdüğünü aktaran Bakan Akar, şunları söyledi:

1 milyondan fazla Suriyeli evlerine döndü
“Sağlanan huzur ve güvenlik ortamı sayesinde 538 bini Türkiye’den olmak üzere 1 milyondan fazla Suriyeli kardeşimiz, gönüllü, güvenli ve saygın bir şekilde evlerine döndü.

Yunanistan’a tepki: Küstahlaştığını açıkça gösteriyor
Tüm samimi ve gerçekçi yaklaşımlarımıza rağmen, Yunanistan hukuk tanımaz tutumuna maalesef devam ediyor. Yunanistan, planlı NATO tatbikatlarında görev yapan uçaklarımızı önceden tüm müttefiklere bildirmemize rağmen, son bir hafta içinde 2 kez taciz etti.

Uçaklarımız her zamanki gibi gerekli karşılığı vermiş ve görevlerini başarıyla tamamlamışlardır. Bu düşmanca tavır, Yunanistan’ın NATO’nun temel ilkelerini ve değerlerini hiçe sayacak boyutta küstahlaştığını açıkça gösteriyor.”

“O inleri başlarına yıkmakta kararlıyız”

İcra edilen operasyonlarla teröristler tarafından “ulaşılamaz” denilen yerlere ulaşıldığını, “girilemez” denilen yerlere girildiğini belirten Bakan Akar, “Yıl içinde Kandil, Asos, Sincar ve Mahmur dahil olmak üzere 200 kilometre derinliğe kadar her türlü arazi ve hava şartlarında icra edilen operasyonlar bunun en somut örneğidir. Ne yaparlarsa yapsınlar, hangi ine, hangi yılan deliğine girerlerse girsinler o inleri başlarına yıkmakta kararlıyız.” dedi.

“Hiç kimse terör unsurlarına müsamaha göstermemizi beklemesin”
Akar, Suriye’nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik yapılan operasyonlarla Türkiye’nin güneyinde oluşturulmak istenen terör koridorunun engellendiğini belirterek, “Bölgeyi istikrarsızlığa, huzursuzluğa, kaosa sürükleyen ülkeler başta olmak üzere hiç kimse bizden sınırımızın dibinde yuvalanan terör unsurlarına müsamaha göstermemizi beklemesin.

TSK, ülkemizin ve asil milletimizin güvenliği için uygun yer ve zamanda gerekli her türlü tedbiri bugüne kadar almıştır, alacaktır.” dedi.

“Kıbrıs bizim milli meselemizdir”

Akar, garanti ve İttifak anlaşmaları doğrultusunda geçmişte olduğu gibi bugün de Kıbrıs Türk halkının yanında olmaya devam edeceklerini belirterek, “Kıbrıs bizim milli meselemizdir. Kıbrıs konusunda egemen eşit, bağımsız iki devletten bahsediyoruz. Artık mesele bu devletin kurulması değil, kurulmuş olan bu devletin tanınması meselesidir.” diye konuştu.

Tahıl koridorundan 15 milyon ton tahıl taşındı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yürüttüğü aktif diplomasiyle sağlanan zeminde Rusya ve Ukrayna Savunma Bakanlıkları ile gerçekleştirdikleri görüşmeler sonucunda Karadeniz Tahıl Girişimi’nin imzalandığını hatırlatan Akar, şöyle dedi:

“Girişim kapsamında İstanbul’da kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezinin çalışmaları ile bugüne kadar Ukrayna limanlarından yaklaşık 15 milyon ton tahılın ihtiyaç sahibi ülkelere emniyetle sevki sağlanmış, bugüne kadar Ukrayna limanlarından 577 gemi çıkarken 584 gemi de Ukrayna limanlarına ulaşmıştır.”

“Güçlü Türkiye, güçlü NATO demek”

Türkiye’nin 70 yıldır etkin ve saygın bir üyesi olduğu NATO bünyesinde aktif bir şekilde faaliyetlerine devam ettiğini dile getiren Akar, Türkiye’nin yeni yılda Muharip Kolordu ve NATO Mukabele Kuvveti Deniz Unsur Komutanlığı görevlerini üstleneceğini söyledi.

