Orta Doğu’da uzun süredir tırmanan gerilim, sabah saatlerinde gelen gelişmelerle yeni bir boyuta taşındı. İsrail yönetimi, İran’a yönelik “önleyici bir saldırı” başlattığını duyurdu. Açıklamanın ardından başkent Tahran’da şiddetli patlama seslerinin duyulduğu bildirildi.
Tahran’da kritik noktalara roket isabet etti iddiası
Bölgeden gelen ilk bilgilere göre, patlamaların başkentin merkezi bölgelerinde meydana geldiği aktarıldı. Al Arabiya, Tahran’da güçlü patlamaların yaşandığını duyururken, Fars Haber Ajansı ise hükümet binalarına yakın konumda bulunan Üniversite Caddesi ve Cumhuriyet bölgesine çok sayıda roketin isabet ettiğini öne sürdü.
Bu gelişmeler, iki ülke arasında uzun süredir devam eden gerilimin sıcak çatışmaya dönüşebileceği yönündeki endişeleri artırdı.
İsrail: “Tehditleri ortadan kaldırmak için harekete geçtik”
İsrail Savunma Bakanı tarafından yapılan açıklamada, ülkenin güvenliğine yönelik riskleri bertaraf etmek amacıyla İran’a karşı önleyici bir askeri operasyon başlatıldığı ifade edildi. Açıklamada, saldırının olası tehditleri engellemeye yönelik olduğu vurgulandı.
Kudüs’te sirenler çaldı, halka uyarı yapıldı
Öte yandan, Reuters’a konuşan görgü tanıkları, Kudüs’te siren seslerinin duyulduğunu belirtti. İsrail ordusu ise bu sirenlerin, olası hava saldırılarına karşı halkı hazırlamak amacıyla devreye alındığını açıkladı.
Yetkililer, vatandaşlardan evlerinde kalmalarını, toplu alanlardan uzak durmalarını ve mümkünse uzaktan çalışmaya geçmelerini istedi.
Beyaz Saray’ın olası senaryolara yönelik değerlendirmesi
Daha önce Beyaz Saray yetkililerinin, İran’a yönelik bir askeri müdahalede İsrail’in ilk adımı atmasının siyasi açıdan daha avantajlı olabileceğini değerlendirdiği öne sürülmüştü. Bu senaryoya göre, İsrail’in başlatacağı bir operasyon sonrası İran’ın misilleme yapmasının, ABD kamuoyunun olası bir Amerikan müdahalesine desteğini artırabileceği iddia edilmişti.
ABD Büyükelçiliği personeline tahliye izni verdi
Artan güvenlik riskleri nedeniyle ABD’nin İsrail Büyükelçiliği, zorunlu görevi bulunmayan personel ve ailelerine ülkeyi terk etme izni verdi. Açıklamada, güvenlik durumuna bağlı olarak seyahat kısıtlamalarının genişletilebileceği belirtildi.
Ayrıca, diplomatik personel ve ailelerinin, ticari uçuşların devam ettiği süreçte ülkeden ayrılma seçeneklerini değerlendirmeleri tavsiye edildi.
Ekointernet Haber Ulusal Haber Portalı