En İyi WordPress AMP eklentileri hangileridir?

Dijital medya, akıllı telefonların da yaygınlaşmasıyla beraber mobil cihazlar üzerinden daha fazla kullanılmaya başladı. Günümüzde internet sitelerinin mobil cihazlarda çalıştırılma hızı, kullanıcı tercihlerini büyük oranda etkilemektedir. Web siteleri üzerinden yapılan SEO çalışmaları ne kadar etkili olursa olsun; mobil uyumluluk sağlamayan web siteleri, rekabet ortamında etkisini kısa sürede yitirecektir. Mobil uyumluluk özelliğini web sitelerine sağlayan WordPress en iyi AMP eklentileri ise bu noktada devreye girmektedir.

Bu yazımda sizin için WordPress en iyi AMP eklentileri içinde öne çıkanları bir araya getirdim. AMP eklentileri hakkında detaylı bilgi içeren bu rehber niteliğindeki yazı ışığında; kendinize en yakın seçeneği belirleyip mobil uyumluluk çalışmalarına başlayabilirsiniz…

AMP Nedir?
Hızlandırılmış Mobil Sayfalar şeklinde Türkçeye çevrilen AMP’nin orijinal açılımı, Accelerated Mobile Pages şeklinde ifade ediliyor. Adından da anlaşılacağı gibi bu eklenti, web sitelerinin mobil cihazlarda hızlı bir şekilde kullanılmasını sağlar. Açık kaynaklı bir Google girişimi olarak bilinen bu uygulama, web sitelerini format olarak mobil cihazlara uyarlar ve süper yüksek hızda çalıştırır. Eklenti sayesinde kullanıcılar mobil cihazlarda hızlı ve konforlu bir deneyim elde edebilirler.

Kullanıcıların büyük çoğunlukla mobil cihazlardan internet kullanması nedeniyle AMP eklentisinden sonra web sitelerinin arama motorları üzerindeki sıralaması da yükselecektir. Bu sebeple Google algoritmalarında web sitesinin üst sıralara çıkması için uygulamanın kullanılması oldukça önemlidir. En etkili AMP eklentilerini sıralamadan önce uygulamanın çalışma sistemini incelemekte yarar var.

AMP Eklentisinin Çalışma Prensibi
AMP eklentisi son yıllarda oldukça popüler hale geldi. 2015 yılında piyasaya sürülen eklenti, kısa sürede büyük oranda yaygınlaştı. Ancak bu noktada belirtmeliyim ki 2015 öncesinde alınmış bir web sitesi AMP eklentisini çalıştırmayabilir. Öte yandan mobil internet kullanıcıları için eklentiyi kullanmanız büyük bir avantaj sağlayacaktır.

2015 yılı sonrasında başta WordPress olmak üzere web sitesi sağlayıcıları AMP eklentisini altyapılarında kullanmaya başlamıştır. AMP eklentisinin işlevi de bu noktada otaya çıkmaktadır. Eklentilerin hali hazırda kurulu web siteleri üzerinden kullanımı için bir entegrasyon işlemi gerekmektedir. AMP eklentisini siteye entegre ettikten sonra ise web sitesinin mobil performansı düzelecektir.

Google AMP Avantajları nelerdir?

WordPress web sitelerinde AMP kullanımının salt mobil cihazlar için değil, sitenin genel yapısı için de birçok avantajı bulunmaktadır. Uygulamanın kullanımıyla web sitenizde trend artışı büyük oranda gelişme sağlayacaktır. Özellikle de kullanıcı etkileşimleriniz, mobil cihazlar üzerinden erişime açık sosyal medya uygulamaları üzerinden verilen bağlantılarla desteklenebilecektir. Örneğin, Twitter’da paylaşılan bir içeriğiniz mobil uyumlu hale geldikten sonra kullanıcının sayfalarınızda gezinme süresini ve sıçramaları arttıracaktır. Bu aşamada ortaya çıkan sonuçları ise şöyle sıralayabiliriz:

  • Web siteniz mobil cihaza uyun bir moda görüntülenmeye başlar.
  • Kullanıcılar web sitesinde daha hızlı gezinmeye başlar.
  • Sitede önceden görülen hemen çıkma sorunu düzelir.
  • Kullanıcı deneyimleri iyileştikçe web sitenizin arama sıralaması istikrarlı bir şekilde yükselecektir

WordPress AMP Eklentisi Kurulumu Nasıl Yapılır?