Türkiye’nin olduğu bir NATO’nun daha anlamlı ve güçlü olduğunu vurgulayan Akar, “Ancak bazı müttefiklerimiz NATO ruhuna aykırı olarak Türkiye’ye ihracat kısıtlamaları uygulamaktadır. Unutulmamalıdır ki güçlü Türkiye, güçlü NATO, güçlü İttifak demektir.” diye konuştu.

“Türkiye’ye karşı uyguladıkları tahditleri kaldırmalarını bekliyoruz”
Türkiye’nin, NATO’nun açık kapı politikasını desteklediğini ifade eden Akar, “İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine karşı değiliz. Ancak Madrid’de 28 Haziran’da imzaladıkları taahhütlerini yerine getirmelerini, yani teröristlerle ilişkilerini kesmelerini, desteklerini sonlandırmalarını ve ihraç listelerinde Türkiye’ye karşı uyguladıkları tahditleri kaldırmalarını bekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

“Gerekli tedbirleri ve düzeltmeleri bekliyoruz”
ABD ile 40 F-16 Viper uçağının tedariki ve 79 uçağın da modernizasyonu çalışmalarının devam ettiğini aktaran Akar, “Konuya ilişkin başlangıçtan itibaren ABD’li muhataplarımızın olumlu yaklaşımlarını gördük. Bu çerçevede artık ABD tarafından konunun olumlu bir şekilde sonuçlandırılmasını bekliyoruz.” açıklamasında bulundu.

Son dönemde Suriye’de PKK/YPG’ye verilen destek, DEAŞ’la mücadeleye zarar verme iddiaları, Türkiye ile Yunanistan arasındaki dengeli yaklaşımdan uzaklaşılması, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne silah ambargosunun kaldırılması ve bazı siyasi figürlerin düşmanca tavırlarla iki ülke arasındaki ilişkileri baltalama girişimlerinin kamuoyunda olumsuz algı oluşturduğunu bildiren Akar, “Bu konularda müttefikimiz, stratejik ortağımız ABD’den gerekli tedbirleri ve düzeltmeleri bekliyoruz.” diye konuştu.

402 bin 45 kişi bedelli askerlikten yararlandı

FETÖ ile mücadele kapsamında 15 Temmuz 2016 tarihinden itibaren 10 bin 5’i bakan onayıyla olmak üzere toplam 24 bin 652 kişinin ihraç edildiğini ifade eden Akar, yeni bilgi, belge ve veriler ışığında mücadelenin kararlılıkla devam ettiğini söyledi.

Yeni askerlik sistemi ile modern, esnek, öngörülebilir, sürdürülebilir ve e-Devlet üzerinden erişilebilir bir sistemin tesis edildiğini aktaran Akar, “Askeralma Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 26 Haziran 2019’dan bugüne kadar 402 bin 45 kişi bedelli askerlikten yararlanmıştır. Sadece 2022 yılında bedelli askerlik hizmetinden yararlanmak üzere 168 bin 713 vatandaşımız müracaat etmiştir. 2022 yılında dövizle askerlik hizmeti uygulamasından ise 8 bin 743 vatandaşımız yararlanmıştır.” diye konuştu.

“Bundan kimsenin şüphesi olmasın”

Akar sözlerini, “Peygamber ocağı olarak da bilinen kahraman ordumuz, binlerce yıllık şanlı tarihimizden süzülüp gelen milli, manevi ve mesleki değerleriyle, asil milletimizin sevgisi, güveni ve duasından aldığı ilhamla, aklın ve bilimin ışığında, anayasa çerçevesinde ve yasalar doğrultusunda, Sayın Cumhurbaşkanımızdan başlayan sapasağlam hiyerarşik yapı içinde sıralı amir ve komutanların emir ve komutasında, milletinin emrinde, görevinin başındadır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.” ifadeleriyle tamamladı.

 

 

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Bürokrasi aslına rücu ediyor, makam aracı yerine otobüs

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104’üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve …

Bir Cevap Yazın