Tahran’dan 31 Eyalete Yayılan Gösteriler: Hamaney’den ABD ve İsrail İddiası

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, ülkede can ve mal kayıplarına yol açan son sokak olaylarının arkasında ABD’nin olduğunu öne sürdü. Başkent Tahran’da başlayan protestoların kısa sürede ülkenin 31 eyaletine yayıldığı bildirildi.

Hükümet karşıtı gösteriler, 2022–2023 yıllarında Mahsa Amini’nin gözaltında hayatını kaybetmesinin ardından yaşanan kitlesel eylemler kadar büyük bir boyuta ulaşmasa da, hızla genişleyen toplumsal bir tepkiye dönüştü.

Son protestoların, Tahran’daki esnafın İran riyalinin hızlı değer kaybına karşı duyduğu öfkeyle başladığı, zamanla farklı toplumsal kesimlerin katılımıyla hükümet karşıtı gösterilere evrildiği belirtildi.

Hamaney Halka Seslendi

İran devlet televizyonunun aktardığına göre Ayetullah Ali Hamaney, Tahran’da düzenlenen bir programda halka hitap etti. Hamaney konuşmasında, son olaylardan doğrudan ABD’yi sorumlu tuttu.

Hamaney, “Son fitnede bizzat ABD Başkanı devreye girdi. Açıklamalar yaptı, tehditlerde bulundu ve fitnecileri açıkça teşvik edip destekledi. ABD Başkanı’nı, yaşanan can kayıpları, verilen zararlar ve İran halkına yönelik hakaretleri nedeniyle suçlu görüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Bu Fitne ABD Kaynaklıdır”

Washington yönetiminin temel politikasının her zaman “İran’ı kontrol altına almak” olduğunu savunan Hamaney, “Son fitne ABD kaynaklıdır. Amaçları İran’ı yutmaktı” dedi.

Ülkeyi bir savaşa sürüklemek istemediklerini vurgulayan İran lideri, ABD ve İsrail’in son olaylarda rolü olduğuna dair ellerinde kanıtlar bulunduğunu ileri sürerek, “İran milleti bu fitnenin yerli ve uluslararası faillerinin peşini asla bırakmayacaktır” şeklinde konuştu.

İran’daki Protestoların Arka Planı

İran’da 28 Aralık 2025’te yerel para biriminin döviz karşısında sert şekilde değer kaybetmesi ve ekonomik sorunların ağırlaşmasıyla birlikte, Tahran Büyük Çarşı’da esnafın öncülüğünde gösteriler başlamıştı. Eylemler kısa sürede ülke geneline yayıldı.

Başkent Tahran’da 8 Ocak’ta protestoların şiddetlenmesi üzerine İran yönetimi internet erişimini kısıtlamıştı. Yetkililer, olaylarda ölen veya yaralananların sayısına ilişkin resmi bir açıklama yapmazken, ABD merkezli İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA), gösterilerde 3 bin 90 kişinin hayatını kaybettiğini, 22 bin 123 kişinin gözaltına alındığını öne sürdü.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

ABD gürültü çıkarıyor, İsrail sahada ilerliyor, dünya ne izlediğini bilmiyor!

Aziz DAĞTEKİN Yazdı ABD savaş filosu İran açıklarında “tatbikat” yapıyor. Tatbikat diyorlar ama herkes biliyor: …

Bir yanıt yazın