WordPress AMP kurulumu, basit birkaç adımla uygulanabilir. Öncelikle seçtiğiniz AMP eklentisini WordPress eklentilerine dâhil ederek başlamanız gerekir. Daha sonra adım adım eklentiyi kullanılır hale getirebilirsiniz. AMP eklentisinin kurulumunu aşağıdaki adımları takip ederek yapabilirsiniz:

  • WordPress sol menüsü üzerinden Eklentileri ve bir alt menüdeki Yeni Ekle’yi açın.
  • Arama kısmında AMP yazarak arama başlatın.
  • AMP’nin yüklenmesinden sonra sol tarafa gelen AMP bölümünü açın.
  • Ayarlar ve Genel Ayarlar’ı açın.
  • Genel ayarlar üzerinde yer alan 3 ayar AMP’nin işlevini sağlayacaktır.

Bu üç ayarı aşağıdaki gibi uygulayabilirsiniz:

  • Genel Ayarı: Web sitesinin logosunu belirledikten sonra AMP eklentisinin hangi sayfalarda çalışmasını istediğinizi belirleyebilirsiniz.
  • Analiz Ayarı: Bu bölümde Google Analytcs, Facebook Pixel ve benzeri analitik kodları bu kısma ekleyin,
  • Çeviri Ayarı: AMP sayfalarındaki İngilizce yazıları Türkçeye çevirir.
  • Son olarak AMP temanızı mobil uyumlu hale getirin.

WordPress Google AMP Sayfalarının Doğrulanması

Web siteniz üzerinden AMP kurulumu işlemini gerçekleştirdikten sonra bütün SEO işlemlerinde olduğu gibi Google algoritmalarını bundan haberdar etmek gerekir. Bu işlem sayesinde sayfanızdaki etkileşimleri daha hızlı görmeniz mümkündür. Ayrıca AMP ayarlarınızı yaparken herhangi bir hata yapmış olabilirsiniz. Bu durumda uygulama doğru biçimde çalışmayacaktır.

Bu noktada Google bildirimi, hatalı olan işlemleri size bildirecektir. Dolayısıyla hatanızı erkenden görüp düzenlemeniz yine hız kazanmanızı sağlayacaktır. Aksi takdirde hatalı AMP ayarıyla aylarca bekleyip sonuç alamama olasılığınız yüksektir. Bunun sebebi hatalı ayarlar yüzünden AMP sayfalarının algoritmalar tarafından algılanmamasıdır. Bu durumun rahatlıkla test edilmesi için Google AMP Validator uzantısını kullanabilirsiniz. Uygulama üzerinden web sitenizin adresini yazarak AMP eklentinizin aktif olup olmadığını görebilirsiniz.

WordPress Google AMP Eklentisinin SEO Üzerinde Etkisi Nedir?

Google arama motoru üzerinde listelenen web sitelerin büyük çoğunluğu AMP eklentisini kullanmaktadır. Özellikle de içerikler üzerinde herhangi bir iyileştirme yapılmamasına rağmen ya da SEO çalışmalarında bir değişiklik gerekmeden, sadece AMP eklentisinin uygulanmasıyla büyük oranda bir artış gözlemlenmiştir. Bu kadar hızlı bir artışın nedeni, AMP eklentisinin doğrudan Google algoritmalarına güçlü bir sinyal sağlamasıdır. Dolayısıyla SEO çalışmalarının AMP eklentileri ile beraber gösterdiği gelişim kayda değerdir.

