Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mart ayına ilişkin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından politika faizine dair kararını duyurdu. Kurul, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını beklentilere paralel şekilde yüzde 37 seviyesinde sabit bıraktı.
TCMB Başkanı Fatih Karahan başkanlığında gerçekleştirilen yılın ikinci Para Politikası Kurulu toplantısının ardından yayımlanan karar metninde, gecelik borç verme faiz oranının yüzde 40’ta, gecelik borçlanma faiz oranının ise yüzde 35,5 seviyesinde tutulduğu belirtildi.
Enflasyonun Ana Eğilimi Şubat Ayında Yatay Seyretti
Kurul açıklamasında, şubat ayında enflasyonun ana eğiliminin yataya yakın bir seyir izlediği ifade edildi. Jeopolitik gelişmelerin küresel risk iştahını olumsuz etkilediği, enerji fiyatlarında ise artış gözlendiği vurgulandı. Bu gelişmelerin enflasyon üzerindeki olası etkilerini sınırlamak amacıyla sıkı para politikasını destekleyen adımların atıldığı bildirildi.
Jeopolitik Gelişmeler Yakından İzleniyor
Karar metninde jeopolitik gelişmelerin maliyetler ve ekonomik faaliyetler üzerinden enflasyon görünümünü etkileyebileceğine dikkat çekildi. Bu nedenle küresel gelişmelerin yakından takip edildiği belirtildi.
Sıkı Para Politikası Dezenflasyon Sürecini Destekliyor
PPK açıklamasında fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği vurgulandı. Talep, döviz kuru ve beklenti kanalları üzerinden dezenflasyon sürecinin güçlendirileceği ifade edildi.
Kurulun faiz kararlarını enflasyon gerçekleşmeleri, ana eğilim ve beklentileri dikkate alarak belirleyeceği belirtilirken, enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma yaşanması durumunda para politikasının daha da sıkılaştırılabileceği kaydedildi.
Ayrıca kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması halinde makroihtiyati adımların devreye alınabileceği ifade edildi. Likidite koşullarının yakından izleneceği ve gerekli araçların etkin biçimde kullanılacağı da açıklamada yer aldı.
Enflasyonda Orta Vadeli Hedef Yüzde 5
Merkez Bankası, para politikası kararlarının orta vadede enflasyonu yüzde 5 seviyesine düşürmeyi hedefleyen finansal koşulları sağlayacak şekilde alınacağını belirtti. Kurulun kararlarını veri odaklı, öngörülebilir ve şeffaf bir çerçevede oluşturacağı ifade edildi. Toplantıya ilişkin detaylı özetin ise beş iş günü içinde yayımlanacağı bildirildi.
Jeopolitik Gerginlikler Piyasaları Etkiliyor
Küresel piyasalarda son dönemde artan jeopolitik riskler de dikkat çekiyor. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail tarafından İran’a yönelik saldırılar küresel piyasalarda tedirginliğe yol açtı. Bu gelişmelerin finans piyasaları üzerinde etkili olabileceği değerlendiriliyor.
2026 Yılı PPK Toplantı Takvimi
TCMB tarafından açıklanan takvime göre Para Politikası Kurulu 2026 yılında toplam sekiz kez toplanacak. Yılın kalan toplantı tarihleri şöyle:
-
22 Nisan 2026
-
11 Haziran 2026
-
23 Temmuz 2026
-
10 Eylül 2026
-
22 Ekim 2026
-
10 Aralık 2026
Ekointernet Haber Ulusal Haber Portalı