SEO üzerinden AMP eklentisinin sağladığı ekstra kazanımları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Mobil sayfalar, AMP farkı ile en az 4 kat daha hızlı yüklenebilir,
  • Mobil kullanımdaki artış uygulamalar arası geçiş yoluyla tıklama oranlarına zincirleme fayda sunacaktır.
  • Web sitenizin Google’ın ilk sayfasında görünürlülüğü önemli derecede artacaktır.
  • Doğrudan bir kazanım olarak web siteniz üzerinden satışlarınız artacak ve reklam gelirleri de artış gösterecektir.

WordPress Eklentileri

Listede yer alan eklentilerden birini seçtikten sonra yukarıda tarif ettiğim şekilde eklentiyi etkin hale getirebilirsiniz. Listeme dahil ettiğim en iyi AMP eklentileri özelliklerine göre değerlendirebilirsiniz

AMP for WooCommerce

AMP for WooCommerce, web sitenizdeki kategori ve ürün sayfaları gibi bölümleri optimize eder. Bu optimizasyon sayesinde mağazalar ve web sitesi sayfaları hızlı açılacak ve kullanıcıları oyalayacaktır. “Web sitesi üzerinden tanımlanan AMP for WooCommerce, sayfaların hızlanmasını ve daha fazla kullanıcıyı bünyesinde barındırmasını sağlayacaktır.

AMP on WordPress

Basit bir kullanım ağı olan AMP on WordPress, ara yüzü üzerindeki basit adımlarla eksiksiz bir kullanım sağlayacaktır. Uygulama, Google Analytics, Facebook Pixel, Yoast, Elementor, Jatpac, Google Etiket Yöneticisi gibi seçeneklere tam destek sağlar.

AMP’nin eklenmesiyle Gravity Formları, WPForms ve Contact Forms, Mailchimp for WP ve AMP gibi özellikler otomatik olarak dönüşür.

AMP Plugin for AMP

Resmi bir eklenti olarak kullanılan AMP Plugin for AMP, en çok tercih edilen ürünlerden biri olarak öne çıkıyor. WordPress üzerinde bütün çalışma ortamlarını ve temaları destekleyen bu ürün, web sitesi üzerinde herhangi bir değişiklik yapmadan bütün eklentilerle uyumlu şekilde çalışır. Bu eklentinin çalışması için WordPress sürümü en az 4.9 ve daha yüksek olmalıdır.

Üç farklı şablonla çalışan AMP Plugin for AMP, her bir şablon üzerinde farklı etkinlik gösterir. Bu şablonlar okuyucu, standart ve geçişli olarak karımıza çıkar. Bu eklenti standart bir model olarak kullanılabilir. Hangi cihazdan giriş yapılırsa yapılsın sayfa hızı aynı derecede hızlı olacaktır.

AMP for WordPress

AMP for WordPress eklentisinden ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. Mobil versiyonuyla web sitenize farklı bir görünüm kazandırabilirsiniz. Ayrıca farklı seçenekleriyle Google yazı tiplerini de artı bir fayda olarak görebiliriz.

Eklentinin uyumlu olarak kullanılabildiği bazı SEO eklentileri de Genesis, Bridge Qode SEO, Rank Math, Squrilly gibi etkili araçlardır. Bu uyumluluk sayesinde alınan etkileşim daha verimli olur.

Sağladıkları güçlü mobil uyumluluk etkisi ile WordPress en iyi AMP eklentileri bu şekildeydi. Kullanıcı dostu bir web sitesi için mobil uyumluluk imkanı sunan farklı AMP örnekleri de bulunuyor. Kullanabileceğiniz bazı eklentileri de aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

Schema and Structud Data for WP
WP Forms Lite
WP AMP Ninja
AMP Plugin For AMP
MonsterInsights

WordPress AMP Eklentisi

Mobil uyumluluk sayesinde hayat kurtarıcı bir etki sunan WordPress en iyi AMP eklentileri, web siteniz üzerindeki birçok SEO çalışmasına da doğrudan katkı sunmaktadır.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Yerli motor, Kızılelma ve ANKA-3’e güç katacak!

Türkiye’nin ilk yerli ve milli turbofan motoru TF6000, test sisteminde ilk kez çalıştırıldı.. TF6000, test …

Bir yanıt yazın